Банки позбуваються державних депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки позбуваються державних депозитів

Кредит&Депозит
4052
Відтік коштів підсилився після заклику прем'єра Тимошенко забирати в банків гроші. Заклик Тимошенко пролунав у середині січня. А вже до кінця місяця, за даними Асоціації українських банків, місцева влада зняла з депозитів близько одного мільярда гривень. "Заборона рефінансування і масове неповернення кредитів і так уже привели до серйозного занепаду ліквідності банків, а зняття грошей з депозитів взагалі паралізує їхню роботу", - заявив президент асоціації Олександр Сугоняко.
"Ця заява прем'єра, що стосується банківського сектору, дуже безвідповідальна", - вважає завідувач відділу економічної і соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило. За його словами, будь-яке дострокове вилучення депозитів у таких великих розмірах може остаточно добити окремі банки.
Однак не всі регіони прислухалися до прем'єрської поради. На місцях продовжують розміщувати вільні ресурси на депозитах банків.
Першою рекомендацію прем'єра щодо зняття депозитів кинулася виконувати обласна адміністрація Запорізької області. Буквально за два тижні січня вони зняли з депозитів понад 40 мільйони гривень. "Торік зарплати запорізьких бюджетників на суму в десятки мільйонів гривень розміщували під відсотки в шести банках", - повідомив начальник фінансового управління Запорізької облдержадміністрації Сергій Ведмідь. Зокрема, гроші йшли на рахунки Промінвестбанку, Індустріалбанку, Родовід Банку, банків "Надра", "Хрещатик" і ПриватБанку. Стартова ставка починалася з 16-18%, а в другому півріччі досягла 18-20%. Ведмідь запевнив, що на початку лютого всі депозитні кошти будуть повернуті в бюджет.
Заступник начальника фінуправління Донецької обладміністрації Вікторія Гопцій вважає інформацію про депозити місцевих органів влади секретною. Хоча керівник Промінвестбанку в Донецькій області Ігор Аненков не приховував, що тільки в їхньому банку влада донецького регіону на депозитах тримала близько 500 мільйонів гривень. До кінця січня на рахунках залишилося трохи більше 187 мільйонів. У відсутності бюджетних грошей на депозитах запевнили і чиновники Дніпропетровської області. Приміром, заступник начальника фінуправління області Сергія Снісаренко повідомив, що з депозиту в Укрексімбанку були зняті останні 20 мільйонів гривень.
Трохи інша ситуація у Львові. Місцева міськрада і рада б забрати гроші з депозитів, так не може. Зокрема мер уже два місяці судиться з банком "Українська фінансова група", вимагаючи достроково повернути в бюджет 27 мільйонів гривень.
Однак не всі прислухалися до поради Тимошенко. Більше того, одеська міськрада прийняла рішення не тільки не знімати гроші з депозитів, а додатково розмістити тимчасово вільні кошти зі скарбниці міського фонду охорони навколишнього природного середовища в розмірі 30, 3 мільйони гривень. Гроші будуть поміщені на депозити в Імексбанку і банку "Південний" до 1 липня 2010 року із процентною ставкою не нижче 16% річних.
Харківська обласна адміністрація поклала на депозит кошти, отримані від збору за завдання збитків лісовому і сільському господарству. Ці гроші платять у бюджет підприємці та організації, коли вирубують ліс і використовують родючі землі не за призначенням. "Шість мільйонів гривень із обласного бюджету розміщені під відсотки в Укрексімбанку", - повідомила заступник начальника фінансового управління Харківської облдержадміністрації Галина Пронькіна.
Олег Шинкаренко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас