Банки взяли на мушку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки взяли на мушку

Кримінал
1453
За даними Міністерства внутрішніх справ, за I квартал цього року на відділення банків, обмінні пункти і банкомати злочинці нападали 62 рази, тоді як за весь 2008 рік - 103 рази. Виходить, що торік у середньому відбувалося 8-9 нападів на місяць, а цього року - більше 20.
Ситуація може ускладнитися, оскільки поряд зі зростанням злочинності комерційні банки будуть змушені скорочувати видатки на охорону через зниження прибутку.
З початком нового кварталу грабіжники, схоже, не планують зменшувати обороти. Так, 1 квітня в Запоріжжя було пограбоване відділення Ощадбанку. Злочинець зник з 2,3 тисячі гривень. Наступного дня в Кіровоградській області співробітники державної служби охорони затримали злочинця, який розбив скло і проник у відділення ПриватБанку.
У той же день увечері, 2 квітня, у Харкові був скоєний напад на інкасаторську службу Ощадбанку. У результаті перестрілки три інкасатори загинули, а грабіжники зникли на викраденому автомобілі інкасаторської служби, у якому перебувало близько 300 тисяч гривень.
Під прицілом
Найчастіше грабіжники нападають на відділення двох фінустанов - Ощадбанку і ПриватБанку. В Ощадбанку "любов" злочинців до їхньої установи пояснюють широкою регіональною мережею. "За кількістю відділень наш банк перший (більше 6 тисяч відділень і філій), а ПриватБанк - другий (майже 3 тисячі відділень і філій), тому й нападають найчастіше", - пояснює прес-секретар Ощадбанку Ярослава Титова.
У той же час у ПриватБанку додають, що останнім часом почастішали випадки нападу на банки "грабіжників-непрофесіоналів". "Був недавно випадок, коли банк прийшов грабувати приватний підприємець, що розорився. Приходили із запальничками у вигляді пістолетів, після відмови касира видавати гроші грабіжники тікали", - розповідає прес-секретар ПриватБанку Олег Серга.
Економія на безпеці
Скорочення прибутки банків і складне фінансове становище змушують банкірів заощаджувати не тільки на зарплатах співробітників, але й на безпеці банку. Так, за даними МВС, наприкінці минулого року не охоронялося близько 30% банківських відділень - ці відділення не мали ні охоронця, ні кнопки тривожного сигналу (для екстреного виклику групи швидкого реагування).
Охорона банків дійсно обходиться недешево. Приміром, Державна служба охорони (ДСО) за годину роботи свого охоронця бере 22 гривні. Цілодобова охорона одного об'єкта коштує в середньому близько 16 тисяч гривень на місяць, 12-годинна - близько 8 тисяч гривень на місяць. Приватні охоронні служби обходяться дешевше. Приміром, у компанії "СБ-Гарант" за годину роботи охоронця зі зброєю доведеться заплатити 18-20 гривень, без зброї - 15-17 гривень.
Банкіри стверджують: щоб скоротити видатки на охорону відділень, вони будуть відмовлятися від фізичної охорони (де це дозволяють зробити вимоги Нацбанку) або ж будуть користуватися послугами більш дешевих охоронних фірм.
"Витрати на охорону банків - велика стаття видатків. Державна служба охорони - це дороге задоволення. Тому банки, особливо ті, які не мають прибутку або зазнали збитків, будуть намагатися скоротити цю статтю видатків. Будуть змінювати фізичну охорону на тривожні кнопки або інші охоронні фірми, чиї послуги коштують дешевше, наприклад, без вогнепальної і травматичної зброї", - говорить голова правління Індустріалбанку Леонід Гребинський.
Леся Войтицька
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас