Глобальне падіння топ-500 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальне падіння топ-500

877
За минулий рік загальна капіталізація 500 найбільших компаній у світі знизилася на 73,1%
Видання Financial Times склало рейтинг найбільших компаній світу за розміром їх ринкової капіталізації
Exxon Mobil, Petrochina і Wal-Mart. Так виглядає перша трійка найдорожчих компаній планети минулого року за версією Financial Times. Щоб потрапити в щорічний рейтинг FT500, компаніям було необхідно мати капіталізацію не нижче 10 мільярдів доларів.
Для порівняння, найвища ринкова вартість української компанії, цінні папери якої котируються на ПФТС, зафіксована в меткомбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг". Вона за підсумками квітня-травня склала 7 мільярдів доларів.
Цікаво, що власникам роздрібної мережі Wal-Mart удалося пережити початок кризи із зовсім незначними втратами. Ринкова вартість рітейлера за рік упала приблизно на 6 мільярдів - до 204,36 мільярда доларів. Це дозволило компанії піднятися з 11-го рядка в 2008 році на почесне 3-є місце. Сусіди рітейлера за рейтингом втратили куди більше. Так, капіталізація лідера Exxon Mobil упала за рік більш ніж на 100 мільярдів доларів. Вартість Petrochina знизилася з 424 до 287,18 мільярда.
Ситуація на фондовому ринку відбилася і на представництві в рейтингу російських компаній. За підсумками минулого року список FT500 залишили відразу 7 підприємств із пропискою в Росії, а 6, що залишилися, погіршили свої позиції. Так, "Газпром", що займав у минулому році 4-е місце з капіталізацією 299,8 мільярда доларів, цього року оцінений лише в 91,49 мільярда. "Норнікель" і Ощадбанк упали куди істотніше. Перший втратив 289 позицій, опинившись на 430-му місці, а держбанк сповз із 91-го рядка рейтингу на 374-й.
Останній - 500-й - рядок у рейтингу зайняла компанія Hong Kong Exchanges & Clearing з капіталізацією 10,2 мільярди доларів. Таким чином, ця сума стала порогом для потрапляння в FT500. Торік планка рейтингу FT500 була майже у два рази вищою.
Українські аналітики визнають, що у вітчизняних компаній не було шансів потрапити в список найбільших за капіталізацією. Навіть з урахуванням зростання фондових індексів у квітні-травні цього року найвища ринкова вартість української компанії "Арселор-Міттал Кривий Ріг", що торгується на ПФТС, склала 7 мільярдів доларів.
"На українському фондовому ринку торгуються акції окремих підприємств, у той час як найбільший підприємства світу - це в основному холдинги", - пояснює аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital Андрій Нестерук. За його словами, найдорожчі вітчизняні металургійні підприємства, акції яких торгуються на біржі, являють собою один завод, у той час як російський "Мечел" і "Северсталь" - це холдинги, у які входить безліч заводів, ГЗК і шахт. На думку експерта, якби українські холдинги "Метінвест", "Інтерпайп" і "ІСД" розмістили свої акції, їх капіталізація була б порівнянна з російськими конкурентами. У свою чергу, українські банки мають низьку капіталізацію через низьку консолідованість банківського сектору та відсутність на біржі акцій найбільшої вітчизняної фінустанови - ПриватБанку.
У порівнянні з минулим роком найбільш істотне зниження вартості компаній як на глобальному, так і на українському рівні відбулося в страховому і банківському секторах. Ринкова вартість нідерландської страхової компанії ING за рік упала практично в 6 разів - до 11,4 мільярди. Акції наших банків у доларовому вираженні знизилися в 10-20 разів.
І все-таки лідерами падіння в Україні стали девелопери "Т.М.М.", "XXI Століття" і KDD Group. Вартість їх акцій обвалилася в 40-150 разів. Навіть після зростання в березні-травні акції компаній будівельного сектору коштують в 10-50 разів менше, ніж рік тому.
Найбільш численне представництво в рейтингу FT500 - в американських компаній. У списку 181 підприємство зі США, а їх загальна капіталізація становить 6,15 трильйона доларів. Крім того, у список потрапили 49 японських компаній, 32 британські і 27 представників Китаю.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас