Примарна рентабельність ОПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Примарна рентабельність ОПЗ

Фондовий ринок
969
В експертних колах хімічного ринку вирує дискусія щодо позахмарного кошторису Одеського припортового заводу на 2009 р., який передбачає рентабельну роботу підприємства
Відповідно до очікувань ФДМ, який управляє ОПЗ, чистий прибуток хімвиробництва за підсумками цього року повинен скласти 72, 8 млн. грн. При цьому у Фонді вирішили, що прибуток акціонерного підприємства буде понад 3,064 млрд. грн., чистий прибуток підприємства - 2,944 млрд. грн.
Думки експертів щодо досягнення цих результатів розходяться з двох причин. Перша - ринок все так само мало прогнозований. Друга - хімікам знизили вартість газу, і поточні ціни на продукцію сприяють успішним продажам до кінця року, але підсумки року навряд чи наблизять заводи до позитивної рентабельності.
В результаті завдання, поставлене Фондом, називає цілком досяжним начальник департаменту АПК і хімічної промисловості "Держзовнішінформу" Дмитро Гордейчук. "Якщо цінова кон'юнктура буде складатися вдало надалі, отримати такий обсяг прибутку - не проблема, його буде навіть більше", - говорить він. З ним згодні і на черкаському НДІТЕХІМ.
Зокрема, старший науковий співробітник інституту Микола Селіхов вважає, що очікуване збільшення цін на аміак і азотні добрива дозволить заводу досягти зазначених фінансових результатів.
Ці думки не розділяють в інвестиційній групі "ТАСК". Аналітик ІГ Вадим Ємець називає плани ФДМ щодо ОПЗ оптимістичними. "За нашими розрахунками, чистий прибуток виробника складе, скоріше, близько 2 млрд. грн., рентабельність буде наближеною до нуля, а не 2,5%, як очікує уряд", - вважає Ємець.
Такі прогнози він підтверджує тим, що на ринку не очікується різких стрибків цін, а поточна ситуація не дозволяє говорити про позитивну рентабельність виробництва добрив.
Директор ОПЗ Валерій Горбатко повідомив, що досягнення бажаного Фондом обсягу прибутку і доходу - завдання не з легких, але менеджмент докладе всі зусилля до його виконання. "Світовий ринок складно вгадати. Але ми очікуємо, що четвертий квартал підніме наші показники вгору за підсумками року".
Підстави для оптимізму в Горбатка виникли у зв'язку з декількома факторами. "Восени збільшується виробництво так званих сухих добрив - складних. Навантаження цих виробництв підсилили заводи США. Виходить, їм знадобиться додаткова кількість аміаку", - припускає директор. Нагадаємо, що основний ринок збуту українського аміаку - Сполучені Штати.
Більше того, як ми повідомляли раніше, наші виробники очікували, що свої позиції на ринку послаблять китайські виробники. Валерій Горбатко пов'язує це зі збільшенням експортного мита, що змусить китайські заводи обмежити присутність на світовому ринку. Відповідно до аналітичних звітів, китайці дійсно знизили поставки карбаміду, але на ринок вийшли виробники Індонезії.
На ОПЗ вважають, що докорінно їх присутність на ринку не вплине на збут української продукції. "Індонезія виробляє більше карбаміду, ніж Україна, але ці обсяги не порівняти з китайськими", - говорить Валерій Горбатко.
Таким чином, поки на заводі не втрачають надії закінчити рік із прибутком, якщо ринок не підведе. З огляду на це привід для оптимізму є. Так, зокрема, кінець серпня ознаменувався зростанням цін на аміак. Минулого тижня котирування цього продукту в порту "Південний" склали $263-270 за т, що робить його продаж рентабельним для ОПЗ. Карбамід відвантажувався нашими виробниками на умовах FOB за цінами в діапазоні $227-230 за т, що теж вказує на прибутковість продукту саме на Одеському припортовому заводі.
На те, що економіка виробництва на підприємстві налагоджується у зв'язку з очікуваннями подальшого зростання цін і попиту на світових ринках, вказує той факт, що Одеський припортовий включив у роботу другий агрегат аміаку, що простоював донедавна. Нині підприємство працює на повну потужність, що знижує витрати на виробництво.
Поки ситуація складається оптимістично, але чи покаже підприємство такі ж результати після закінчення року - велике питання. Є думка, що ОПЗ не вийде на очікувані показники хоча б тому, що перше півріччя він закінчив зі збитком у розмірі 38,263 млн. грн. і увесь час, до початку серпня, продукти, вироблені на експорт, не приносили прибутку, тому й було ухвалено рішення розвантажити виробництво наполовину.
В результаті, за даними черкаського НДІТЕХІМ, за сім місяців цього року завод виробив понад 315 тис. т аміаку, а також близько 468 тис. т карбаміду (приблизно половину торішніх обсягів). Якщо врахувати середню вартість цих продуктів за аналогічний період, а також те, що здебільшого вироблений аміак надходив на виробництво сечовини, можна приблизно припустити, скільки заробив завод за сім місяців цього року. За підрахунками "ЭИ", виторг ОПЗ за сім місяців склав приблизно $136 млн., тобто понад 1 млрд. грн.
Під кінець року, відповідно до очікувань Фонду, пробуток повинен бути втричі вищим, ніж зазначений виторг, так й ще за такий короткий період часу - два місяці, оскільки грудень, як правило, характеризується спадом попиту і цін. Це наштовхує на думку про те, що показники ФДМ - важкодосяжні. Або реальний стан справ на заводі трохи кращий, ніж розповідає Фонд.
Наталія Стецун
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас