Експерти вважають обґрунтованою запропоновану ціну купівлі ОПЗ на рівні 5 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають обґрунтованою запропоновану ціну купівлі ОПЗ на рівні 5 млрд грн

Енергетика
442
Враховуючи низькі ціни, що встановилися на азотні добрива, і високі внутрішні ціни на газ, запропоновані на аукціоні 5 млрд грн за 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) відповідають рівню найбільш високої обґрунтованої ціни, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
"З урахуванням цін на мінеральні добрива і газ ми не очікуємо ціни за ОПЗ вище $630 млн (майже 5,05 млрд грн за поточним курсом). За нашою оцінкою, це верхня межа справедливої ціни", - сказав старший аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Пітер Келлер.
Разом з тим, за його словами, зараз складно стверджувати, що така ціна буде сплачена, оскільки цілком імовірний подальший розвиток історії із приватизацією ОПЗ.
"До останнього моменту приватизацію лобіювали кілька партій. У світлі політичної невизначеності не дивує такий розвиток подій (відмова конкурсної комісії визнати ТОВ "Нортима" переможцем конкурсу). "Приват" готовий заплатити максимально високу ціну, оскільки він виграє від купівлі ОПЗ, зайнявши домінуючу позицію в виробництві мінеральних добрив в Україні", - вважає Келлер.
За оцінками аналітика інвестгрупи "ТАСК" Вадима Ємця, ціна, яку готові були заплатити за ОПЗ, перевищує вартість акцій аналогічних виробників азотних добрив, приміром, у Росії.
"Покупець ОПЗ виступає стратегічним інвестором або має мету перепродати це підприємство стратегічному інвесторові, що передбачає премію за контроль над активом. Виходячи із цього, запропонована ціна, на наш погляд, є в поточних умовах прийнятною, тобто близькою до максимальної ціни, яка може бути виручена за цей актив", - вважає Ємець.
Аналітик інвесткомпанії "Драгон Капітал" Тамара Левченко у свою чергу відзначила, що справедлива ціна ОПЗ прямо залежить від передбачуваної вартості газу для підприємства, у зв'язку із чим кожний з учасників аукціону рахував її по-своєму.
"Ми оцінювали актив за його поточними фінансовими показниками і порівнювали їх з мультиплікаторами аналогічних виробників добрив, які торгуються на міжнародних фондових майданчиках. У нас виходила ціна близько $250-300 млн із урахуванням поточної ціни на газ для всіх хімічних підприємств України - $198/тис. куб. м", - сказала Левченко.
При цьому, додала вона, якщо ціна газу знизиться до $150/тис. куб. м або нижче, то вартість ОПЗ значно зросте і може перевищувати $500-600 млн.
Крім того, Левченко відзначила, що високий рівень заполітизованості приватизації ОПЗ має негативний ефект на ставлення іноземних інвесторів, що сприяє підтримці думки про Україну як країну з нерозвиненим інвестиційним середовищем.
Таку позицію розділяє начальник аналітичного відділу ТОВ "Український фондовий центр" Володимир Ланда, за словами якого, конкурс із продажу пакета акцій ОПЗ вкотре продемонстрував світу "особливості національної приватизації".
"При цьому зроблений ще один крок убік від цивілізованих економічних процесів", - підкреслив він.
Як відзначив Ланда, той факт, що держава, що оцінила ОПЗ в 4 млрд грн, вважає заниженою підсумкову ціну 5 млрд грн, може говорити тільки про те, що політичне протистояння вкотре перейшло в реальний сектор економіки.
"Навряд чи можна говорити і про легітимність дій чиновників, які привласнюють собі повноваження судів, визначаючи факт наявності змови між учасниками конкурсу на свій розсуд. Правовим виходом з даної ситуації могло стати завершення конкурсу, оголошення його переможця з наступними позовами з боку влади щодо законності проведення конкурсу", - вважає Ланда.
При цьому він додав, що у випадку якщо держава розраховувала одержати від приватизації 8-9 млрд грн, найкращим рішенням було б істотне підвищення стартової ціни. Однак тепер інвестиційна привабливість ОПЗ відчутно знизилася, що може бути підтверджено вже у випадку проведення наступного конкурсу, прогнозує експерт.
Як повідомлялося, конкурсна комісія із продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" у вівторок відмовилася визнати ТОВ "Нортима", пов'язане з бізнесменом Ігорем Коломойським, переможцем конкурсу.
Як пояснив голова конкурсної комісії Ігор Білоцерківець, члени комісії визнали ціну заниженою і висловили сумніви в корисності такого продажу.
У результаті конкурс визнано недійсним.
В. о. голови Фонду держмайна (ФДМ) Дмитро Парфененко сказав журналістам, що проглядалися елементи нечесної конкуренції, які приводили до того, щоб ціна була заниженою.
За його словами, уряд і ФДМ вважає, що ціна на таку "перлину" повинна становити мінімум 8-9 млрд грн.
"Нортима" запропонувала за ОПЗ 5 млрд грн. Основним її конкурентом виступало російське ТОВ "Азот-Сервіс", яке є "дочкою" ВАТ "СИБУР Холдинг". Однак його представник, що досить довго говорив по телефону, все-таки не запропонував ціну 5,05 млрд грн.
Конкурс із продажу ОПЗ Фонд держмайна оголосив 15 липня цього року. Стартова ціна становила 4 млрд грн.
Спочатку заявки на купівлю ОПЗ в Антимонопольний комітет України подали 13 компаній, назви яких не розголошувалися. Однак після виникнення конфлікту заявки Фонду на участь у конкурсі подали тільки три компанії: ТОВ "Азот-Сервіс", ТОВ "Нортима" і ТОВ "Фрунзе-Флора" (обидва - Україна).
ТОВ "Азот-Сервіс" є "дочкою" російського ВАТ "СИБУР Холдинг", який об'єднує 34 російські підприємства. Найбільшими акціонерами "СИБУР Холдинг" є ВАТ "Газпромбанк" - 70% "мінус" 1 акція і НПФ "Газфонд" - 25% "плюс" 1 акція.
ТОВ "Нортима" у минулому році під час чергової спроби ФДМ продати ОПЗ представляла інтереси відомого українського бізнесмена Коломойського, про що він сам і повідомив. Коломойський є співвласником "Дніпроазота".
Право на контроль "Фрунзе-Флора" недавно одержала холдингова компанія групи "Енергетичний стандарт" Energy Standard Fund Ltd. (Кіпр) ще одного відомого бізнесмена - Костянтина Григоришина. Це підприємство було створено в 2005 році в числі низки ТОВ, утворених на базі непрофільних активів ВАТ "Сумське машинобудівне НВО ім. Фрунзе", що також входить у групу "Енергетичний стандарт".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас