"Ъ": Нацбанк урбанізує внески — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк урбанізує внески

Кредит&Депозит
16545
Національний банк фактично визнав відсутність мораторію на дочасне повернення депозитів, зажадавши від банків повертати коштів міських бюджетів. НБУ підкреслив, що банки зобов'язані повертати депозити на першу вимогу вкладників. Банкіри не змогли відповісти, чи будуть вони й далі відмовляти своїм клієнтам у поверненні їм грошей.
Нацбанк відреагував на лист прем'єр-міністра Юлії Тимошенко від 2 лютого і попросив банки повертати кошти міст із депозитів. "Просимо з розумінням ставитися до питання повернення коштів місцевих бюджетів, вирішувати його в межах цивільного та банківського законодавства і не допускати при цьому погіршення ліквідності банку",- говориться в листі директора дирекції з банківського регулювання та нагляду НБУ Олександра Кірєєва №40-212/839-1957 від 9 лютого. НБУ послався на ч. 2 ст. 1060 Цивільного кодексу, у якій вказується, що банк зобов'язаний видавати внесок або його частин на першу вимогу вкладника, крім внесків, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення. А в ст. 530 говориться, що кредитор має право в будь-який час вимагати виконання від банків зобов'язань щодо безтермінового вкладу.
Зміст листа НБУ суперечить практиці, яку Нацбанк дотепер застосовував відносно депозитів фізичних осіб. Постановою №413/2008 від 4 грудня минулого року регулятор скасувала введений 11 жовтня мораторій на дочасне зняття депозитів. Але в листі №22-310/946-17250, розісланому Нацбанком наступного дня, говорилося, що "банкам заборонено проводити дочасне повернення депозитів".
Юристи впевнені, що тепер банки не зможуть знайти виправдань для неповернення коштів. "Мораторій завжди порушував Цивільний кодекс, Нацбанк не міг не визнати цього. Банки не зацікавлені віддавати депозити, тому що це призведе до значного відтоку коштів і колапсу системи,- говорить партнер юридичної фірми Magisters Олексій Рєзников.- Зараз вони будуть намагатися, не порушуючи законодавства, не віддавати депозити шляхом переговорів і угод клієнтів". За його словами, будь-який суд буде на боці вкладника, однак для ухвалення рішення на його користь знадобиться не один день.
Прохання прем'єр-міністра про повернення містам коштів з депозитів пояснюється двома причинами. По-перше, Кабмін постановою №52 від 28 січня поставив за обов'язок місцевим бюджетам розміщати вільні кошти тільки в держбанках - Ощадбанку та Укрексимбанку. По-друге, місцеві бюджети зіштовхнулися зі скороченням своїх прибутків. "Якщо в місцевих бюджетів за кращих часів були якісь вільні кошти, то під час кризи спостерігається тотальний дефіцит бюджетів. Тому уряд і НБУ намагаються вжити заходів для повернення коштів міст із депозитів. Раніше ці гроші йшли на розвиток, але зараз потрібно хоча б виплатити людям зарплати",- говорить генеральний директор Інституту бюджетних і соціально-економічних досліджень Ірина Щербіна.
Місцеві влади не поспішають перекладати кошти в держбанки. "У нас все в порядку з поверненням коштів, не чув, щоб хтось скаржився,- сказав голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев.- Якщо місцева влада забере свої гроші з комерційних банків і розмістить їх на рахунках держбанків, то всі зрозуміють, що держава тікає із приватних банків. Почнеться паніка, населення теж буде знімати гроші". Кошти Полтавської ОДА розміщені в семи банках. "Банк 'Українська фінансова група' не повертає нам депозит в 39 млн грн, мотивуючи це неплатежами. Я знаю, вони не повернули депозит Мукачівській раді,- сказав мер Львова Андрій Садовий.- Прокуратура міста звернулася з позовом. Єдина надія банку на те, що Нацбанк виділить йому рефінансування на 45 млн грн, за рахунок чого він поверне нам гроші. У нас немає вільних коштів, всі гроші ми направляємо на виплату зарплат лікарям і вчителям. Але я наказав всім комунальним підприємствам класти гроші тільки в держбанки".
Опитані банкіри не змогли сказати, як вони тепер будуть пояснювати вкладникам відмову повернути коштів. "Я не читав цю постанову. Але не можна однозначно сказати, що ми дочасно не повертаємо коштів з депозитів. Щодня я підписую до 400 заяв на дочасне повернення грошей, тому що якщо відмовляти клієнтам, паніка буде великою",- говорить заступник голови правління Приватбанку Юрій Кандауров. "Складно сказати, чи будуть банки відразу виконувати рішення НБУ. Банк може просто сказати, що немає грошей.
Вони посилаються на мораторій НБУ, а вищу юридичну чинність має судове рішення",- відзначає глава фінансово-аналітичного департаменту фінансової компанії Best Credit Anticollection Ігор Лизогуб. "У мене немає юридичного освіти і я не працюю в НБУ, але лист не може скасовувати постанови,- впевнений президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.- Олександр Кірєєв занадто багато на себе бере. Нацбанк говорить банкам - стій там, іди сюди. Це абсурд".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас