Ситуація навколо боргу Нафтогазу на цьому тижні стала центром уваги на ринку українських євробондів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація навколо боргу Нафтогазу на цьому тижні стала центром уваги на ринку українських євробондів

Фондовий ринок
378
Досить високою активністю серед українських єврооблігацій на поточному тижні вирізнився сегмент квазісуверенних євробондів на тлі ситуації щодо реструктуризації паперів "Нафтогазу України", відзначили опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
За даними аналітика інвестгрупи "Сократ" Михайла Сальникова, бонди "Нафтогазу України" з погашенням 30 вересня 2009 року показали зростання прибутковості з 225,4% до 236,5%, що пояснюється посиленням напруженості щодо подальшої долі випуску.
"Уряд і керівництво компанії показало свою готовність реструктуризувати випуск, у той час як частина власників паперів (близько 20%) повідомила про свій намір накласти вето на добровільну реструктуризацію, тим самим змусивши компанію або виплачувати борг у повному обсязі, або фактично оголосити про дефолт і готуватися до судових позовів", – сказав Сальников.
Крім того, аналітик відзначив, що на тлі напруженості із квазісуверенним випуском "Нафтогазу" прибутковість по паперах державного Укрексімбанку з погашенням 23 вересня 2009 року також підскочила з 34% до 35,8%, у той час як прибутковість по більш довгому випуску з погашенням в 2011 році трохи знизилася з 14,7% до 14,1%.
У сегменті євробондів банків із західним капіталом торги високою ринковою активністю не вирізнилися.
За словами Сальникова, бонди банку "Форум"-2009 зберегли ціну 96,97% від номіналу, що привело до технічного зростання прибутковості з 27% до 28,4% через зменшення дюрації.
Аналітик додав, що торги по бондах Укрсоцбанку з погашенням в 2010 році також проходили при низькій активності, як результат, прибутковість підвищилася з 16,8% до 18,3%. У той же час бонди УкрСиббанк'10 були більш ліквідними: торги закрилися зниженням прибутковості з 12,8% до 11,6%, сказав Сальников.
За його словами, як і на попередньому тижні, найбільш дохідними залишаються бонди банків "Фінанси та Кредит" і ПУМБ.
"Схоже, що інвестори слідом за переоцінками суверенних ризиків переоцінюють ризики, пов'язані з інвестуванням і в корпоративні папери: прибутковість по випуску "Фінанси та Кредит"-2010 знизилася з 312,2% до 219,3%, по паперу ПУМБ із погашенням в 2010 році - з 120,8% до 109,1%", - сказав він.
За даними інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна", на поточному тижні покупки припали на бонди Альфа-Банку Україна'12, а невеликі продажі під кінець тижня спостерігалися по довгому випуску ПриватБанк'16.
Як відзначив трейдер "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублінських, суверенні папери протягом тижня на українському ринку зберегли свої позиції.
Згідно з даними інвестгрупи "Сократ", випуск Україна'11 показав невелике зниження прибутковості з 12,8% до 12,1%, у той час як прибутковість по більш довгому суверенному випускові з погашенням в 13 році збереглася на рівні 10,6%.
Також в інвестгрупі відзначили, що на поточному тижні котирування кредитно-дефолтних свопів продовжили своє зниження, з 1100,7 б.п. до 1110,3 б.п., показавши за тиждень падіння на 9,6 б.п.
В "Сократі" у свою чергу звернули увагу, що тенденція до зниження суверенних кредитно-дефолтних свопів триває вже третій місяць, у результаті чого падіння за останні три місяці склало більш ніж 703 б.п.: 1 червня CDS торгувалися на рівні 1804 б.п., тоді як станом на п'ятницю - 1100,7 б.п.
Інвестгрупа "Сократ" очікує, що наступний тиждень пройде без істотних змін для ринку українських єврооблігацій, при цьому основна увага ринку буде зосереджена на ситуації навколо бондів "Нафтогазу України".
"Позитивне або негативне новинне тло щодо переговорів про реструктуризацію буде мати вплив як на динаміку прибутковості паперів "Нафтогазу", так і на інші квазісуверенні і суверенні випуски. Ми не виключаємо, що агресивна позиція власників євробондів державної компанії пов'язана з надією кредиторів таким способом добитися більш вигідних умов реструктуризації, і тому вважаємо, що компроміс між керівництвом компанії та інвесторами можливий", - прогнозують в "Сократі".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас