Кому довіряють українські багатії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому довіряють українські багатії

7506
На глобальному ринку private banking відбулися зміни: лідерство захопив Bank of America, який, поглинувши інший інвестбанк Merrill Lynch, скинув з "трону" швейцарський UBS. Такий висновок зробила консалтингова фірма Scorpio Partnership, що є радником багатьох відомих фінустанов, які займаються VIP banking, і щорічно складає рейтинг банків, що працюють у цьому сегменті.
Портфель активів заможних клієнтів Bank of America на початок цього року перевищив $1,5 трлн. В UBS цей показник - $1,4 трлн. На третьому місці в рейтингу private banking - ще одна американська банківська корпорація Citigroup з $1,3 трлн. У 2007 році трійка лідерів рейтингу private banking виглядала в такий спосіб: UBS, Bank of America, Merrill Lynch.
Виїхати за рахунок кризи зміг не тільки Bank of America, але і банк Уоррена Баффета Wells Fargo, який приєднав банк, що перебував на межі банкрутства, Wachovia, що входив у десятку рейтингу Scorpio (9-е місце) в 2007 році. Зараз Wells Fargo посідає в списку 4-е місце.
Ставка на Росію
У цілому ж в 2008 році активи під управлінням цих банків та їхніх конкурентів по усьому світі скоротилися майже на 17%, або $2,9 трлн. Така сума була виведена VIP-клієнтами з управління в міру розгортання фінансової кризи. Це призвело до зниження рентабельності сегмента: прибуток у ньому, за даними Scorpio, упав в середньому на 32,9%. У компанії роблять висновок, що найближчий рік буде для сфери private banking складним - керуючим необхідно шукати найбільш прибуткові сегменти ринку і підвищувати свою ефективність.
Відповідно до дослідження аудиторської компанії KPMG, заснованого на опитуванні представників фінансового сектора, у числі найперспективніших країн для розвитку private banking були названі Китай, Індія, Бразилія, США, а також Росія. Остання стоїть в цьому списку особняком і особливо виділяється експертами.
"Незважаючи на досить велику кількість заможних людей, бізнес по роботі з ними усередині Росії розвинений слабко. Здебільшого ці люди воліють управляти своїми капіталами з-за кордону. Міжнародні банки повинні продовжувати розвивати роботу із клієнтами в Росії, щоб бути ближчими до них", - відзначив РБК daily керівник відділу супроводу корпоративних угод KPMG у Росії і СНД Томас Дікс.
Кам'яний вік private banking
України і близько немає в списку сприятливих для private banking країн. Варто розуміти і велику різницю між підходами до VIP-банкінгу в розвинених країнах і Україні.
"Якщо для швейцарських або американських банків мінімальна сума коштів, які вони готові прийняти в управління, становить $250-300 тис., то для наших банків і компаній важливий не стільки обсяг ресурсів (зрозуміло, в Україні "планка" нижче - $50-100 тис.), скільки статус.
Наприклад, офіційний дохід народного депутата не вражає, чого не скажеш про статус", - пояснює виконавчий директор КУА "Піоглобал Україна" Григорій Овчаренко.
За оцінками експерта, на сьогоднішній день загальний обсяг активів VIP-клієнтів в управлінні українських фінустанов коливається від $0,5 млрд. до $1 млрд. Лідерами на цьому ринку його учасники називають УкрСиббанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль і ОТП Банк. На частку першого припадає істотна частка коштів "багатіїв". За оцінками голови правління УкрСиббанку Сергія Наумова, обсяг портфеля VIP-клієнтів цієї фінустанови зараз повернувся на докризовий рівень і становить приблизно $300 млн.
"Це 32% нашого роздрібного портфеля", - відзначає він. Такою активністю на ринку wealth management банк зобов'язаний іміджем своєї материнської структури - французької BNP Paribas Group, що у рейтингу-2007 Scorpio Partnership перебувала на 10-му місці з показником $231 млрд. в управлінні.
Володимир Верб’яний
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас