Банки прогинають долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки прогинають долар

Валюта
21280
Під впливом політики Нацбанку у банків залишилося мало гривні. На цьому фоні продаж валюти для поповнення капіталу знижує курс долара. Теоретично гривня є за межами фінансової системи, але сильного бажання "йти в долар" бізнес поки не має.
Національний банк опублікував оптимістичну оцінку тенденцій на валютному ринку. "З початку листопада обсяг надходжень до країни іноземної валюти перевищує її перекази за кордон на користь нерезидентів. Це сприяє не лише мінімізації валютних інтервенцій НБУ, але і стабілізації курсової динаміки гривні", - повідомив вчора регулятор, не назвавши обсягів притоку і відтоку валюти.
Зокрема, тому зменшилися обсяги заявок для участі в аукціонах НБУ, на яких продається валюта погашення населенням валютних кредитів. З початку місяця НБУ провів шість таких аукціонів, загальний обсяг яких виявився удвічі меншим, ніж за дві декади жовтня.
Опитані банкіри підтвердили, що інформація Нацбанку відповідає дійсності. "Є тенденція притоку валюти на капіталізацію банків. У найближчі тижні цей процес активізується, тому що саме в кінці року банки списують збитки на капітал. Для поповнення капіталу є декілька шляхів. Можна брати субординований борг, можна просто заводити капітал. Це не найрозумніший спосіб, але багато хто вчиняє саме так", - сказав заступник голови одного з великих банків.
Скарбник одного з системних банків підтвердив те, що банки прискорено капіталізуються. Серед тих, хто був відзначений в цьому процесі, можна згадати Промінвестбанк (4 млрд. грн.), "Форум" (1,1 млрд. грн.), ПриватБанк (1 млрд. грн.) і Індекс-банк (300 млн. грн.).
Проте, окрім притоку капіталів у банки, опитані експерти по-різному оцінили причини того, що відбувається. "Тенденція до зміцнення курсу гривні пов'язана з періодом бюджетних платежів, що, у свою чергу, призводить до збільшення продажів доларів на ринку і, відповідно, впливає на зміцнення курсу гривні", - вважає директор департаменту казначейських операцій Брокбізнесбанку Ігор Давиденко.
"Гривні немає, тому немає попиту. Була б гривня, багато хто б хотів купити долари", - оцінив ситуацію скарбник системного банку. За його словами, багато гривні пішло в ОВДП (по яких пропонувалася підвищена прибутковість, до 30%) і депозитні сертифікати НБУ. "Гривня є, але за межами банку", - поправив свого колегу заступник голови великого банку. Він підкреслив, що грошей немає всього лише на кореспондентських рахунках банків, проте це ще мало про що говорить. "Поки що немає охочих купити долар", - відзначив він.
Прогнози до кінця року ніхто з експертів давати не став - дуже багато виявилося змінних. Прогнозування зводиться сьогодні до набору умов. "Якщо уряд закриє діру в бюджеті шляхом емісії, гривня впаде. Якщо Нацбанк продовжить затискати гривню, то долар дешевшатиме. Якщо вибори пройдуть тихо і нормально, а уряд буде нормальним (незалежно від кольору, головне, щоб займалися ділом), то нерезиденти почнуть заводити в Україну валюту. А це означає зміцнення гривні", - прогнозує скарбник системного банку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас