Банки позбавили країну інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки позбавили країну інвестицій

Валюта
5410
Приплив іноземних інвестицій в Україну в травні впав до мінімуму з 2005 року - до $178 млн - у зв'язку із закінченням першої хвилі рекапіталізації банків закордонними власниками. Ще у квітні капітал банків був збільшений ними на $365 млн. При цьому суми погашення зовнішніх позик уже п'ять місяців підряд перевищують обсяги залучення нових кредитів. Банкам і далі буде складно одержувати зовнішні позики, а основним джерелом коштів для них залишаться материнські структури, вважають експерти.
Національний банк оприлюднив звіт про платіжний баланс України в травні, дані якого пояснюють ревальвацію гривні наприкінці весни. Дефіцит платіжного балансу в травні виявився мінімальним з початку року - $275 млн - завдяки тому, що рахунок поточних операцій - $230 млн - уперше за чотири місяці виявився позитивним. Найменшим був і розрив між експортом і імпортом - $90 млн. А сальдо поточних трансфертів у травні досягло $415 млн завдяки одержанню траншу від продажу вуглецевих квот Японії. У два рази скоротився і чистий відтік капіталу - на погашення єврооблігацій і синдикатів у травні було витрачено $657 млн.
Позитивні тенденції відзначені і на внутрішньому ринку. У травні вперше з початку року населення почало повертати готівкову іноземну валюту в банківську систему - приплив склав $134 млн, тоді як у січні-квітні середній відтік валюти з банків становив $1,1 млрд (див. довідку). Це компенсувало скорочення чистого припливу іноземних інвестицій до мінімуму з березня 2005 року - $178 млн. Головна причина - відсутність інвестицій у банківську систему. Ще у квітні на рекапіталізацію надійшло $365 млн. При цьому грошові перекази з-за кордону зменшилися на 20%.
Експерти говорять, що рекапіталізація українських банків продовжиться, а значить, падіння інвестицій - тимчасове явище. "Після проведення стрес-тесту банків першої групи НБУ висунув їм рекомендацію про перший етап докапіталізації, яку потрібно було завершити до 1 травня. Саме тому у квітні був сплеск. Але, думаю, ми побачимо другу хвилю докапіталізації в другому півріччі", - вважає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.
Улітку аналітики не очікують активного припливу інвестицій у банківську систему. "У плані надходження грошей літо буде мертвим, банки можуть розраховувати тільки на кредитні лінії або пролонгацію позик від материнських структур. Зараз всі банки займаються реструктуризацією зовнішніх позик, тому залучення нових коштів проблематично, їх можуть дати тільки великим банкам, наприклад ПриватБанку або Укрексімбанку, - вважає віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. - Кредитори готові продовжувати працювати з українськими банками, хоча й не на таких гарних умовах, як раніше. Будуть ще позики від ЄБРР і Світового банку, але це тривалий бюрократичний процес, і найближчим часом очікувати коштів не варто". Учора ЄБРР повідомив про видачу Укрексімбанку синдикованого кредиту на суму $134 млн.
На думку старшого аналітика ІК Phoenix Capital Марії Майбороди, улітку повинні бути валютні надходження від державних запозичень. "Ми очікуємо надання Україні кредиту на накачування газу в підземні сховища - близько $2 млрд і чергові транші МВФ - $7 млрд до кінця року, - говорить вона. - Будуть також ін'єкції в капітал 'дочок' з боку європейських і російських банків -$2-3 млрд".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас