Суд задовольнив вимогу Укртатнафти про повернення 28,8% акцій, що належать Татарстану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд задовольнив вимогу Укртатнафти про повернення 28,8% акцій, що належать Татарстану

Енергетика
545
Господарський суд Полтавської області задовольнив позов ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська область) про визнання недійсною угоди з придбання Татарстаном 28,8% акцій компанії, повідомило "Інтерфакс" джерело, знайоме з розглядом справи.
"Суд задовольнив позов "Укртатнафти", тим самим позбавивши Татарстан права власності на 28,8% акцій", - відзначило джерело.
За його словами, рішення було винесено 13 березня. При цьому напередодні в справу як третя особа вступив кабінет міністрів Татарстану. Джерело підкреслило, що татарстанська сторона має намір оскаржити рішення у Київському апеляційному господарському суді, і не виключив, що уряд і міністерство земельних і майнових відносин республіки можуть подати апеляцію спільно.
ЗАТ "Укртатнафта" створене відповідно до указу президента України та указом президента республіки Татарстан в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Російські акціонери до 2007 року контролювали в цілому більше 55% акцій "Укртатнафти" і менеджмент підприємства. Мінземмайна Татарстану належало 28,778%, ВАТ "Татнафта" - 8,613%, дружнім йому компаніям Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія) - 9,96% і 8,336% відповідно.
Українська сторона кілька років заперечувала правомірність передачі 18,296% акцій "Укртатнафти" компаніям Seagroup International і Amruz Trading. Фінансова компанія "Укрнафтогаз" як реєстратор "Укртатнафти" у травні 2007 року за рішенням суду передала спірний пакет акцій ЗАТ на зберігання "Нафтогазу України".
Таким чином, переведення акцій дозволив "Нафтогазу України", що володів на той момент 43,054% акцій "Укртатнафти", консолідувати більше 61% акцій ЗАТ.
Господарський суд Києва рішеннями від 28 травня і 2 червня 2008 року визнав незаконною покупку Seagroup і Amruz 18,296% акцій "Укртатнафти" за векселі. Київський апеляційний господарський суд у серпні залишив у силі рішення першої інстанції, відмовивши іноземним компаніям у задоволенні направлених ними скарг.
У січні 2009 року Дніпропетровський господарський суд зобов'язав ЗАТ "Інформсистема", яке є тимчасовим реєстратором ЗАТ "Укртатнафта", списати спірні 18,296% акцій компанії з рахунку НАК "Нафтогаз України" на рахунки НПЗ.
Тим часом, оперативний контроль над Кременчуцьким НПЗ російські акціонери "Укртатнафти" втратили ще в жовтні 2007 року, коли посаду голови правління товариства зайняв Павло Овчаренко, відновлений на посаді керівника підприємства судом. Овчаренка, який у цей час керує "Укртатнафтою", пов'язують із українським бізнесменом Ігорем Коломойським і групою "Приват".
Як повідомлялося, керівництво ВАТ "Татнафта" сподівається на повернення контролю над "Укртатнафтою".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас