Повернення банкіра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повернення банкіра

1468
У 2004-му він відмовився від політичних амбіцій, залишив крісло головного банкіра країни і відійшов у тінь, щоб займатися своїм бізнесом. У 2009-му він готовий залишити бізнес, щоб знову спробувати себе на політичній ниві. Чому радник Юлії Тимошенко, банкір Сергій Тігіпко вирішив очолити політичну силу і претендувати на президентську посаду, хоча ще місяць тому заявляв, що не думає про партії та не збирається в президенти?
За власним бажанням
Сергій Тігіпко може очолити Трудову партію України і взяти участь у виборах президента, повідомила 22 квітня газета "Коммерсантъ-Україна" з посиланням на власні джерела. Наступного дня сам Тігіпко підтвердив, що дійсно розглядає таку можливість.
Така заява колишнього політичного пустельника пролунала трохи несподівано, адже довгий час Сергій Тігіпко запевняв, що в політику - ні ногою. Однак бажання зайняти вищу посаду в країні виникло в колишнього глави НБУ ще багато років тому.
У 2002-му він міг стати прем'єром замість Віктора Януковича. Про свої президентські амбіції Сергій Тігіпко заявив уже гарячої осені 2004-го, відразу після того, як залишив посаду голови Нацбанку і глави виборчого штабу "біло-блакитних". Тоді Тігіпко не виключав, що у випадку проведення повторних виборів буде балотуватися на посаду президента України нарівні із двома Вікторами. Однак після того як Ющенко став президентом, Тігіпко остаточно йде в політичну тінь.
ІВіждтоді він зосередився на власному бізнесі - фінансова група ТАС, до якої входили кілька банків ("ТАС-інвестбанк", "ТАС-комерцбанк", "ТАС-бізнесбанк"), страхова компанія, клініка сімейної медицини та інші активи. У 2007 році Тігіпко продав "ТАС-інвестбанк" і "ТАС-комерцбанк" шведам зі Swedbank, але зберіг за собою посаду глави правління банку.
Займайтеся бізнесом, а не політикою
18 березня 2008-го Юлія Тимошенко призначає Тігіпко своїм радником, у той же день він стає співголовою Ради інвесторів при Кабміні. Але й після цього в інтерв'ю "Українській правді" у травні 2008 року Тігіпко заявив, що в політику повертатися не збирається, а після закінчення трирічного контракту з Swedbank, у якому є обмеження на політичну діяльність, залишиться підприємцем. "Обмеження є, але мене стримують не тільки трирічні контрактні зобов'язання перед Swedbank, але й відсутність інтересу до політики. Сьогодні я займаюся дуже класною справою. Я - реальний підприємець", - підкреслював тоді з гордістю новий радник Тимошенко.
У цей період Тігіпко запевняє: краще займатися бізнесом, а не політикою. У тому ж таки травні 2008-го банкір розповідає студентам Малої академії управління персоналом про мотиви свого відходу з політики: "Дуже важко переконувати людей у тому, чого вони не хочуть і не можуть зрозуміти. У політиці в нас усе зводиться до словоблудства, але не до конкретних дій. Тому я вирішив сконцентруватися на бізнесі й будувати свою Україну сам".
Глава правління Swedbank у згаданому інтерв'ю "УП" висловлює переконання, що як бізнесмен робить набагато більше корисного, ніж більшість політиків. При цьому підкреслює: "Якщо я захочу, то зможу ще по-серйозному влізти в політику".
Своїми ж стопами
Протягом останніх декількох років у Сергія Тігіпко було кілька можливостей "влізти" у політику і всі вони були пов'язані з Юлією Тимошенко. В 2006-м, за словами банкіра, лідер БЮТ пропонувала йому місце в списку своєї політисили на виборах до Київради. Але, очевидно, інтерес для Тігіпко був невеликим, і він відмовився, пославшись на контракт із банком і небажання займатися політикою.
У травні 2008-го, ставши радником Тимошенко, Тігіпко усе ще запевняв, що за політикою не скучив і записувати його в ебудь політкоманду не треба. Однак із цього моменту стає зрозуміло, що прем'єр затягла банкіра на свою орбіту. Тимошенко рекомендує його як людину, "знайому з роботою влади і роботою бізнесу, а також таку, яка володіє неабиякими організаційними здібностями". Тігіпко заявляє, що готовий підтримувати Леді Ю в багатьох її починаннях і в інтерв'ю "УП" відзначає, що "Юлія Володимирівна все-таки змінилася після свого першого прем'єрства, стала більш ринковою, більш конструктивною".
Однак на посаді радника прем'єра і співголови Ради інвесторів Тігіпко не виявив публічної та політичної активності, воліючи говорити в пресі про економіку і банки як глава правління Swedbank.
Про повернення екс-глави передвиборного штабу Януковича з політичної тіні активно заговорили наприкінці минулого - початку поточного року. Спікер Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" відзначив у Тігіпко талант кризового менеджера: "Надто важливо, щоб Національний банк і економічні міністерства говорили однією мовою. Прихід Сергія Тігіпко на посаду заступника голови уряду, що курує роботу економічного блоку, на мій погляд, міг би цьому сприяти. Тому що він добре знає й роботу уряду, і специфіку Національного банку", - заявив Литвин.
У січні колишній керівник НБУ був за крок від крісла, яке він залишив у 2004. З подачі БЮТ і НУ-НС у Раді з'явився проект постанови, що скасовував постанову про звільнення Сергія Тігіпко з посади голови правління Національного банку в грудні 2004 року. Але за такий розвиток подій проголосували всього 183 депутата.
Після відставки Віктора Пинзеника Тігіпко пророкували посаду віце-прем'єра з питань фінансової політики, міністра фінансів або міністра економіки. Досвід подібної роботи в Сергія Леонідовича є: в уряді Павла Лазаренко він займав посаду віце-прем'єра з питань економічної реформи, під початком прем'єра Валерія Пустовойтенко був віце-прем'єром з питань економіки, а в уряді Віктора Ющенко сидів у кріслі міністра економіки.
Глава правління "Сведбанку", який багато років цурався політики, 3 березня зрештою заявляє, що "дав добро йти в уряд Тимошенко і зробити все, щоб авторитет цього уряду і особисто прем'єр-міністра був максимально високий". Також Тігіпко обіцяє, що якщо Верховна Рада затвердить його на посаді віце-прем'єра, контракт із Swedbank буде розірваний. Ціна питання - близько 250 мільйонів доларів, які Тігіпко за умовами контракту міг би одержати від продажу своїх активів шведам. "Я втрачу можливість претендувати на те, що міг би одержати у випадку виконання контракту", - підкреслив він.
Прагматичний розрахунок
Ще в березні Сергій Тігіпко запевняє, що балотуватися в президенти не збирається й ідею створення власної партії не виношує. І от 22 квітня стає відомо, що потенційний віце-прем'єр очолить Трудову партію України, якою керував з 2000 по 2003 рік. За даними газети "Комерсант-Україна", мета пропозиції Сергію Тігіпко очолити ТПУ - зробити більш значимим старт його президентської кампанії.
Що ж змусило бізнесмена, який довгий час цурався політики як чорт ладану, претендувати на президентство?
По-перше, як відзначили політичні експерти, Тігіпко може стати потужним гравцем у команді Юлії Тимошенко і відтягнути на себе частину потенційних виборців Арсенія Яценюка і Віктора Януковича - головних суперників Леді Ю.
По-друге, Тігіпко - прагматичний бізнесмен і не стане розкидатися мільйонами заради примарних ілюзій. Він не бажає бути "технічним кандидатом". Він робить політичні кроки в інтересах свого бізнесу. Колишній радник Кучми і колишній акціонер "Приватбанку", описує свій перший прихід у політику так: "Я пішов у політику, тому що були якісь побоювання і, відповідно, бажання захистити свій бізнес".
Зараз у Сергія Леонідовича, мабуть, ті ж мотиви. "Не подобається мені те, що відбувається в країні. Не хочу спостерігати, хочу на це впливати", - заявив він в інтерв'ю Радіо Свобода. Спершу була надія зайняти відповідальну посаду в уряді. Але призначення міністрів - парафія Ради. А, як відзначив сам Тігіпко, "більшість у парламенті висуває неймовірну кількість вимог "просунути своїх", тому складно запросити в уряд професіоналів".
Натрапивши на стіну в Раді поточного скликання, колишній, і швидше за все, майбутній Трудової партії вирішив потрапити в майбутній склад парламенту, тим більше що примара дочасних виборів маячить на обрії. "Якщо будуть вибори, то я вважаю, що завдання собі потрібно ставити максимальні. Потрібно готуватися (щоб стати президентом). Якщо ти повертаєшся в політику, ти повинен ставити максимальні завдання для себе. І президентові потрібно працювати на те, щоб була фракція в парламенті", - заявив учора Тігіпко в інтерв'ю Радіо Свобода.
Висунувши свою кандидатуру в президенти, радник Тимошенко подвоює можливості для агітації за Трудову партію і збільшує шанси її проходження в парламент. Як видно з попередньої цитати, Тігіпко реально оцінює обставини і рейтинги і не сподівається стати президентом на найближчих виборах. Він працює на Юлію Тимошенко сьогодні й на свою перспективу завтра.
Ті цілі, які Тігіпко ставить перед собою, прямо стосуються його фінансового та іншого бізнесу. Стабілізація банківського сектора, розморожування кредитів для допомоги реальному сегменту економіки, дерегуляция ринку, усунення корупції, судова реформа, ефективна приватизація - все це умови, які, на погляд банкіра, допоможуть нормально розвиватися його бізнесу. Чесні й прогнозовані правила гри для всіх. Саме цього хоче зараз бізнес, і саме цього, на жаль, не можуть гарантувати політики.
Рік тому Тігіпко зізнався, що політика і економіка - це практично те саме, але для нього простіша економіка. "Тому що в політиці ще потрібно володіти акторською майстерністю", - пояснив він. І якщо вже банкір вирішив знову зайнятися лицедійством, виходить, справи в економіці йдуть погано.
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас