Цятковані карти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цятковані карти

Фінтех і Картки
2761
Міністерство економіки підготувало проект постанови Кабміну під назвою "Питання переведення торговців на здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів". Уряд хоче зобов'язати всіх торговців, які використовують реєстратори розрахункових операцій (тобто касові апарати), приймати до оплати платіжні карти. Запровадити цю практику планують до 2012 р.
"Торговці, які використовують касові апарати, - це зазвичай великі торговці. У той же час багато магазинів, які належать приватним підприємцям, які працюють за спрощеною системою оподаткування, як правило, не використовують касові апарати, а значить, їм необов'язково встановлювати PoS - термінали ", - пояснює Олександр Карпов, директор Асоціації банків-членів платіжних систем.
Постанова Кабміну може бути прийнята вже в грудні. "Точних термінів назвати не можу, тому що ми зовсім нещодавно розробили проект і відправили на погодження профільним міністерствам і відомствам. Якщо все пройде добре, винесемо його на засідання Кабміну через місяць. Якщо будуть зауваження, процедура може трохи затягнутися", - розмірковує заступник міністра економіки Андрій Близнюк.
Нагадаємо: постанову Кабміну № 377 аналогічного змісту було прийнято 29 березня 2006 Документом передбачалося поетапне оснащення PoS-терміналами всіх торгових мереж, річний обіг яких перевищує 5 млн грн., до кінця 2009 р. Відзначимо, що за час дії документа кількість встановлених PoS-терміналів зросла майже втричі, перевищивши 100 тис. одиниць. Проте більшість торгових мереж так і не виконали розпорядження уряду.
"Термін дії постанови закінчується цього року, проте питання переведення на обов'язкове приймання спеціальних платіжних засобів залишається невирішеним", - йдеться в пояснювальній записці до проекту нової постанови. "У Києві картки до оплати не приймає майже ні один автосалон. Немає терміналів на кожній другій автозаправці, а також у багатьох закладах швидкого харчування", - констатує Карпов. Такий стан справ пояснюється головним чином тим, що застосування штрафних санкцій до торговців, які так і не почали приймати платіжні карти, не передбачено. На початку 2008 р. "карткове" лобі намагалося провести необхідні зміни через парламент.
Однак відповідний законопроект у результаті був відхилений народними обранцями. Проект нинішньої постанови Кабміну містить доручення ДПАУ внести зміни до нормативної бази з метою контролю за виконанням норм цього документа. Крім того, Нацбанку рекомендується ввести обмежену суму розрахунку готівкою за покупки, вище за яку можна розраховуватися лише у безготівковій формі. "У більшості розвинених країн готівкою оплачуються тільки дрібні покупки. Тоді як розрахунки за нерухомість, автомобілі, коштовності й т.п. проводяться в безготівковій формі. Такий порядок за кордоном регламентований нормативними документами", - схвалює ініціативу Віктор Кравець, виконавчий директор НБУ з питань платіжних систем і безготівкових розрахунків.
Олександр Карпов каже: "Під час нарад пропонувалося обмежити готівкові розрахунки 3 тис. грн., але я вважаю, що оптимальним варіантом є сума в 10 тис. грн.".
Також у проекті постанови уряду міститься норма, яка рекомендує банківському регулятору зобов'язати своїх підопічних надавати торговцям послуги з прийому карток (еквайринг) за тарифами не вище 1,5% суми виручки, а також встановлювати PoS-термінали за рахунок банків. Подібні пропозиції категорично не влаштовують банкірів. Перш за все їх бентежить занадто низький розмір комісійних. "Такого не може бути, адже рівень interchange (комісійні, що сплачуються банку - емітенту карти) Дорівнює 1,7% суми операції, а середньозважений тариф з еквайрингу перевищує 2% обороту", - обурюється Роман Негінський, керівник бізнесу з роботи з торговими підприємствами ПриватБанку. Нагадаємо: зараз банкіри займаються оптимізацією PoS-термінальних мереж, демонтуючи пристрої в нерентабельних мережах.
У зв'язку з цим примусова установка терміналів за рахунок банків в магазинах тільки тому, що вони використовують касові апарати, - заняття сумнівне. "Це марний задум. Наскільки мені відомо, згідно з урахуванням податкової адміністрації, є понад 400 тис. організацій, які займаються торгівлею. Хто буде витрачати такі гроші на встановлення терміналів? Банківська система? Ні, звичайно. Вона сьогодні і без того збиткова", - вважає Віктор Кравець.
Логіку чиновника підтримують самі банкіри. "Ми встановлюємо термінали безкоштовно, але якщо безготівкові обороти низькі, торговець сплачує фіксовану абонплату в розмірі 50 грн. на місяць. Більш того, в Україні сьогодні немає таких обсягів термінального обладнання. Цю проблему можна вирішити протягом року, але для цього необхідно банкірів зацікавити вигідними тарифами ", - зазначає Роман Негінський. Олександр Карпов залишається при своїй думці: "Досі майже 100% термінального обладнання банки встановлювали за власні кошти, і я не бачу підстав, чому щось має змінитися. Безумовно, винятки будуть, але я не думаю, що їх буде багато".
Самі торговці запевняють, що, в принципі, не проти нововведень. "Звичайно, таке завдання додає проблем - потрібен час, додаткові витрати. Тому швидко здійснити такий перехід не можна", - каже Оксана Овчаренко, виконавчий директор Української торгової асоціації.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас