Стельмах дражнить вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах дражнить вкладників

Кредит&Депозит
7264
Правління Національного банку оголосило про скасування мораторію на дочасне вилучення вкладів з комерційних банків. Однак сьогодні вкладників, які звернуться в банки за своїми вкладами, швидше за все, чекатиме розчарування.
Експерти вважають, що чиновники НБУ намагаються вивчити реакцію населення на скасування мораторію і паралельно намагаються спровокувати чергову хвилюю зміцнення гривні.
У п'ятницю ввечері комерційні банки одержали підписаний главою НБУ Володимиром Стельмахом текст змін в антикризовій постанові №413, що містила туманну заборону банкам дочасно видавати вклади. З понеділка банкіри вже не можуть прикриватися другим пунктом цієї постанови, яка забороняє проводити дочасну виплату депозитів, і зобов'язані повертати своїм клієнтам вклади відповідно до вимог Цивільного кодексу - тобто за першої вимоги.
Формальною причиною скасування мораторію на дочасне розірвання депозитних вкладів один із чиновників НБУ в розмові з "ЕІ" назвав приплив депозитів приватних осіб у банки. У квітні обсяг депозитів фізичних осіб збільшився на 0,6% (з початку року зменшився на 10,7%), до 192,5 млрд. грн., що дозволило банкам відрапортувати про найменший показник відтоку коштів з початку року - 0,61%. "Намітилися чіткі тенденції для зміцнення курсу гривні, і ми знайшли можливим призупинити дію мораторію на дочасне розірвання вкладів",- повідомив чиновник.
Однак вкладникам ще рано починати перегони за своїми вкладами. У п'ятницю же глава НБУ Володимир Стельмах, який перебуває у Швейцарії, спростував скасування мораторію. Він заявив журналістам, що йому нічого не відомо про існування постанови щодо скасування мораторію на дочасне зняття коштів за депозитними договорами. Більше того, Стельмах спростував і сам факт підписання цієї постанови. "Думаю, вона не могла б вийти із НБУ без мого підпису. Ніхто нічого не скасовував",- сказав він журналістам.
За інформацією "ЭИ", глава НБУ змінив свою думку і відновив дію п. 2 постанови №413 після екстрених зустрічей з банкірами. Як розповів один з учасників останньої зустрічі, що відбулася в суботу, залишити чинним мораторій Стельмаха переконали цифри - за словами банкіра, картотека проблемних платежів у банківській системі зараз перевищує 8 млрд. грн. - майже половину від розміру кореспондентських рахунків комбанків. Крім того, більше 20 банків з першої тридцятки кредитно-фінансових установ не виконують норматив резервування на кореспондентському рахунку.
"Список банків, які розглядаються урядом на рекапіталізацію, збільшився до 16. На зустрічі Стельмах говорив, що державної допомоги можуть вимагати й інші великі банки (з першої десятки), а травень обіцяє бути дуже напруженим місяцем з погляду ліквідності", - говорить співрозмовник.
Крім того, банкіри переконали главу НБУ, що скасовувати мораторій до рекапіталізації комерційних банків безглуздо. "Спочатку необхідно зробити перший крок для відновлення довіри до системи - рекапіталізувати проблемні банки, і тільки після цього скасовувати мораторій. Інакше ми не доведемо вкладникам, що ситуація стабілізувалася", - говорить один з фінансистів.
Зважаючи на ці аргументи, глава НБУ відкликав своє рішення щодо скасування мораторію на дочасне розірвання вкладів. Можливо, у понеділок з'явиться лише уточнення, що мораторій не буде діяти на вклади, розміщені в банках із середини травня.
Однак початкова подача суспільству рішення у форматі повного скасування мораторію говорить про те, що чиновники центробанку хочуть довідатися реакцію суспільства на подібне рішення. "Думаю, найбільші банки обов'язково передадуть у Нацбанк відомості про кількість заявок на дочасне розірвання вкладів, які надійдуть від клієнтів", - говорить виконавчий директор ФГ "Консалтинг та Інвестиції" Дмитро Піддубний. Залежно від кількості таких заявок НБУ може змінити свою валютну політику - останнім часом сам Стельмах, а також декілька представників НБУ багаторазово повторювали про можливість подальшого зміцнення гривні.
Можливо, у НБУ очікують, що після скасування мораторію на дочасне розірвання вкладів вкладники, що перебувають під психологічним пресингом, масово почнуть знімати валютні вклади в гривню. "Так як готівкової гривні зараз катастрофічно не вистачає, найбільш реальною можливістю перекласти з валюти в гривню буде конвертація депозиту всередині банку (щоб не допустити відтоку коштів, банкіри будуть готові запропонувати курс покупки долара вище ринкового)", - говорить голова правління одного з великих банків.
Він очікує, що заповнити дефіцит гривні деякі банки можуть спробувати, продавши свої валютні запаси НБУ. На понеділок центробанк установив курс своїх інтервенцій на рівні 7,62-7,7 грн./$1. "Таким чином, Нацбанк істотно поповнить свої валютні резерви, однак населення ризикує бути ошуканим ще раз - тому що восени не виключена ще одна хвиля девальвації гривні", - говорить банкір.
Олександр Дубінський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас