Обдурити страховика може кожен — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обдурити страховика може кожен

Кримінал
2271
Загострення фінансової кризи спровокувало сплеск страхового шахрайства. У пошуках легкого заробітку страховиків починають обманювати не тільки аферисти-професіонали, але й колись добропорядні українці. Особливо ті з них, хто до початку кризи встиг отримати кредит, який сьогодні далеко не завжди вдається гасити. Зазвичай, вони працюють за чотирма основними видами страхування: КАСКО, "автоцивілка", фінансові ризики і медицина. Середні обсяги махінацій досягають 80 тис. грн.
Збільшення кількості випадків шахрайства українські страховики почали зауважувати ще на початку року. "Щомісяця кількість випадків, коли клієнти незаконно намагаються одержати виплати в нашій компанії, протягом січня-квітня збільшувалася на 10-15%", - розповів заступник голови правління СК "Українська страхова група" Костянтин Шкраб.
"Середня сума, яку намагаються одержати шахраї, за нашим даними, сьогодні становить близько 80 тис. грн.", - доповнює колегу заступник директора департаменту правової підтримки, керівник служби безпеки НАСК "Оранта" Дмитро Понипаляк.
Страховики запевняють, що українців потягнуло на кримінал не від гарного життя. За статистикою СК, у першу чергу ряди аферистів поповнюються за рахунок банківських позичальників, яким не під силу розрахуватися за кредитами.
"Курс долара за останні півроку підвищився більш ніж на 40%. При цьому зарплати залишилися на колишньому рівні, а на багатьох підприємствах знизилися. Так що навіть після введення нацбанкових аукціонів із продажу ВКВ за пільговим курсом, далеко не всі позичальники спроможні виплачувати кредити. Друга проблема - збільшення безробіття, особливо в регіонах. Ці фактори стали благодатним ґрунтом для сплеску страхового шахрайства", - відзначив перший заступник голови правління СК "Альфа Страхування" Андрій Супрун.
Якщо раніше компаніям доводилося протистояти в основному аферистам-професіоналам, то сьогодні все частіше до незаконних схем вдаються дилетанти. "Співвідношення ситуативних шахраїв і професійних зловмисників зараз становить приблизно 90 до 10", - повідомив "ДС" Костянтин Шкраб.
Улюбленою мішенню шахраїв стало страхування фінансових ризиків. "Обсяги страхування від непогашення кредиту останнім часом виросли втричі. Оформлюючи підроблені документи, громадяни беруть позики на суму більше $5 тис. у декількох фінустановах і залишають територію України, а страхова компанія відшкодовує збиток банку. Такі випадки найпоширеніші в східних областях країни (Донецька, Луганська), де проживає багато осіб кавказької національності, що мають подвійне громадянство", - окреслив ситуацію начальник юридичного відділу СК "Брокбізнес" Олександр Момот. Завдання нечистих на руку страхувальників багато в чому полегшує нерозторопність банкірів, що не приділяють належної уваги перевірці позичальників. Найчастіше така ситуація призводить до тривалих суперечок і судових розглядів між фінансистами.
"Ми вже неодноразово відмовляли у виплатах одному з банків, доводячи, що він з самого початку надавав нам неправдиву інформацію про своїх позичальників і видавав кредити за неперевіреними документами неплатоспроможним особам", - розповів "ДС" начальник управління врегулювання страхових випадків СГ "ТАС" Віктор Панасюк.
Безумовно, лідером за масштабами криміналу як і раніше залишається автострахування. За оцінками експертів, кількість випадків шахрайства за договорами КАСКО за перший квартал збільшилася приблизно на 25-30%. Прагнучи заробити, страхувальники застосовують давно перевірені схеми: одержання подвійного відшкодування (від компанії та від винуватця ДТП) або подвійне страхування.
"Почастішали випадки, коли злочинці страхують дорогі автомобілі відразу в декількох СК, а потім заявляють про викрадення і намагаються одержати відшкодування, що в кілька разів перевищує вартість автомобіля", - відзначив заступник голови правління СК "ТАС" Олександр Тимошенко.
Такі дріб'язки, як спроба застрахувати вже розбиту машину, фальсифікація умов ДТП або завищений рахунок зі СТО для СК уже стали буденними. "Однак останнім часом застосовуються багато схем, які раніше використовувалися дуже рідко або не використовувалися взагалі. Шахрайство стало витонченішим", - підкреслює пан Супрун. Автовласники масово освоюють такі види махінацій, як імітація тотальної загибелі або викрадення транспортних засобів.
"Ціни на машини виросли у зв'язку з девальвацією гривні. Вартість авто навіть після одного-двох років експлуатації зараз найчастіше вища, ніж рік тому. Зазвичай, автомобілі просто ховають у гараж, а потім продають у країни близького зарубіжжя, де їх розбирають на запчастини. Власник відразу одержує 50% його вартості, а після цього заявляє про викрадення машини і одержує відшкодування від СК. Його сума разом з виторгом від проданих деталей і самого транспортного засобу перевищує вартість авто рік тому", - сказав пан Момот.
За словами експертів, у подібні афери все частіше вплутуються і банківські позичальники. Вони намагаються звалити на СК погашення кредиту, а заодно заробити на продажі автомобіля. "Нещодавно наша компанія виявила спробу одержання незаконного відшкодування за отриманим в кредит авто Toyota вартістю 273 тис. грн. Власниця застрахувала її в регіоні і передала в користування зятеві, а той за три дні до закінчення строку страхування заявив, що машина викрадена в Києві. При розслідуванні з'ясувалося, що парубок уже притягувався до кримінальної відповідальності, кредит був отриманий за підробленими документами і не виплачувався, а авто півроку тому було продано. За цим фактом шахрайства Дніпровське УВС Києва має намір порушити кримінальну справу", - поділився Олександр Тимошенко.
Обдурити страховиків примудряються і власники полісів "автоцивілки". Водії окрім обов'язкового договору страхування відповідальності (з лімітом 25,5 тис. грн.) купують ще й добровільний, збільшуючи страхову суму до необхідного шахраям рівня.
"Ціль таких дій - "підставити" під автомобіль власника "автоцивілки" уже розбиту машину, вартість ремонту якої оцінюється заздалегідь. Правоохоронні органи фіксують лише факт ДТП, що нібито відбулося нещодавно. У процесі експертизи в ушкодженому автомобілі виявляються ще й приховані дефекти, і загальна сума збитку може бути досить значною", - пояснив ситуацію Олександр Момот.
Також об'єктом для шахрайських схем останніми місяцями все частіше стають й інші види страхування, зокрема медичне. "Спроби обману зустрічаються при страхуванні як на невеликі, так і на великі суми - 100-200 тис. грн. і вище. Клієнти надають липові документи про хворобу або одержання інвалідності. У цілому за всіма видами полісів за 2008 рік наші фахівці виявили 225 фактів шахрайства", - розповів Віктор Панасюк.
За прогнозами експертів, надалі ситуація зі страховим криміналом буде погіршуватися. "Чим відчутнішим буде вплив фінансової кризи на громадян, тим вища ймовірність, що вони, потрапивши у важке фінансове становище, будуть намагатися вирішити свої фінансові проблеми за рахунок страхових компаній", - відзначив Костянтин Шкраб.
"Уже із середини травня страховики готуються до масштабного зростання шахрайства. До кінця 2009 року кількість спроб одержання незаконних відшкодувань може збільшитися порівняно з минулим роком ще на 8-10%", - доповнив його пан Момот. Першість за обсягами шахрайства як і раніше будуть утримувати найбільш популярні "роздрібні" види, такі як КАСКО, "автоцивілка", майнове, медичне і туристичне страхування.
Євгенія Андрєєва
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас