ГПУ перевірить банки на встановлення систем охорони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПУ перевірить банки на встановлення систем охорони

854
Генпрокуратура починає масову перевірку банків - на наявність систем охорони. А проти керівників фінустанов, де сталися пограбування, можуть бути порушені кримінальні справи.
Про це повідомив керівник ГПУ Олександр Медведько. За останні півтора місяці зафіксовано 13 випадків нападів на банківські відділення. Останній - відбувся вчора. Як це було - розповість Роман Недзельський.
Із сокирою і в медичній масці. Такий відвідувач увірвався в це київське відділення банку о 10 ранку. Розбивши скло в касі, він забрав близько 100 тисяч гривень. Нападникові ніхто не намагався перешкодити - охорони у фінустанові не було. Співробітники натиснули кнопку сигналізації, але поки їхала охорона, грабіжник зник. Слідчі інцидент поки не коментують.
Пограбування в Києві перше на цьому тижні. Минулого - нападу піддалися банки в Запоріжжі та Донецьку. У столиці Донбасу, погрожуючи зброєю, зловмисники винесли з двох відділень близько 1 мільйона гривень. Слідчі ось уже шість днів шукають мільйонерів у масках.
Артем Подвиг, слідчий Донецького міського управління внутрішніх справ
- На час скоєння злочину фізичний охоронець знаходився лише в одному відділенні, у другому відділенні охоронець був на лікарняному. Крім того відеоспостереження в обох банках відсутнє.
Подібних нальотів у 2009 стало майже вдвічі більше, ніж у минулому році. Більшість нападів залишаються нерозкритими. У міліції заявляють - винні в цьому самі банкіри. Адже здобиччю були невеликі відділення, де економлять на охороні.
Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України
- У мене таке враження, що вони згодні з тим, щоб їх банки грабували. Інакше пояснити жадібність на сто доларів за встановлення відеокамери від тих збитків, які місяцями вже завдаються всім провідним банкам України, я не можу зрозуміти.
Думку міністра поділяє і генпрокурор. Олександр Медведько вважає - кримінальну відповідальність повинні нести не тільки грабіжники. Сьогодні чиновник розпорядився взятись і за керівництво банків, які економлять на охороні.
Олександр Медведько, генеральний прокурор України
- Порушувати за службову недбалість кримінальні справи відносно керівників банківських установ. Де такі випадки фіксуватимуться, буду персонально з кожного прокурора запитувати. Треба показати суспільству, що банківські працівники теж повинні відповідати, не тільки працівники міліції.
Перетворювати малобюджетні відділення на фортеці ми не повинні - кажуть в асоціації банків. Її керівник Олександр Сугоняко вважає - з фінустанов крадуть не так вже й багато. На охорону витратили би набагато більше. А міліції він радить не банкірів перевіряти, а ловити злочинців.
Олександр Сугоняко, президент асоціації українських банків
- Це така собі можливість перевести стрілки: "Банки в усьому винні". Ви чули щоб упіймали грабіжників? Впіймали і засудили, Петра або Сидора? Ні? Я теж ні. Грабують, але не знаходять. Покарання не діє. От тут банки ні при чому.
Банкіри вважають - міліція хоче нав'язати їм послуги своєї - державної служби охорони. Багато фінустанов від них відмовляються. Адже приватні охоронні фірми беруть на 30-50 відсотків дешевше. Але держава не дозволяє їм носити вогнепальну зброю. І зараз відсіч грабіжникам можуть дати тільки підрозділи міліцейської охорони.
Роман Недзельський, Ірина Ісаченко, Акім Галімов і Володимир Самченко
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас