Тимошенко: Комісія ФДМУ визнала результат конкурсу із продажу ОПЗ недійсним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Комісія ФДМУ визнала результат конкурсу із продажу ОПЗ недійсним

Казна та Політика
3727
Комісія Фонду держмайна визнала результат конкурсу із продажу 99,567% акцій Одеського припортового заводу (ОПЗ) недійсним.
Про це під час зустрічі з представниками підприємницьких кіл заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, передає кореспондент РБК-Україна. За її словами, замість прозорого і відкритого конкурсу із приватизації відбулася "змова трьох учасників для того, щоб зірвати конкурс".
"Цього я не дозволю зробити. Зведений по суті справи нанівець проект, який мусив стати дійсно прикладом відсутності корупції. Тільки-но комісія ФДМУ скасувала (результати конкурсу). Приватизація визнана такою, що відбулася на базі змови. І ми не допустили, щоб як завжди тіньові клани України розбирали власність держави", - заявила Тимошенко.
Нагадаємо, сьогодні конкурс з продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" виграло ТОВ "Нортіма" (Україна), запропонувавши 5 млрд грн.
Початковою ціною продажу було 4,1 млрд грн. Таку суму запропонувало ТОВ "Нортіма" (Україна). ТОВ "Азот-сервіс (Росія) " запропонувало 4 млрд грн, ТОВ "Фрунзе-Флора (Україна) " - 4,02 млрд грн. Крок торгів становив 50 млн грн.
Відзначимо, що компанію "Фрунзе-Флора" пов'язують з підприємцем Костянтином Григоришиним, а російську компанію "Азот-сервіс" пов'язують з групою "Сибур", яку контролює "Газпром".
Раніше стало відомо, що колегія суддів Конституційного суду України відмовила вчора у відкритті конституційного провадження у справі за поданням Президента України Віктора Ющенка щодо приватизації Одеського припортового заводу. Дане рішення набуде легітимності після його затвердження на засіданні суддів КСУ.
У свою чергу, в.о. голови Фонду державного майна України Дмитро Парфененко перед початком конкурсу повідомив, що ФДМУ отримав роз'яснення Мін'юсту, відповідно до якого законодавчі перешкоди, пов'язані з вирішенням суду про заборону проведення конкурсу, також відсутні.
Відзначимо, що ФДМУ планував виручити за актив близько 1 млрд дол.
Нагадаємо, що конкурс проходив на тлі низки судових позовів щодо його законності. Так, 22 вересня ц.р. Окружний адміністративний суд Києва припинив конкурс з продажу Одеського припортового заводу за позовом виробника мінеральних добрив "Днепроазот".
Україна намагається приватизувати ОПЗ з 1994 р. Останній раз ФДМ оголосив конкурс з продажу заводу 15 липня. Приватизація ОПЗ вже кілька разів зривалася через розбіжності між урядом і президентом.
17 вересня ц.р. Президент Віктор Ющенко в черговий раз зупинив дію розпорядження Кабміну щодо приватизації державного пакета акцій "Одеського припортового заводу". В тексті указу відзначалось, що ОПЗ є підприємством, що має стратегічне значення для економіки і безпеки держави, тому його приватизація "унеможливлює забезпечення в повному обсязі економічної безпеки України".
Кабмін, у свою чергу, чекає надходжень від приватизації ОПЗ для покриття дефіциту держбюджету. Як заявляв раніше член бюджетного комітету парламенту, народний депутат від БЮТ Остап Семерак, унаслідок зупинки приватизації ОПЗ перед урядом може встати проблема у фінансуванні бюджетних програм.
ВАТ "Одеський припортовий завод" є одним з найбільших підприємств хімічної галузі України. ОПЗ спеціалізується на виробництві азотних добрив. Також займається перевантаженням хімічної продукції, що надходить з країн СНД на експорт (є монополістом на вітчизняному ринку послуг з прийому, охолоджування і перевантаження аміаку). Близько 90% виробленої заводом продукції експортується.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас