Екс-глава ФДМ вбачає порушення у процесі приватизації ОПЗ і застерігає від участі у конкурсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-глава ФДМ вбачає порушення у процесі приватизації ОПЗ і застерігає від участі у конкурсі

Казна та Політика
273
Екс-глава Фонду держмайна (ФДМ) України Валентина Семенюк-Самсоненко вбачає порушення в процесі приватизації ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ, Південне Одеської обл.) і застерігає потенційних інвесторів від участі в конкурсі.
"Але вони (потенційні інвестори - ред.) повинні чітко знати про небезпеку того, що цей завод іде на приватизацію з порушенням законодавства, і можуть мати негативні наслідки. Тому моя громадянська позиція сьогодні: попередити інвесторів не йти на авантюри та авантюри Кабінету міністрів", - сказала вона на прес-конференції в Києві в понеділок.
Одним із найгрубших порушень у процесі приватизації зазначеного об'єкта В. Семенюк-Самсоненко, зокрема, назвала недотримання процедури вивчення попиту на нього. При цьому вона нагадала, що фактично через порушення цієї норми "Криворіжсталь" була повернута судом після першої її приватизації в 2004 році.
Екс-глава ФДМ не виключила, але й не підтвердила можливість оскарження в суді приватизації ОПЗ.
Крім того, В. Семенюк-Самсоненко відзначила відсутність в умовах конкурсу із продажу ВАТ "ОПЗ" вимог, що обмежують створення спільних і дочірніх підприємств, що надалі також може мати негативні наслідки.
"На сьогодні можна сказати - не обмежується в умовах конкурсу створення спільних підприємств, дочірніх. Тобто, можуть продати, а потім "вимивати" майнові активи", - сказала вона.
Як повідомила екс-глава ФДМ, у цей час діє указ президента України №200 від 6 березня 2008 року, у якому говориться: "Не допускати до затвердження державної програми приватизації приватизацію підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави".
В. Семенюк-Самсонеко також звернула увагу на різницю в стартовій ціні продажу ОПЗ: якщо на конкурсі в 2008 році підприємство виставлялося за ціною близько $594 млн, то сьогодні - $519 млн.
У той же час екс-глава ФДМ висловила здивування із приводу відсутності протестів з боку представників Компартії України щодо приватизації заводу.
Як повідомлялося з посиланням на прес-службу ФДМ, до теперішнього часу документи на участь у конкурсі із продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" попросили п'ять компаній.
Раніше в. о. голови Фонду Дмитро Парфененко заявляв, що участю в конкурсі із продажу ОПЗ цікавляться російські компанії "Сибур", "Єврохім", норвезька Yara International, а також українські бізнесмени Ігор Коломойський та Олександр Ярославський.
ФДМ в 2008 році вже намагався продати ОПЗ, однак тоді конкурс був скасований. Антимонопольний комітет України одержав 12 заяв на право купівлі заводу, зокрема, від компаній Orascom (Єгипет), Yara International (Норвегія), АТ "Нітроферт" (Естонія, підконтрольне Group DF Дмитра Фірташа), ТОВ "Дев'ятий елемент", ТОВ " Азот-Сервіс", ВАТ "Єврохім", ВАТ "Акрон" (всі - Росія).
Крім того, заявки направили українські компанії ВАТ "Азот" і ВАТ "Укрінвест", підконтрольні О.Ярославському, контрольоване співвласниками ПриватБанку ВАТ "Дніпроазот", близьке бізнесменові Костянтину Жеваго ТОВ "Нафтохімімпекс" і ТОВ "Нортіма".
Вкотре конкурс із продажу 99,567% його акцій ФДМ оголосив 15 липня цього року. Стартова ціна становить 4 млрд грн, конкурс повинен відбутися через 75 днів. Цього разу секретаріат президента повідомив, що умови продажу були з ним погоджені.
Крім виробництва хімічної продукції, ОПЗ, що стоїть на березі Чорного моря і наприкінці аміакопроводу з Росії, займає монопольне становище на ринку послуг з його перевалки. Близько 90% зробленої заводом продукції експортується.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас