Гривню відправили у сільську місцевість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривню відправили у сільську місцевість

Аграрний ринок
1301
Кабінет міністрів переконав Національний банк рефінансувати банки, що кредитують аграріїв. У четвер увечері НБУ вирішив виділити 1 млрд грн "Райффайзен Банк Аваль", що займає більше 40% сегмента агрокредитування. Це дозволить не зірвати посівну кампанію, хоча ситуація в галузі залишається напруженою - для багатьох сільгоспвиробників поточний сезон може виявитися останнім, говорять учасники ринку.
Увечері 19 березня правління Нацбанку вирішило виділити 1 млрд грн на рефінансування "Райффайзен Банк Аваль". "Усю цю суму до копійки банк клятвено пообіцяв видати аграріям, - повідомило джерело в НБУ. - Представники 'Авалю' відзвітували, що в них гарний пул позичальників-аграріїв, 80% яких вчасно повернули кредити, і тільки 20% кредитів довелося пролонгувати. Було рефінансовано ще кілька банків, але їм видали невеликі суми".
В "Райффайзен Банк Аваль", що кредитує більше 40% аграрного ринку, підтвердили інформацію про одержання цільового рефінансування. "У нас дуже багато заявок від аграріїв, і така сума дозволить задовольнити більшість із них, - сказав прес-секретар банку Леонід Зябрєв. - Але поки не відомі всі умови надання рефінансування, ми не можемо назвати ставки за кредитами для сільгоспвиробників".
Рішення Нацбанку поставило крапку в конфлікті "Райффайзен Банк Аваль" з урядом, що вимагали від регулятора профінансувати посівну кампанію. 3 лютого прем'єр-міністр Юлія Тимошенко направила в НБУ список банків, яким необхідно відмовити в рефінансуванні, тому що вони не пролонгували кредити аграріям. Банкіри, відмовляючи аграріям у пролонгації, посилалися на відсутність вільних грошей. У Нацбанку попросили Кабмін не втручатися в комерційну діяльність банків і не змушувати їх видавати безповоротні кредити. Після цього пані Тимошенко звинуватила НБУ в зриві посівної кампанії через недостатнє рефінансування банків і в тому, що видаване рефінансування провокує зростання курсу долара .
18 березня Кабмін на вимогу Міжнародного валютного фонду перестав контролювати виділення Нацбанком рефінансування, і НБУ пішов на поступки.
Основною проблемою у фінансуванні посівної кампанії залишається невизначеність вартості кредитів. Нацбанк виділяє рефінансування під 18-23,5% річних, а банки додають до цих ставок собівартість своїх операційних витрат і ризики неповернення коштів. "У вартості кредитів для аграріїв ураховуються високі ризики кожного позичальника, рівень його рентабельності і резервів під ризики", - відзначає голова правління Агрокомбанку Олександр Новіков.
За його словами, залежно від цих факторів деякі позичальники одержують позики під 18-21%, а кредитування короткострокових торговельних операцій проводиться під 25-35% річних. "На відміну від пролонгованих кредитів, ставки по нових позиках набагато вищі від торішніх, - підкреслює пан Новіков. - До того ж, дуже складно говорити про ліквідність застав. Якщо в 2008 році наднадійним забезпеченням вважалися нерухомість, земля, основні кошти, а товари в обороті не приймалися в розрахунки, то сьогодні навпаки - ліквідність товару на порядок вища від будь-яких основних коштів".
Аграрії розходяться в оцінках ситуації. "Те, що Нацбанк вирішився підтримати аграріїв, дуже допоможе проведенню весняно-польових робіт, - вважає заступник голови Асоціації фермерів і приватних землевласників України Василь Ярошовець. - На кампанію необхідно 26,5 млрд грн, і зараз нам не вистачає 3,8 млрд грн. Із кредитами 'Авалю' кампанія не буде зірвана, але, щоб вона пройшла хоч якось ефективно, потрібно ще хоча б 1 млрд грн". Однак враховуючи, що рентабельність аграрного бізнесу набагато нижча 30%, компанії, які візьмуть в "Райффайзен Банк Аваль" нові позики, приречуть себе на банкрутство, говорять аграрії. "Може, комусь кредити і допоможуть, але багатьом вони тільки відтягнуть кінець, - впевнений голова правління 'Західної компанії "Дакор"' Мирослав Поліо. - Неправильно сподіватися, що криза в наступному році закінчиться і дорогий кредит можна буде якось повернути: дрібні компанії розоряться".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас