Національний депозитарій України заявив про незаконність передачі цілісного майнового комплексу МФС до ВДЦП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Національний депозитарій України заявив про незаконність передачі цілісного майнового комплексу МФС до ВДЦП

Кредит&Депозит
766
Національний депозитарій України (НДУ) звинувачує Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП) в незаконності передачі цілісного майнового комплексу ВАТ "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС, обидва - Київ).
Як повідомляється в оприлюдненому офіційному зверненні НДУ до профучасників ринку в середу, процес передачі майнового комплексу, а також переходу всіх прав і обов'язків МФС до ВДЦП здійснюється сумнівними, з погляду законодавства, методами.
"В результаті передачі цілісного майнового комплексу МФС, фактично відбулася передача у ВДЦП інсайдерської інформації, що суперечить вимогам ч.1 ст.45 закону України "Про цінні папери і фондовий ринок", а передача інформації про облік іменних цінних паперів без письмового дозволу всіх власників цієї інформації - клієнтів депозитарію МФС, суперечить вимогам ч.1 ст.42 того ж закону", - підкреслюється в зверненні.
Крім того, в зверненні зазначено, що НДУ змушений був звернутися в судові інстанції для оскарження дій МФС і ВДЦП, а не у зв'язку з намірами здійснити рейдерські дії, як це кваліфікується певними посадовими особами ВДЦП.
"Фактично процес об'єднання двох організацій призвів до того, що з одного боку депозитарій МФС вже не має технічних можливостей надавати депозитарні й розрахунково-клірингові послуги, а з іншої - новоутворена структура не має ніяких правових підстав надавати послуги клієнтам МФС", - сказано в документі.
В зв'язку з цим НДУ закликає профучасників ринку, українські підприємства-емітенти й інвесторів звернути увагу на те, що проведення операції ВДЦП без переукладення відповідних договорів суперечить чинному законодавству і ставить під сумнів легітимність таких операцій.
Як повідомлялося, МФС 12 жовтня здійснив передачу цілісного майнового комплексу ВДЦП.
Згідно з повідомленням ВДЦП, передача здійснена відповідно до укладеного 27 серпня цього року договору оренди.
Таким чином, з 12 жовтня вся операційна діяльність, яку провадив МФС, здійснюється виключно ВДЦП.
ВАТ "МФС" створене в березні 1997 року, ліцензію депозитарію №1 отримало в кінці того ж року. Депозитарій став реципієнтом технічної допомоги США. Його найбільшими акціонерами були Технічний центр ПФТС - 9,943%, Перший український міжнародний банк - 6,25%, Ощадбанк - 6,25%, інвесткомпанія "Бізнес-інвест" - 6,8182%, Укрсоцбанк - 5,97%, Приватбанк - 5,97%, ТОВ "ФК "Гамбіт" - 5,114%.
Окрім МФС, в Україні існує ще два дійсні депозитарії: Національний депозитарій України з часткою держави 86% і депозитарій державних цінних паперів Нацбанку. Клієнтами МФС станом на кінець вересня були 293 утримувачі, НДУ - 99, обсяг обслуговуваних МФС депозитарних активів перевищував 366 млрд грн., тоді як НДУ - 17 млрд грн. В той же час МФС почав комерційну роботу понад 10 років тому, тоді як НДУ - близько двох років тому.
Неодноразові заклики до НДУ і МФС об'єднатися або домовитися про створення в країні центрального депозитарію іншим способом в попередні роки завершилися без результату. Тому в 2008 році за підтримки попереднього керівництва ДКЦПФР була зроблена спроба вирішити цю суперечку із залученням Національного банку України, що виступив найбільшим засновником нового депозитарію ВДЦП в квітні 2008 року з часткою 25%.
Крім нього, засновниками став 21 крупний український банк, Українська міжбанківська валютна біржа (УМВБ) і фондова біржа ПФТС. При цьому кожен банк і УМВБ отримали по рівній частці в депозитарії, за винятком Укрсоцбанку, який зі свого пакету віддав 1% для входу до числа засновників біржі ПФТС.
Збори засновників відразу ж звернулися до акціонерів МФС з пропозицією про об'єднання, враховуючи, що близько 60% його статутного капіталу належало акціонерам МФС. В результаті збори акціонерів МФС в кінці лютого 2009 року більшістю голосів схвалили продаж цілісного майнового комплексу депозитарію ВДЦП. Той, у свою чергу, для приєднання МФС здійснив додатковий випуск акцій.
За підсумками допемісії, затвердженої зборами акціонерів ВДЦП 10 вересня, цей депозитарій став власником 97% акцій МФС. Окрім того, було вирішено про реорганізацію в публічне АТ і сформований новий склад наглядової ради ВДЦП на квотній основі: по чотири представники від банків і небанків-утримувачів, три - від Національного банку України, один - від ДКЦПФР і двоє - від бірж.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас