"Ъ": Страховики погано закінчили чверть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Страховики погано закінчили чверть

654
Скорочення доходів населення і зупинка кредитування продовжують погіршувати ситуацію на страховому ринку України. В II кварталі компанії зібрали на 25,4% менше страхових премій, ніж за аналогічний період 2008 року - 4,415 млрд грн, тоді як в I кварталі темпи падіння не перевищували 16,7%. Страховики налаштовані песимістично і говорять, що в 2009-2010 роках ситуація кардинально не покращиться.
Падіння страхового ринку України в I кварталі виявилося більш масштабним, ніж раніше стверджували в Держфінпослуг. Обсяг зібраних страхових премій склав 4,465 млрд грн, повідомив учора голова Держфінпослуг Віктор Суслов. Ще в червні Суслов повідомляв про суму 4,677 млрд грн. Таким чином, темпи падіння українського ринку прискорилися з 12,7% до 16,7%. Скорочення страхових виплат склало 2,3%.
В II кварталі збір страхових премій стабілізувався і скоротився в порівнянні з I кварталом незначно - до 4,415 млрд грн (на 1,2%). Премії, зібрані у фізичних осіб, збільшилися на 84 млн грн. "Це позитивний факт - страхувальники-фізичні особи купують реальні поліси страхування", - відзначив Суслов.
Втім, у порівнянні з даними II кварталу 2008 року (5,92 млрд грн), коли ринок активно розвивався, обсяг премій упав на 25,4%. Незважаючи на зростання виплат в II кварталі на 251 млн грн, до 1,758 млрд грн, темпи падіння прискорилися до 5,8%. При цьому зростання обсягів вхідного перестрахування - з 37,5 млн грн до 94 млн грн - Суслов пояснити не зміг: "Може хтось повертав гроші через перестрахування".
Страховики песимістично оцінюють ситуацію. За словами голови правління СК "Аска" Олександра Сосіса, зниження премій в I півріччі на 21,2% викликане зупинкою кредитування. "Коли відновиться видача кредитів і люди перестануть заощаджувати, тому що страхування для них - не хліб, обсяги премій почнуть рости, - підкреслив Сосіс. - Через рік ми побачимо зростання.
Страховики намагаються втримати позиції, але знижувати тарифи вже нікуди. Деякі компанії їх знизили настільки, що тепер не можуть виплачувати кошти". За даними Нацбанку, портфель кредитів фізичних осіб у січні-червні впав на 9,4%, у цілому - на 2,6%. При цьому реальні доходи населення в I кварталі зменшилися відразу на 12,9%.
Але страховий ринок буде лихоманити і в 2010 році, впевнені його учасники. "Навряд чи цей рік буде вдалим для страховиків. Падає платоспроможний попит, доходи клієнтів, у тому числі і фізичних осіб. У когось премії впали на 5%, у когось - на 40%, у середньому всі втратили 25%, - говорить голова правління 'Української страхової групи' Павло Нельга. - Така ж ситуація буде спостерігатися в першій половині 2010 року, якщо не весь наступний рік. Ситуацію змінити не можна, тому що страхові тарифи знижувати вже нікуди, а реклама зовсім не підвищує продаж полісів".
Для зниження збитків страховики планують переглянути свої канали продажів. "Проблема скорочення надходжень торкнулася страхових компаній, пріоритетним каналом продажів яких були банки та автосалони. Договори страхування зараз переукладаються в набагато меншому обсязі, не видаються кредити і, відповідно, немає зростання обсягів страхування заставного майна. Кінець року може виявитися дуже складним", - побоюється голова правління НАСК "Оранта" Олена Болотова. Портфель премій найбільшого страховика скоротився в I півріччі на 21%, до 371 млн грн, і компанія запланувала річний збиток в розмірі 100 млн грн. "Страховикам слід переорієнтуватися на альтернативні канали продажів - агентський і офісний", - впевнена вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас