Українці знову несуть гроші до банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці знову несуть гроші до банків

Валюта
7467
За підсумками жовтня сукупний депозитний портфель фізичних осіб в 11 найбільших українських банках (окрім державних і проблемних фінустанов) збільшився на 2,05 мільярда гривень, а депозити компаній зменшились на 0,87 мільярда гривень.
Про це повідомляє газета "Дело" із посланням на свіжі показники діяльності цих банків.
Найсильніше зростання вкладів населення в жовтні (у відносних показниках) серед найбільших фінустанов показав "Укрсоцбанк", який за минулий місяць збільшив портфель фізосіб на 10,2% (485 мільйонів гривень). Істотно зросла сума коштів населення на депозитних рахунках "ОТП Банку", якому в жовтні вдалось залучити 222 мільйони гривень (+7,8%). За словами начальника відділу депозитних продуктів "ОТП Банку" Руслана Кравця, в листопаді збільшення коштів населення в банку триватиме. "За результатами листопада чекаємо приросту у розмірі 200 мільйонів гривень", - повідомив він "Делу".
Лідером за абсолютними показниками став "ПриватБанк". У жовтні найбільша фінустанова в Україні залучила 827 мільйонів гривень вкладів фізосіб (3,4%).
А ось депозитні портфелі юридичних осіб і залишки на їх поточних рахунках в деяких банків помітно "схуднули". Так, в "Альфа-банку" в жовтні з рахунків юросіб пішло близько 4,4 мільярдів гривень, а це 69,2% від суми вересневих залишків, ще 657 мільйонів гривень було знято з депозитів підприємств.
В банку це пояснюють не відходом якогось крупного клієнта, а залученням короткострокових коштів. "У вересні декілька корпоративних клієнтів банку сконцентрували кошти на рахунках для здійснення інвестицій в крупний проект в жовтні. Природно, це позначилося на динаміці короткострокових коштів на рахунках "до запитання". Як тільки клієнтам знадобились кошти, банк здійснив необхідні виплати", - повідомили в прес-службі "Альфа-банку".
Суттєвий відтік депозитів компаній відчув і "ВТБ Банк" - в жовтні їх обсяг знизився на 28,8% в порівнянні з вереснем (на 234 мільйони гривень). У банку від коментарів відмовились.
Як зазначає "Дело", на думку експертів, в найближчі 2-3 місяці істотних коливань обсягів депозитів фізосіб і компаній спостерігатися не буде. Багато в чому ситуація з припливу-відтоку коштів залежатиме від валютних коливань і політичної ситуації. "До кінця року, за відсутності значних коливань валютного курсу і негативного впливу політичної складової на фінансовий і економічний стан країни, хвилі відтоку не очікується", - говорить директор департаменту роздрібного бізнесу "Ерсте Банку" Тетяна Надточій.
Разом з тим, за словами начальника аналітичного відділу компанії Foyil Securities Агшина Мірзазаде, майбутні вибори стануть основним стримуючим чинником зростання обсягів депозитів. "У зв'язку з майбутніми виборами президента зростання депозитів фізосіб, думаю, не буде. Багато хто пам'ятає Помаранчеву революцію, масовий відтік депозитів з банків і мораторій, що слідував за цим, на зняття вкладів. До того ж ближче до Нового року люди активніше зніматимуть гроші з депозитів, аби витратити їх на свята", - вважає він.
Що стосується динаміки депозитів юросіб, то, на думку Мірзазаде, на цю динаміку може вплинути зростання цін на сировинних ринках - збільшаться надходження від продажу продукції експортерами. "Можуть заходити в банки гроші з-за кордону на передвиборну президентську кампанію. У зв'язку з цим також можна буде побачити приплив грошей на рахунках юросіб", - додає експерт.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас