"Ъ": "АрселорМіттал-Кривий Ріг" змусили виконати контракт на 206 млн гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "АрселорМіттал-Кривий Ріг" змусили виконати контракт на 206 млн гривень

1042
Апеляційний господарський суд Дніпропетровської області підтвердив рішення Господарського суду області про стягнення з "АрселорМіттал-Кривий Ріг" 205,59 млн грн на користь Запорізького заводу феросплавів (ЗЗФ; контролюється акціонерами ПриватБанку) за постачання феросплавів. Суперечка між компаніями виникла після того, як наприкінці 2008 року "АрселорМіттал-Кривий Ріг" в односторонньому порядку припинив закупівлі цієї продукції в ЗЗФ. В 2007 році ЗЗФ і "АрселорМіттал-Кривий Ріг" уклали договір про постачання феросплавів, у якому компанія зобов'язалася закуповувати цю продукцію винятково в ЗЗФ. Ціна поставок визначалася за формулою, у якій ураховувалася вартість феросплавів на внутрішньому ринку за попередній квартал. Як стверджують у ЗЗФ, вона була на 30% нижчою від спотової.
В "АрселорМіттал-Кривий Ріг" розрив договору пояснюють необхідністю зниження витрат у період кризи. "У першу чергу ми маємо намір витрачати гроші на виплату заробітної плати, податків, оплату газу та електроенергії", - говориться в заяві компанії. Учора меткомбінат подав позов у Господарський суд Запорізької області про визнання недійсною угоди зі ЗЗФ, однак суд відхилив його. У компанії пообіцяли оскаржити рішення дніпропетровського суду у Вищому господарському суді.
Невиконання меткомбінатом умов договору мало негативні економічні наслідкам для ЗЗФ, стверджує юрист підприємства Олександр Винниченко. Уперше з 1945 року було зупинено виробництво, відбулося заповнення складів, 3,8 тис. працівників були переведені на триденний робочий тиждень, а середня зарплата знизилася з 2,8 тис. грн до 1,7 тис. грн на місяць. "Якщо за підсумками III кварталу минулого року ми одержали 218 млн грн прибутку, то в IV кварталі – 289 млн грн збитків", - говорить пан Винниченко.
Якщо "АрселорМіттал-Кривий Ріг" не виконає рішення суду добровільно, на ЗЗФ обіцяють ініціювати арешт рахунків боржника Державною виконавчою службою. "Кошти із цих рахунків при надходженні на них грошей будуть автоматично стягуватися як погашення боргу 'АрселорМіттал-Кривий Ріг' перед нами", - пояснив він. "На практиці державний виконавець дає не більше двох тижнів на добровільне виконання рішення суду, а потім стягує борг примусово", - відзначає партнер юридичної фірми "Астерс" Олексій Дідковський.
Старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Олександр Мартиненко впевнений, що "АрселорМіттал-Кривий Ріг" сплатить борг перед ЗЗФ. За оцінками компанії, в 2009 році виторг "АрселорМіттал-Кривий Ріг" складе $1,27 млрд, EBITDA – $200 млн. "А якщо врахувати, що підприємство фінансується материнською компанією ArcelorMittal, яка отримує багатомільярдний прибуток, воно здатне легко погасити суму в розмірі 205 млн грн", - говорить він.
Проблеми з постачальниками сировини і послуг є й в інших меткомбінатів. Аналітик ІК "Сократ" Дмитро Хорошун впевнений, що аналогічні позови до метпідприємств можуть подати й інші контрагенти. "В IV кварталі 2008 року в контексті фінансової кризи металурги розірвали безліч договорів з постачальниками коксівного вугілля, агломератів і послуг, - нагадує експерт. - При цьому фінансові показники металургів були кращими з 1991 року, і виконати зобов'язання їм нічого не коштувало. ЗЗФ покаже приклад усьому ринку, що оплати боргів можна добитися в суді". Зокрема, з IV кварталу 2008 року закупівлю вугілля і руди скоротив "Індустріальний союз Донбасу", руди та феросплавів – ММК ім. Ілліча. "Більшість підприємств намагалися розв'язувати ці проблеми шляхом переговорів, - розповів голова правління ММК ім. Ілліча Володимир Бойко. - Ми знайшли компроміс із багатьма. Якби 'Арселор Мітал-Кривий Ріг' вчинив так само, думаю, вони б про все домовилися зі ЗЗФ".
Олександр Чорновалов, Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас