Fitch підтвердило довгостроковий РДЕ ПриватБанку, ризики враховані у рівні рейтингу і "негативному" прогнозі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch підтвердило довгостроковий РДЕ ПриватБанку, ризики враховані у рівні рейтингу і "негативному" прогнозі

3838
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) ПриватБанку (Дніпропетровськ) на рівні "B", прогноз "негативний", повідомляється в прес-релізі Fitch.
"Рейтинги ПриватБанку підтримуються його широкою клієнтською базою і значною часткою ринку, тривалим досвідом роботи, а також розвиненою системою керування ризиками і контролю над ризиками. Високий рівень резервування під знецінення кредитів також забезпечує істотний запас для нівелювання можливих втрат по кредитах у майбутньому", - говориться в повідомленні агентства.
Fitch відзначає, що якість активів банку перебуває під істотним тиском у результаті різкого зниження курсу національної валюти в четвертому кварталі 2008 року (на кінець 2008 року приблизно 56% кредитного портфеля ПриватБанку перебували в іноземних валютах, у тому числі в позичальників, що не мають доходів в іноземній валюті).
У той же час, за даними рейтингового агентства, частка кредитів, прострочених більш ніж на 90 днів (проблемні кредити), на кінець 2008 року була на помірному рівні 2,6% ( на неконсолідованій основі), збільшившись із 2% на кінець 2007 року. Експерти очікують її істотне зростання.
Fitch також відзначає, що ПриватБанк, як і інші українські банки, у четвертому кварталі 2008 року зазнав помітний відтік клієнтських коштів: загальний відтік клієнтських коштів, за оцінками агентства (без урахування впливу валютного курсу), склав приблизно 16%, досягши піка 10% у жовтні 2008 року, а потім знизився до помірного рівня в листопаді-грудні.
У той же час агентство звертає увагу на те, що ліквідність банку частково підтримувалася забезпеченими запозиченнями, отриманими від Національного банку України в четвертому кварталі 2008 року, хоча вони становили всього 5% пасивів станом на середину січня 2009 року.
При цьому Fitch не виключає ймовірності, що довгостроковий РДЕ банку може бути знижений у випадку, якщо відбудеться істотне ослаблення якості активів, у результаті якого помітно погіршиться покриття резервами, і при цьому не буде отриманий новий капітал, або якщо відновиться відтік депозитів, який викличе велику нестачу ліквідності.
У той же час рейтингове агентство вважає, що стабілізація макроекономічного середовища і підтримка відносно помірних рівнів знецінення кредитів знизили б негативний тиск на рейтинг.
ПриватБанк заснований в 1992 році і є найбільшим в Україні за розміром активів. У листопаді-2008 основні акціонери банку – Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов – збільшили свою сукупну частку в капіталі банку до 97,88%. Пакет одного з акціонерів досяг 49,02% статутного капіталу, другого – 48,86%, тоді як на початок жовтня 2008 року одному з акціонерів належало 45,79% статутного капіталу, іншому – 45,95%.
Згідно з даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2008 року за розміром загальних активів (73,412 млрд грн) ПриватБанк займав 1-е місце серед 181 банку, що діяв у країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас