Строкове стало достроковим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Строкове стало достроковим

Кредит&Депозит
15039
Національний банк позбавив банки можливості відмовляти вкладникам у достроковому знятті депозитів, скасувавши мораторій на повернення вкладів, що діяв сім місяців. Банкіри обіцяють повертати гроші і сподіваються, що великого відтоку коштів не буде. Втім, у найближчі дні забрати депозити буде непросто - постанова НБУ офіційно не оприлюднена, а голова центробанку навіть спростував її існування.
У п'ятницю стало відомо про скасування Нацбанком мораторію на дострокове повернення вкладів фізичних осіб. Постановою №282 від 12 травня НБУ скасував п. 2 постанови №413 від 4 грудня 2008 року, згідно з яким банки зобов'язані були "вжити всі необхідні заходи щодо забезпечення позитивної динаміки зростання обсягів депозитів з метою недопущення дострокового повернення коштів, розміщених вкладниками".
У НБУ постійно заявляли, що це формулювання не означає мораторію, введення якого суперечило б Цивільному кодексу, але при цьому банкіри відмовляли в достроковому знятті коштів. "Мораторію на зняття депозитів ніколи не було. Можливо, другий пункт постанови №413 був сприйнятий як заборона, і деякі банки зловживали цим, - визнав директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новиков. - Ми прийняли постанову, яка скасувала другий пункт. Банки не зобов'язані повертати депозити на першу вимогу вкладників. Вони повинні проводити роз'яснювальну роботу і пропонувати кращі умови. Якщо клієнт не згодний, банк повинен повернути вклад".
Скасування заборони було очікуваним, тому що є рекомендацією ради НБУ та умовою Міжнародного валютного фонду. До того ж у квітні вперше з початку кризи виріс обсяг депозитів фізичних осіб у гривні - на 1,1%, або 1,05 млрд грн. З жовтня 2008 року по березень 2009 року він скоротився на 29 млрд грн. "Сподіваюся, скасування мораторію не спричинить великий відтік депозитів, тому що найбільша хвиля паніки вже пройшла. У багатьох людей термін депозитів майже закінчився (мораторій діяв сім місяців), і їм невигідно їх забирати зараз, - вважає перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер. - Альтернатив майже не залишилося, якщо ви не збираєтеся купувати квартиру. Класти гроші можна або в банк, або в банку".
Не всі банкіри повірили в скасування мораторію. "Було спростування скасування мораторію. Володимир Стельмах (голова НБУ) заявив, що не підписував його. Якби мораторій був скасований, ця постанова висіла б на кожному куті", - впевнений заступник голови правління ПриватБанку Юрій Кандауров. "Ніхто нічого не скасовував. Дванадцятого числа я нічого не підписував", - сказав у п'ятницю Стельмах, відзначивши, що скасування мораторію на дострокове зняття депозитів можливе після завершення процесу рекапіталізації проблемних банків. За словами Новикова, Володимир Стельмах говорив про мораторій на задоволення вимог кредиторів банків з тимчасовими адміністраціями і кураторами Нацбанку.
Більше за інших від скасування мораторію постраждають банки, у яких проблеми з ліквідністю, - вони вже не зможуть прикриватися мораторієм перед вкладниками, говорять експерти. "Населення в останні місяці знімало усе менше і менше грошей з депозитів. У зв'язку зі скасуванням мораторію очікувати другого набігу на банки не варто, якщо тільки не буде негативних новин: різкого стрибка курсу, заборгованості із зарплати, поганих економічних результатів, - вважає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. - Банки, які віддавали депозити і раніше, будуть продовжувати це робити. А ті, хто не віддавав, або мають тимчасову адміністрацію з піврічним мораторієм, або до них буде застосований тиск із боку Нацбанку".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас