Валютних спекулянтів покарають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютних спекулянтів покарають

Валюта
19193
Використовуючи підтримку Нацбанку, великі банки за підтримки декількох дрібних гравців продали нерезидентам за завищеним курсом близько $520 млн. Ще близько $250 млн. спекулянти продали населенню на готівковому ринку
У п'ятницю в Секретаріаті президента відбувалося показове пороття двох десятків голів правлінь і скарбників середніх і невеликих банків, яких було викрито в завищенні курсу долара на міжбанківському валютному ринку. В. о. голови Нацбанку Анатолій Шаповалов у присутності вищих чинів СБУ, МВС і Генпрокуратури погрожував жорсткими покараннями всім банкірам, що торгував доларом вище курсу, який визначив НБУ як середньозважений (лист №38-012/896-2112 від 11.02.2009 р.). Президент доручив силовикам організувати перевірку діяльності банків, що не виконували рекомендацій НБУ.
Як повідомив один з учасників зустрічі, на ній були присутні в основному дрібні банки з українським капіталом, а також декілька представників банків з іноземним капіталом. Їх дорікали в купівлі значних обсягів валюти за завищеними котируваннями (у межах 8,45-9,2 грн./$1). "Нас звинуватили, що ми наживаємося на своїх клієнтах. Аргументи про те, що ми не могли не виконувати вимоги клієнтів, почуті не були", - заявив голова правління одного з банків.
Набагато більше критики пролунало на адресу дрібних банків, що виставляли на валютні торги невеликі обсяги валюти за завищеним курсом. "Були зовсім невідомі банки, які продавали-купували близько $1,5 тис. по 10,5 грн./$1. Їм НБУ може призупинити ліцензії на проведення валютних операцій", - говорить банкір.
Фінансист стверджує, що в спекуляції, що відбулася, з курсом гривні насамперед винен сам Нацбанк. Після того як регулятор зажадав від банків продавати і купувати валюту не дорожче якогось курсу, більша частина валютних операцій стала здійснюватися через євро. "Торгувати доларами продовжували тільки банки з іноземним капіталом, які не змогли пояснити своїм клієнтам-нерезидентам специфіку українського валютного ринку", - розповідає один з банкірів. Одночасно кілька дрібних банків почали накручувати котирування долара, довівши їх до 10-11 грн./$1.
Вгору кинулися і котирування на ринку безпоставкових форвардів у лондонських брокерів, які котирували двотижневий NDF на гривню на рівні 12 грн./$1. Стрибок котирувань викликав паніку в деяких нерезидентів, що відправили обслуговуючим банкам заявку купувати валюту за високим курсом, пік якого спостерігався в середу.
Учасники ринку вважають, що на спекулятивно високому курсі долара на минулому тижні міг заробити практично кожен банк, який мав достатні запаси доларів для продажу. За словами дилерів, найбільш активними продавцями валюти на міжбанківському валютному ринку в першій половині минулого тижня були ПриватБанк і "Фінанси та кредит", які в середу послідовно задовольняли всі заявки на купівлю валюти вище 9 грн./$1.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас