Фондовий ринок: нова кров — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок: нова кров

Фондовий ринок
940
"Сніг падає", - задумливо вимовив брокер, поглянувши у вікно. "Продавай!" - вигукнули колеги... Минулої осені це був найактуальніший анекдот серед фондовиків, але приватним інвесторам було не до сміху. Вони запізнилися з виходом з ринку і масово фіксували збитки, хоча зробити це треба було ще навесні. Проте аналітики й інвестиційні консультанти навіть в розпал кризи стверджували хором: саме час купувати цінні папери.
Вже скільки разів вони намацували "саме дно" фондового ринку. Прислуховуючись до їх порад, приватні інвестори після чергового обвалу індексів продовжували вносити гроші на свої брокерські рахунки і в ПІФи. А ті місяць від місяця тільки те й робили, що втрачали гроші клієнтів. Результат? Індекс ПФТС просів від свого максимуму приблизно в чотири рази. Вартість ПІФів упала мінімум у два рази. Грошей в інвесткомпанії ніхто більше не ніс, а інвестиційні консультанти все частіше були без діла. Але всі торішні душевні переживання громадянами якось дуже швидко забулися, як тільки вони побачили зростання ринку.
50%-ве зростання за останні два місяці повернуло приватних інвесторів на фондовий ринок. Фізичні особи знову готові ризикувати, скуповуючи найбільш ліквідні акції українських компаній і паї інвестфондів.
З широко закритими очима
"За рік відтік гривневих і валютних коштів із банківської системи склав близько 100 млрд. грн. Назад в банки повернулося не більше 10% вилучених коштів, останні залишаються у вигляді готівки у населення. Частина цих грошей вже перекочувала на фондовий ринок", - вважає керуючий директор КУА "Драгон Ессет Менеджмент" Дмитро Ісупов.
Лише за даними Української біржі, у вересні на фізичних осіб вже припадало приблизно 30% сумарного обсягу угод, тоді як у квітні не було і 10%. А якщо врахувати, що з початку року обсяг торгів акціями на біржі зріс з 6,8 млн. грн. за перший місяць роботи в квітні до 143 млн. грн. у вересні, показник участі громадян вражає.
Учасники іншого українського майданчика - ПФТС, обсяги торгів якої зростали ще більшими темпами, збільшившись з лютого по вересень в чотири рази, - також пояснюють зростання індексу затребуваністю послуг інтернет-трейдингу та інтересу до нього з боку фізичних осіб. Якщо раніше до 80% фондового ринку складали кошти нерезидентів, то після їх відходу ця ніша поступово почала заповнюватися приватними інвесторами. Щоправда, їх кількість поки невелика і обсяги коштів неможливо зіставити. Сумарно на двох майданчиках зареєстровано поки близько 1600 онлайн-торговців.
Довірчі відносини
Управляючі теж не проти "відітнути" частину грошей приватних інвесторів. Відразу три великі компанії з управління активами вийшли на ринок колективних інвестицій з сумарною пропозицією на 360 млн. грн., що в теперішній ринковій ситуації доволі велика сума. Особливо якщо взяти до уваги той факт, що обсяг всього ринку відкритих пайових фондів на кінець вересня складав лише 227 млн. грн. Причому всі три фонди будуть відкритими, що передбачає залучення значної кількості дрібних інвесторів.
А ще кілька місяців тому після багатосерійного обвального падіння фондового ринку керівникам доводилося по-новому оцінювати свої можливості. "Якщо так діло піде й далі, управляти буде нічим, та й нікому", - сумно жартували інвестиційні менеджери. Вважалося, що ринок колективних інвестицій, як і фондовий ринок України, відкотився на декілька років назад і фактично вмер. Багато хто навіть вирішив його покинути. Тільки з початку року Українська асоціація інвестиційного бізнесу зафіксувала відтік коштів клієнтів з відкритих фондів у розмірі 60 млн. грн., що відповідає майже чверті всіх коштів, що перебувають під управлінням "куашок".
Зараз керівник інвестиційних і пенсійних фондів компанії "КІНТО" Віктор Ботте вважає, що обсяг емісії фонду "Кинто-Еквіті" у розмірі 250 млн. грн. не є таким значним, особливо якщо порівнювати його з докризовими параметрами ринку колективного інвестування. У КУА "Райффайзен Аваль" пояснюють необхідність вказувати обсяги емісії безтермінових відкритих фондів як економічний нігілізм. "В світі такого показника немає. До того ж в нормативних документах не прописана методика додаткової емісії відкритих ІСІ. У зв'язку з цим ми і визначили суму обсягу емісії чималу, яка дозволяє в середньчасній перспективі не турбуватися про необхідність "дорозміщення" фонду", - пояснює генеральний директор компанії Вадим Мосійчук.
Більшість учасників ринку також вважають, що, заявляючи такий обсяг, керівники "брали із запасом", розраховуючи на довгочасну "посткризову" перспективу, коли на ринок повернуться іноземні інвестори. "На сьогодні внутрішніх ресурсів для відновлення фондового ринку недостатньо. Все залежить від повернення нерезидентів на український ринок і величини попиту на папери з їх боку. Це можливо, але виключно не найближчим часом. На сьогодні будь-які сигнали активної зацікавленості вітчизняним ринком з їх боку відсутні", - сказав голова правління компанії "Укрсиб Ессет Менеджмент" Максим Купрін.
І все ж попит на нові фонди залишається високим. Оголосивши про створення фонду в березні, вже в липні фонд "Кинто-Еквіті" досяг мінімально необхідних обсягів і був визнаний таким, що відбувся. Причому ставку керівники зробили на дуже просілі в ціні акції найліквідніших вітчизняних компаній, в які вкладаються до 90% грошових коштів фонду. "Ідея створення нового фонду з'явилася ще на початку року, коли ринок акцій впав і був нижче економічно обґрунтованого рівня. Стратегія фонду зумовлена тим, що при відновленні ринку насамперед зростають ліквідні активи. Так, з початку року індекс акцій ПФТС, що найбільше торгуються, зріс на 90%. Надалі ми маємо намір інвестувати в папери другого і третього ешелону. Деякі з них мають потенціал зростання вартості в 5-10 разів", - сказав Ботте.
В індексні папери планують направляти інвестиції і керівники відкритого фонду індексних акцій "Аргентум". "Орієнтація фонду тільки на індексні папери, що є найбільш ліквідними інструментами, дозволить подолати існуючу недовіру вкладників, які встигли обпектися торік, коли ринок нестримно падав і багато хто не міг забрати свої вклади з фондів внаслідок того, що компанії не могли продати неліквідні акції з портфелів", - відзначив керуючий директор КУА "Драгон Ессет Менеджмент" Андрій Золотухін.
На відміну від колег з цеху, "Райффайзен Аваль" вирішила взяти не прибутковістю, а надійністю і безпекою вкладень. Презентований громадськості у вересні фонд "Райффайзен грошовий ринок" пропонує інвесторам портфель, який на 50% складається з державних і муніципальних інвестицій, а на решту 50% - з банківських депозитів.
Перші в забігу
Залученню такої великої кількості фізичних осіб на фондовий ринок і такому швидкому зростанню котирувань українських акцій потрібно все ж радіти обережно, оскільки в цьому є і свої плюси, і свої мінуси. З одного боку, інтернет-трейдинг активізував внутрішнього інвестора (фізичних осіб) і надав можливість отримати додаткові фінансові ресурси, багато разів збільшивши ліквідність. З іншого боку, підсумок може бути печальний. Гроші дрібних інвесторів відрізняються, перш за все, спекулятивною складовою. Інвестори активно вкладають гроші в український ринок акцій лише тому, що в період падіння він падає дуже швидко, а в період зростання може зростати випереджаючими темпами. До того ж на ринок потрапляє багато вивільнених коштів, що розігрівають фондовий ринок. Та й компанії прагнуть розкрутити котирування, і фондові індекси зростають, гроші надходять. "Поточний тренд за таких показників економіки взагалі і підприємств зокрема не реальніший, ніж "кролик із задзеркалля". Корекція обов'язково наступить, коли парочка великих компаній-торговців вирішить, що її час настав", - вважає директор з розвитку ПФТС Ігор Селецький. Тому в разі невеликої корекції на фондовому ринку ці кошти так само швидко йтимуть з ринку, як це було в кінці 2008-го, навіть фіксуючи збитки. Без повернення на ринок великих інвестиційних фондів говорити про стійке відновлення ринку поки не доводиться.
Наталія Терехова
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас