Експерти називають основними претендентами на купівлю Одеського припортового заводу російські компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти називають основними претендентами на купівлю Одеського припортового заводу російські компанії

Казна та Політика
564
Експерти називають основними претендентами на купівлю великого виробника аміаку і карбаміду Одеського припортового заводу (ОПЗ, Одеська область) російські компанії, насамперед "Сибур Холдинг" і "Єврохім".
"Серед можливих претендентів на ОПЗ фаворитами є найбільші російські підприємства, у першу чергу - "Сибур", - відзначив старший аналітик інвестиційно- фінансової групи "Сократ" Дмитро Хорошун.
Він також допустив велику ймовірність участі в конкурсі найбільших європейських виробників азотних хімдобрив, у першу чергу норвезької Yara International, а також консорціуму за участю практично всіх найбільших українських гравців на ринку.
Хорошун додав, що якщо група ПриватБанку вирішить не брати участь у конкурсі, сконцентрувавшись на інших галузях (наприклад на нафтопереробці), то дуже сумнівно, що інші українські гравці навіть спільно зможуть акумулювати достатні ресурси, щоб претендувати на ОПЗ.
На думку начальника департаменту АПК і хімічної промисловості Державного інформаційно-аналітичного центру "Держзовнішінформ" Дмитра Гордейчука основними фаворитами в конкурсі із продажу ОПЗ є "Сибур" і "Єврохім", у той же час експерт не виключив створення для участі в конкурсі спільного консорціуму за участю найбільших як європейських, так і українських виробників, наприклад Yara International і "Стиролу" (Горлівка, Донецька область).
За словами аналітика інвесткомпанії Dragon Capital Тамари Левченко, російські підприємства найбільш зацікавлені в купівлі ОПЗ у порівнянні як з найбільшими європейськими, так і особливо з українськими виробниками азотних добрив.
"Якщо раніше найбільші українські фінансово-промислові групи виявляли бажання купити цей завод, то на сьогодні за відсутності зовнішніх фінансових ресурсів і несприятливих умов на хімічному ринку наші підприємства навряд чи будуть брати участь у конкурсі", - відзначила Левченко.
Усі експерти відзначили як головну перевагу російських компаній перед іншими претендентами їх можливість забезпечити постачання дешевого природного газу, як основної сировини для ОПЗ, що особливо важливо в умовах низьких цін на карбамід і аміак на світових ринках.
Також експерти відзначили, що встановлена ФДМ стартова ціна на актив завищена.
Левченко оцінює вартість ОПЗ в 200 млн. доларів, однак без урахування премій за контроль і транспортну синергію.
"Ціна не є позахмарною, але її можна охарактеризувати як завищену", - відзначила вона.
Гордейчук також підкреслив, що стартова ціна на актив занадто висока, особливо на тлі досить жорстких конкурсних умов, і не виключив перегляд умов конкурсу надалі - або зниження стартової ціни, або пом'якшення умов.
У свою чергу, Хорошун вважає стартову ціну адекватною і допускає, що за наявності достатньої конкуренції під час конкурсу ціна продажу може досягти і 750 млн. доларів.
Як повідомлялося, 15 липня ФДМ оголосив конкурс із продажу 99,567% акцій ОПЗ.
Стартова ціна пакета акцій, що виставляється на продаж, становить 4 млрд. гривень. Проведення конкурсу заплановане на 29 вересня.
2008 рік Одеський припортовий завод закінчив із чистим прибутком 796,977 млн. гривень.
100% акцій відкритого акціонерного товариства "Одеський припортовий завод" належить державі та управляється ФДМ.
Завод спеціалізується на виробництві аміаку і карбаміду, перевантаженні хімічної продукції, що надходить із країн СНД на експорт.
"Єврохім" і "Сибур Холдинг" (поряд з "Акроном" і "Укралхімом") є провідними виробниками азотних добрив у Росії, "Сибур" контролюється газовим монополістом компанією "Газпром", "Єврохім" - підприємцем Андрієм Мельниченком.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас