Експерти вважають заниженою ціну нафти на аукціонах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають заниженою ціну нафти на аукціонах

Енергетика
400
Експерти вважають заниженою ціну нафти, що реалізується з українських аукціонів.
"Природно, що ціна нафти на українських аукціонах в 3, якщо не більше, рази нижча, ніж російської нафти, ніж біржова ціна нафти в Нью-Йорку і Лондоні. Це цілком зрозуміло, оскільки аукціони в нас уже давним-давно не є індикаторами ціна на нафту та нафтопродукти", - повідомив Українським Новинам заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.
При цьому він відзначає, що низька аукціонна ціна української сировини не є наслідком дій тільки якогось одного продавця нафти.
"Це наслідок взагалі політики в нафтовій сфері, яка не є збалансованою, яка не є цілеспрямованою і не враховує права споживачів, а орієнтована в першу чергу на великих власників на великі компанії", - сказав він.
У свою чергу директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн відзначає, що ціновий орієнтир для української нафти з постачанням у вересні становить 5220 гривень/тонну.
За підсумками серпня вартість російської нафти Urals, основного сировинного індикатива на українському ринку нафти, з постачанням в Україну склала в середньому 500 доларів/тонна (близько 68 доларів/барель).
При цьому, як підкреслює експерт, українська нафта набагато якісніша від російської, оскільки містить більшу кількість світлих нафтопродуктів, і премія на таку нафту на світовому ринку становить близько 2 доларів/барель, або 15 доларів/тонна.
З урахуванням премії за якість, курсу долара на міжбанку (8,45 гривень/долар) і ПДВ, індикативна вартість української нафти складе 5220 гривень/тонна (середня ціна нафти на аукціоні 26 серпня на Українській міжбанківській валютній біржі склала 1 264,67 гривень/тонна).
"Сприятлива цінова кон'юнктура на світовому ринку нафти, яка визначає високу вартість української нафти, може суттєво поліпшити фінансове становище нафтодобувників України, що зафіксували за підсумками першого півріччя збитки", - сказав Куюн.
Колишній директор департаменту з питань нафтової, газової і нафтопереробної галузі Міністерства палива та енергетики Леонід Косянчук також підкреслює, що українська нафта була продана 26 серпня за ціною, яка більш ніж у чотири рази нижча від будь-якого іншого сорту, який доступний для постачання в Україну.
"Продавці недоодержали 26 серпня в середньому 900 млн. гривень доходу. Покупці, відповідно, стільки ж заощадили, а точніше заробили, на придбанні даних обсягів", - відзначив він.
Він нагадав, що нафта з початку 2009 року постійно росте (з 35 до більше 70 доларів/барель), тим часом, українська високоякісна сировина як ішла, так і йде з аукціонів за колишньою ціною.
Як повідомляло агентство, 15 червня на засіданні експертно-аналітичної групи учасники ринку нафти та нафтопродуктів висловлювали стурбованість тим, що компанії, афілійовані із групою ПриватБанку, продають на аукціонах нафту за цінами значно нижчими, ніж в інших учасників торгів.
Після цього Міністерство економіки розробило проект постанови Кабінету Міністрів, яким пропонується заборонити на аукціонах із продажу нафти, газового конденсату, природного і зрідженого газу, а також вугілля реалізовувати сировину за цінами, які більш ніж на 5% відрізняються від світових.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас