Банки позбуваються від висяків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки позбуваються від висяків

Валюта
12807
Українські банки проробляють механізми скидання з балансів проблемної заборгованості. Про це повідомили джерела у великих банках.
За підсумками січня безнадійних кредитів було не більше 3% усіх виданих. Однак скоро їх буде набагато більше. Прострочені кредити, по яких більше трьох місяців немає виплати, перетворюються в безнадійні, і по них повинні формуватися резерви в розмірі 100% заборгованості.
"Головна мета - оздоровити баланс і знизити навантаження на капітал. Великі банки розглядають варіанти виводу проблемних активів за межі балансу", - відзначив фахівець із аналізу ризиків однієї з великих установ. За його словами, зливання застав сьогодні не зможе вирішити проблему поганих активів. Банки не мають права робити великі знижки, а за озвученими цінами їх ніхто не купує.
Перший варіант - вивід проблемних активів в офшорну структуру. Другий - перекидання їх на родинну лізингову компанію. Обидві схеми передбачають, що банк продає заставне майно з невеликим дисконтом і фіксує прийнятні збитки. "Умовно, 10-20% заборгованості однаково доведеться показати. Однак після цього ти знімаєш 100%-ве резервування й одержуєш здоровіший баланс. Адекватність капіталу автоматично повертається до 11-12%, а то й вище. Банк знову здатний кредитувати", - підкреслив експерт.
Схема з виводом на офшор передбачає, що банк продає активи офшорній структурі. "Після цього офшор виставляє вже власні активи на продаж через українську колекторську компанію за допомогою механізму комісії", - підкреслив ризиковик. Цей механізм у свій час уже був відпрацьований у деяких установах. Таке робили ПриватБанк, "Дельта" і "Російський стандарт".
Другу схему ще не апробували. Однак, на думку фінансиста, вона буде ефективна для багатьох найбільших банків. "Переводиш якісь гроші на родинну лізингову компанію. Вона викуповує активи з невеликим дисконтом, і банк оздоровлює свій баланс", - підкреслив експерт. За його словами, особливо зручний цей механізм у схемах з нерухомістю. Лізингова компанія може відразу продати об'єкт із будь-яким дисконтом. Однак необхідності в цьому немає.
"Для лізингової компанії немає нормативів капіталу, як у банків. Збиток може бути будь-яким. Пару років можна просто здавати нерухомість в оперативний лізинг - в оренду. А потім, коли ринок почне відростати, лізингова компанія почне отримувати реальний прибуток і навіть продавати дорого", - відмітив ризиковик.
Керівник юридичної компанії "Зайцев і партнери" Денис Зайцев сказав, що може назвати 10-20 варіантів продажу активів своїм структурам: "Дуже часто при банках створюються структури, які допомагають оздоровити портфель. За великим рахунком, усі схеми ідентичні, немає нічого надприродного. Кожний шанований юрист і економіст зможе запропонувати три-шість варіантів оздоровлення фінансових структур".
Однак, як підкреслив заступник голови правління одного із системних банків, вивід проблемних активів зможуть улаштувати далеко не всі банки. "Це метод, умовно, для дочірніх банків, які на батьківських грошах протягнуть до кінця року. Процедура не може бути проведена за тиждень, вона займає мінімум чотири місяці. У банків, яким до дефолту залишилося місяць-два, немає такої можливості", - підкреслив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас