"Бичачі" настрої на ринку акцій України в середу змінилися невизначеністю через зниження Moody's рейтингів 5 банків країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Бичачі" настрої на ринку акцій України в середу змінилися невизначеністю через зниження Moody's рейтингів 5 банків країни

Фондовий ринок
194
Гравці фондового ринку України в середу продемонстрували відсутність єдиної думки щодо подальшого тренда: незважаючи на позитивну зовнішню кон'юнктуру, "бики" не проявляють високої активності в покупках, що позначилося на динаміці індексів, що коливаються, провідних торговельних майданчиків країни.
За підсумками дня індекс "Української біржі" показав зростання на 0,46% - до 1179,46 пункту, індекс фондової біржі "ПФТС" - на 0,29%, 465,53 пункту.
Тиск на фондові індикатори в середу чинили акції банків на тлі зниження агентством Moody's рейтингів фінансової стабільності п'яти українських банків: Укрсоцбанку, УкрСиббанку, VAB Банку, Райффайзен Банку Аваль і ОТП Банку.
На внутрішньому тлі новин експерти інвестгрупи "ТАСК" відзначили "американські гірки" на міжбанківському валютному ринку України, де гривня сьогодні зміцнилася ще на 20 коп. відносно долара США.
За словами начальника відділу торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимира Грищенка, це надало незначну підтримку ринку, однак ситуація на ньому залишається невизначеною.
Серед локальних факторів фахівець департаменту міжнародних продажів інвестгрупи "Сократ" Валерія Коцур також назвала заяву Міжнародного валютного фонду про ймовірність надання четвертого траншу кредиту Україні 15 листопада.
"За настроями учасників торгів у середу вже було видно, що всі готові грати на зниження і чекають сигналів з боку зовнішньої кон'юнктури. На тлі позитивної європейської кон'юнктури український ринок зростав з більшим опором", - прокоментував ситуацію ІГ "ТАСК" В'ячеслав Іванишин
За його словами, більшість акцій у середу торгувалися різноспрямовано. Продовжили зростання тільки фундаментально сильні папери компаній "другого ешелону", які ще до початку кризи належали до "блакитних фішок" ("Концерн "Стірол", Полтавський ГЗК, Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча, Ясиновський коксохімзавод).
Як відзначив Іванишин, в основному такі папери цікаві середньо- і довгостроковим інвесторам, у яких інвестиційний горизонт обчислюється роками.
Як прогнозує Грищенко, волатильність ринку збережеться, очікувати зміни тренда на позитивний поки передчасно.
Його думку розділяє й інвестиційний консультант інвесткомпанії "Драгон Капітал" В'ячеслав Орлюк.
"Імовірно, у четвер український ринок буде рухатися в боковику в очікуванні якихось значимих новин. Закриття європейських майданчиків у "зеленій" зоні та відкриття американських ринків в "плюс" не дають приводу для руху вниз на відкриття. Однак для продовження подальшого зростання приводу немає і, схоже, ринок застиг в очікуванні негативу, що дозволить йому почати довгоочікувану корекцію", - вважає учасник ринку.
Експерт з боргових ринків інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Олександр Климчук повідомив, що на ринку українських єврооблігацій у середу зберігалася висока торговельна активність. За його словами, український CDS з відкриття рухався вгору і станом на 18.00 котирувався на рівні 1140 б.п.
Експерт також відзначив, що у суверенному сегменті на початку торговельної сесії ціни на державні папери рухалися вгору, однак у другій половині дня почали коригуватися, внаслідок чого прибутковість суверенних випусків виросла на 10-25 б.п.
За даними трейдера "Трійка Діалог Україна" Олександра Ублінскіх, у результаті продажів у суверенному секторі бонди Україна'16 і Україна'17 втратили 1,5% від номіналу. Крім того, він повідомив, що в корпоративному сегменті, на тлі новини про зниження Moody's рейтингів фінансової стабільності п'яти українських банків з'явилися продавці з банківських паперів УкрСиббанку, Укрсоцбанку і ПриватБанку. Невеликі продажі припали на євробонди "Нафтогазу України", у результаті чого вони знизилися на 0,5%, сказав Ублінскіх.
На "Українській біржі " у середу лідерами зростання стали акції Полтавського ГЗК (+7,61%), Ясиновського коксохіму (+4,29%), також підросли акції Маріупольського меткомбінату (+3,66%), "Концерну "Стірол" (+0,33%). Разом з тим обвалилися акції "Луганськтепловозу" (-4,35%) і "Дніпроспецсталі (-10,22%).
На "Українській біржі " у середу укладено 587 угод на суму понад 16,403 млн грн.
На "ринку котирувань ПФТС" у середу підросли акції "Мотор-Січі" (+4,04%), Укрсоцбанку (+1,61%) і "Азовсталі" (+0,39%).
На "ринку котирувань" ПФТС у середу укладено 20 угод на суму 1,5 млн грн.
На "ринку заявок" ПФТС подорожчали акції "Мотор-Січі" - на 5%, "Укрнафти" - на 0,56%.
Усього на "ринку заявок" у цей день наторгували на суму близько 6,7 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас