S&P допускає зниження рейтингів Укрсоцбанку, Альфа-банку (Україна) і Кредобанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P допускає зниження рейтингів Укрсоцбанку, Альфа-банку (Україна) і Кредобанку

1375
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's помістило рейтинги Укрсоцбанку, Альфа-банку (Україна) і Кредобанку в список Creditwatch з негативним прогнозом, що свідчить про можливість зниження рейтингів цих фінустанов. Про це говориться в повідомленні S&P.
У список Creditwatch включені довгострокові і короткострокові рейтинги Укрсоцбанку, Альфа-банку (Україна) і Кредобанку за міжнародною шкалою, а також рейтинги Альфа-банку (Україна) і Кредобанку за національною шкалою.
Агентство S&P також підтвердило рейтинги банку "Юнекс" (Київ) за міжнародною шкалою (CCC+/C) і за національною шкалою (uab+), погіршивши прогноз рейтингів цього банку зі "стабільного" до "негативного".
Такі рейтингові дії S&P пояснює швидким погіршенням економічного клімату та умов ведення бізнесу в Україні, що позначається на основних кредитних характеристиках банків.
"Ми вважаємо, що серйозні економічні проблеми, що ускладнюються різким погіршенням умов торгівлі для України, зростають і досить негативно відображаються на балансових показниках банків. Пов'язані із цим явища - зниження якості активів, звуження ліквідності, падіння показників прибутковості - несуть із собою пагубні наслідки", - говориться в повідомленні.
S&P побоюється, що введення тимчасової адміністрації в банку "Надра" може спровокувати посилення відтоку депозитів з інших банків.
Обмеження на дострокове зняття депозитів, на думку агентства, лише в незначній мірі сприяли підтримці стабільності банківської системи.
S&P відзначає, що НБУ підштовхує власників банків до збільшення капіталу, але про готовність провести рекапіталізацію оголосили не більше десятка з більш ніж 100 кредитних установ.
Агентство висловлює стурбованість швидким збільшенням проблемних кредитів, наданих як юрособам, так і фізособам.
"За нашими оцінками, частка кредитів з ознаками проблемності (у тому числі реструктурованих) у сукупному обсязі кредитів, виданих українськими банками, швидко наближається до позначки 20% і збирається її переступити", - відзначає S&P.
Відповідно до найпесимістичнішого сценарію, розробленого агентством по Україні, частка проблемних активів може досягтя 35-50%.
S&P може вивести рейтинги Укрсоцбанку, Альфа-банку (Україна) і Кредобанку зі списку Creditwatch у найближчі тижні, після того як з'явиться більше ясності щодо інтенсивності кризи і її впливу на банки.
Залежно від того, чи одержить кожний з банків підтримку від своїх власників або держави, його рейтинг буде або підтверджений, або знижений більш ніж на один щабель.
Як повідомляло агентство, 13 лютого Standard&Poor's знизив довгостроковий рейтинг банку "Надра" з рівня В-В- до СС.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас