Компанія Коломойського запропонувала за ОПЗ 5 млрд грн. і перемогла в конкурсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанія Коломойського запропонувала за ОПЗ 5 млрд грн. і перемогла в конкурсі

Казна та Політика
2428
ТОВ "Нортіма" (Україна), пов'язане з відомим українським бізнесменом і співвласником ПриватБанку (Дніпропетровськ) Ігорем Коломойським, запропонувало за 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ, Південне Одеської обл.) 5 млрд грн. і перемогло в конкурсі з його продажу.
Всього під час конкурсу за принципом аукціону було зроблено 19 кроків підвищення ціни по 50 млн грн. кожен.
Основним конкурентом "Нортіми" виступало російське ТОВ "Азот-Сервіс", яке є "дочкою" ВАТ "СИБУР Холдинг". Проте його представник, досить довго говорив по телефону, і все ж не запропонував ціну 5,05 млрд грн.
Конкурс з продажу ОПЗ Фонд держмайна України оголосив 15 липня цього року. Стартова ціна складала 4 млрд грн.
Президент України Віктор Ющенко своїм указом 17 вересня припинив рішення уряду про приватизацію в 2009 році ОПЗ, але Конституційний суд, як стало відомо 29 вересня, відмовив у відкритті провадження у справі.
Крім того, Окружний адміністративний суд Києва 22 вересня прийняв визначення про припинення проведення конкурсу з продажу 99,567% акцій заводу за позовом "Дніпроазоту". Цим визначенням суд також тимчасово заборонив допускати до участі в конкурсі російське ТОВ "Азот-Сервіс" - "дочку" пов'язаного з "Газпромом" "СИБУР Холдингу".
В той же час прем'єр Юлія Тимошенко заявила про продовження приватизації цього підприємства і намір провести конкурс у встановлені терміни, а ФДМ спростував наявність підстав для припинення конкурсу.
Спершу заявки на купівлю ОПЗ в Антимонопольний комітет України подали 13 компаній, назви яких не розголошувалися. Проте після виникнення конфлікту заявки Фонду на участь у конкурсі подали тільки три компанії: ТОВ "Азот-Сервіс", ТОВ "Нортіма" і ТОВ "Фрунзе-Флора" (обидва - Україна).
ТОВ "Азот-Сервіс" є "дочкою" російського ВАТ "СИБУР Холдинг", який об'єднує 34 російські підприємства. Найбільшими акціонерами "СИБУР Холдингу" є ВАТ "Газпромбанк" - 70% "мінус" 1 акція і НПФ "Газфонд" - 25% "плюс" 1 акція.
ТОВ "Нортіма" в минулому році під час чергової спроби ФДМ продати ОПЗ представляла інтереси відомого українського бізнесмена Ігоря Коломойського, про що він сам і повідомив. І.Коломойський є співвласником "Дніпроазоту".
Право на контроль "Фрунзе-Флора" нещодавно отримала холдингова компанія групи "Енергетичний стандарт" Energy Standard Fund Ltd. (Кіпр) ще одного відомого бізнесмена - Костянтина Григоришина. Це підприємство було створено в 2005 році в числі інших ТОВ, утворених на базі непрофільних активів ВАТ "Сумське машинобудівне НВО ім. Фрунзе", що також входить до групи "Енергетичний стандарт".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас