Дорогий покупець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорогий покупець

Фондовий ринок
1864
Компанія "Укртатнафта" провела аукціон із продажу 18,3% акцій, переданих їй у результаті багаторічних судових розглядів. Переможцем торгів стала фірма "Корсан", яку пов'язують із групою "Приват" Ігоря Коломойського. До придбання її частка в нафтопереробному підприємстві була незначною - 1,25%. Чому ж найбільші акціонери не розпочали торги за акції?
Ціна питання
Згідно із законодавством, претендувати на купівлю пакета міг кожен з нинішніх акціонерів нафтової компанії. Аукціонний комітет повідомив їм про дату та умови проведення торгів у зазначений термін. Однак ні НАК "Нафтогаз України" (володіє 43,1% акцій), ні "Татнафта" (8,6%), ні Мінземмайна Татарстану (28%) не склали конкуренцію міноритарієві від "Привата".
Тим часом "Нафтогаз України" подавав заявку на участь у торгах, однак аукціонний комітет відхилив її. "Були серйозні зауваження щодо форми заявки, її змісту, а також не був внесений задаток", - пояснив начальник департаменту корпоративних прав і акціонерного капіталу "Укртатнафти" Ігор Лещенко.
На прохання "Нафтогазу" термін подачі заявок був продовжений до 26 червня. Другий варіант заявки держкомпанії був прийнятий, однак заставної суми НАК так і не внесла. До того ж у листі "Нафтогазу" аукціонному комітету, зачитаному після проведення торгів, говориться, що фінпланом "Нафтогазу" витрати на придбання пакетів акцій не передбачені. Аналітик ІК "Драгон Капітал" Денис Саква відзначив, що початкова ціна пакета акцій - 1,5 млрд. грн. - дає вартість усієї компанії 8,196 млрд. грн., що є досить високою оцінкою.
З іншого боку, експерт вважає, що якби "Нафтогаз" придбав пропонований пакет, то його частка виросла б до більш ніж 60%, що дозволяє збирати збори і призначати свій менеджмент. "Однак в "Нафтогазу" зараз вистачає інших проблем (з оплатою газу), щоб шукати фінансування на придбання цього пакета", - підкреслив Саква.
Татарські акціонери не брали участь в аукціоні з кількох причин. У "Татнафти" назвали початкову вартість лота завищеною. Крім того, у компанії вважають, що аукціон не повинен був проводитися доти, поки не завершені судові розгляди відносно 18,3% акцій у міжнародних судах.
Звідки ростуть ноги
Виставлений на аукціон пакет спочатку перебував під контролем саме "Татнафти". При заснуванні "Укртатнафти" він був викуплений в інтересах російської компанії двома офшорами - Seagroup International Inc. і Amruz Trading AG. Але в 2009 році Вищий госпсуд України визнав цю угоду неправомірною. Підставою для рішення стало те, що внесені в рахунок оплати векселі не були оплачені компаніями у встановлений законом термін.
На цій підставі татари спробували досягти скасування проведення аукціону. Вони подали касацію у Вищий госпсуд України на рішення госпсуду Полтавської області, яким менеджмент підприємства було зобов'язано провести торги із продажу неоплачених акцій. Проте, за словами голови аукціонного комітету, в. о. заступника голови "Укртатнафти" Валерія Корнеляка, це не могло стати перешкодою для проведення торгів, оскільки при організації аукціону комітет керувався законом про господарчі товариства. Згідно із законом, емітент не може втримувати акції на своїх рахунках більше року.
Таким чином, в умовах відсутності конкуренції "Корсан" став єдиним претендентом на спірні акції. Враховуючи цей факт, аукціонний комітет прийняв рішення щодо збільшення стартової вартості лота з 1,5 до 2,1 млрд. грн. Представник компанії "Корсан" Геннадій Корбан погодився із цим, після чого компанія була оголошена переможцем. "Ми могли заплатити до 2,5 млрд. грн., "Укртатнафта" того варта", - відзначив він. Не програла від конкурсу і держава. Заплачена за 18,3% акцій сума 2,1 млрд. грн. ($275,3 млн.) підвищує капіталізацію "Укртатнафти" до $645,8 млн. Ціна держпакета при номінальній вартості $42 млн. виросла до $648 млн.
Корбан висловив надію, що із проведенням аукціону корпоративний конфлікт на "Укртатнафті" вщухне. Нагадаємо: він розгорівся через те, що в 2007 році спірні акції підприємства були передані на зберігання "Нафтогазу". НАК, користуючись цією ситуацією, намагалася самостійно проводити збори акціонерів, не враховуючи інтересів своїх партнерів. На знак протесту "Татнафта" припинила поставки нафти на кременчуцьке підприємство. У результаті завод майже два роки простоював.
Василь Петров
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас