Банки запасаються резервами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки запасаються резервами

1858
Нарощування банками резервів пов'язане зі збільшенням частки проблемних кредитів, яка, за оцінками самих банкірів, коливається в межах 10-20%. "Частку проблемних кредитів у банку ми оцінюємо на рівні 12-15%", - говорить перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін. У прес-службі ПриватБанку повідомили, що "проблемка" становить близько 20% кредитного портфеля.
У банку "Форум" і Райффайзен Банку Аваль ситуація схожа. "Керівництвом банку "Форум" і "Райффайзен Інтернешнл" озвучувалася цифра 18% проблемної заборгованості в Україні", - розповідає аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.
Банкіри говорять, що надалі вони продовжать нарощувати резерви. "Ми сформували не так багато резервів (на початок вересня - 2,2 млрд. грн. - "Дело"), тому будемо і далі їх формувати, хоч я цього і не сильно хочу. На яку суму, сказати не можу", - ремствує голова правління ПУМБа Рафал Ющак.
За оцінками аналітиків, доформувати резерви будуть змушені практично всі банки. "Думаю, що пік відрахувань у резерви ми побачимо в III-IV кварталах 2009 року", - прогнозує Євген Гребенюк.
Такі невтішні прогнози пов'язані з очікуваннями подальшої девальвації нацвалюти: ослаблення гривні є однією з основних причин зростання проблемної заборгованості.
"У період стрибка курсу долара спостерігається різке зростання рівня прострочення. Потім на якийсь час він стабілізується і повертається назад. Але для цього потрібно хоча б кілька місяців", - говорить начальник управління роздрібного бізнесу ОТП Банку Олексій Руднєв.
Разом з тим, за його словами, рівень прострочення в абсолютному вираженні сильно рости вже не буде. "З початком кризи банки навчилися працювати із клієнтами, а також напрацювали інструменти реструктуризації зобов'язань", - пояснює він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас