"Ъ": Нафту качнули силою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нафту качнули силою

Енергетика
2192
Вчора в центрі Києва в головному офісі монопольного оператора української нафтотранспортної системи ВАТ "Укртранснафта" відбулася спроба силової зміни керівництва компанії. Призначений НАК "Нафтогаз України" в. о. голови правління Олександр Лазорко за допомогою воєнізованої охорони зайняв головний офіс. Однак голова правління "Укртранснафти" Ігор Кірюшин відмовився визнати його повноваження і, озброївшись рішенням суду про скасування призначення нового виконуючого обов'язки, забарикадувався в одній з будівель компанії
Експерти відзначають, що конфлікт є наслідком боротьби групи "Приват" за контроль над нафтотранспортною системою країни.
Сторони зайняли оборону
Вчора о 7.30 ранку головний офіс компанії "Укртранснафта", розташований у Києві за адресою вулиця Артема, 60, був атакований: 22 парубки, одягнених у камуфляжну форму, не звертаючи уваги на протести трьох охоронців, увійшли в будівлю й почали міняти замки в приміщеннях. Близько 8.00 в офіс приїхав колишній заступник голови правління "Укртранснафти" Олександр Лазорко, який привіз рішення наглядової ради компанії щодо призначення його в. о. голови правління. Користуючись силовою підтримкою, він пройшов у робочий кабінет. За словами голови правління "Укртранснафти" Ігоря Кірюшина, Лазорко отримав доступ до сервера компанії й контроль над здійсненням фінансових операцій.
ВАТ "Укртранснафта" - державний оператор нафтотранспортної системи України. Експлуатує системи магістральних нафтопроводів "Дружба" і Придніпровські магістральні нафтопроводи, а також нафтопровід Одеса-Броди. 2008 рік "Укртранснафта" закінчила із чистим прибутком у розмірі 19,7 млн грн. 100% акцій компанії управляє НАК "Нафтогаз України".
Вранці також була почата спроба силового захоплення ще однієї будівлі компанії - диспетчерського центру, розташованого за адресою вулиця Кутузова, 18/7. До нього під'їхав автобус, який належить "Чернігівнафтогазу", структурного підрозділу "Укрнафти" (42% належить групі "Приват", решта - державі).
У ньому знаходилося близько тридцяти бійців у камуфляжній формі. Однак охороні "Укртранснафти" вдалося забарикадувати входи в будівлю і не допустити його захоплення. Близько 11.45, після того як журналісти спробували сфотографувати бійців, які знаходилися всередині, автобус виїхав. Пізніше будівля була взята під охорону спецпідрозділом МВС "Беркут".
Ігор Кірюшин вчора провів увесь день у будівлі диспетчерського центру. Він заявив журналістам, що рішення наглядової ради, на яке посилався Олександр Лазорко, скасоване судом, і тому складати із себе повноваження голови правління він не має наміру.
НАК "Нафтогаз України" і Мінпаливенерго вчора привселюдно не підтримали жодну зі сторін. В. о. голови правління "Нафтогаза" Ігор Діденко пообіцяв створити спеціальну комісію з розслідування інциденту. А міністр палива і енергетики Юрій Продан сказав, що уряд розбереться і вживатиме відповідні заходи.
"Кірюшин заявив, що має намір і далі керувати компанією, перебуваючи в диспетчерському центрі. Аналогічні заяви зробив і Лазорко. Найімовірніше, одна зі сторін піде на повторний штурм, і в найближчі день-два ситуація вирішиться силовим шляхом",- відзначив прес-секретар "Укртранснафти" Олександр Дікусаров. Вчора станом на 19.00 повторні спроби захоплення не вживали.
Зміна пріоритетів
Причиною вчорашнього конфлікту стала незгода керівників компанії щодо стратегічних питань. Нагадаємо, Олександр Лазорко був призначений заступником голови правління "Укртранснафти" у січні цього року. Раніше він працював головою правління ВАТ "Галичина" (75% акцій належить групі "Приват"). Лазорко після призначення на посаду не приховував, що одним з його основних завдань є завантаження нафтопроводу Одеса-Броди в аверсном напрямку. У липні минулого року компанія Milbert (належить групі "Приват") виступала ініціатором завантаження Одеса-Броди в аверсном режимі. При цьому ніяких контрактів, що підтверджують наявність нафти для такого завантаження, Milbert не надала.
Учасники конфлікту розповіли, що 3 червня Ігор Кірюшин звільнив Олександра Лазорко з формулюванням "за прогули". 10 червня наглядова рада "Укртранснафти", у якій більшість мають представники НАК "Нафтогаз України", порахувала причину звільнення непереконливою і прийняв рішення провести аналіз діяльності Кірюшина. При цьому наглядова рада поновила Лазорко на посаді заступника голови правління і призначила його на період розслідування в. о. голови правління компанії, тимчасово відсторонивши від виконання обов'язків Ігоря Кірюшина. 12 червня Господарський суд Києва скасував це рішення.
У НАК "Нафтогаз України" деталі конфлікту офіційно не коментують. Втім, джерело у компанії розповіло, що в "Нафтогазі" підтримують зміну керівництва. "Скажу крамольну річ, з урахуванням наших відносин з 'Укрнафтою': тут ми на боці 'Привата'. Ігор Кірюшин був призначений ще в жовтні 2006 року, коли урядом керував Віктор Янукович, і зараз він, звичайно, уже нікого не влаштовує",- заявив співрозмовник. Нагадаємо, через неявку представників групи "Приват" НАК "Нафтогаз України" уже рік не може провести збори акціонерів "Укрнафти", що не дозволяє затвердити звіти за 2007 і 2008 роки.
Очікувані наслідки
На думку члена парламентського комітету з ПЕК Сергія Тулуба, силове захоплення пов'язане з тим, що об'єктивних причин для законної відставки Кірюшина в "Нафтогазу" не було. Він нагадав, що за п'ять місяців 2009 року через українську трубопровідну систему було прокачано 17 млн т нафти - лише на 3% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Обсяг транзиту газу за цей же період знизився на 45,5%.
"Процедура легального звільнення - тривала і складна. Рішення щодо звільнення може бути прийняте зборами акціонерів, а повідомляти про нього повинна сама 'Укртранснафта'. На будь-якому етапі, за будь-який дріб'язок звільнення може бути оскаржене в суді. Тому тут бло обрано силовий сценарій",- додає партнер компанії "Правові партнери" Андрій Доманський.
Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев відзначає, що, одержавши контроль над "Укртранснафтою", група "Приват" зможе ухвалювати вигідні для себе рішення в сфері транспортування нафти. "Група вже контролює три з п'яти основних терміналів з перевалки нафтопродуктів: Іллічевський, 'Укрексімнафтопродукт' і 'Одесанафтопродукт'. Разом з контролем над системою транспортування нафти це дозволить установити для нафтопереробних заводів 'Привата' вигідні умови з доставки нафти і, відповідно, одержати конкурентні переваги на ринку",- погоджується Тулуб. А аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеін не виключає, що перехід "Укртранснафти" під контроль групи може ускладнити взаємодія цієї компанії з російським трубопровідним оператором АК "Транснафта".
"Не секрет, що в 'Привату' існують тертя з російською стороною, які виникли внаслідок конфлікту на Кременчуцькому нафтопереробному заводі, де менеджмент було змінено на лояльний до 'Привату'. Цей конфлікт уже призвів до зниження транспортування російської сировини через територію України торік на 40%",- говорить Шеін.
Олег Гавриш, Олександр Зворський
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас