СК торгують портфелями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СК торгують портфелями

1485
Великі страховики почали процес покупки страхових портфелів дрібних СК. На продаж виставлено близько 60 таких портфелів.
Ще наприкінці жовтня голова наглядової ради НАСК "Оранта" Олег Спілка заявляв, що компанія планує через півроку почати переговори щодо покупки компаній або філіальних мереж. "Але якщо в компаніях буде накопичена досить велика кількість збитків - я не захочу з ними розмовляти", - відзначив він.
До "Оранти" звернулися власники 11 страховиків з пропозиціями про співробітництво. "Кілька компаній просять забрати персонал та активні кошти. При цьому самі компанії не несуть ніяких зобов'язань перед клієнтами", - сказав пан Спілка. За його словами, подібна схема набагато простіша і дешевша, ніж злиття компаній, тому що останнє вимагає більше грошей, а вартість подібної угоди практично нульова. Подібним чином в 2005 р. "Оранта" придбала активи і зобов'язання СК "Укрсоцстрах".
Подібні пропозиції одержала і СК "АСКА". "До нас звернулася одна компанія, що пов'язана з одним з банків. Вона не банкрут, просто вирішила вийти з ринку, тому що в неї впали обсяги страхування у зв'язку із зупинкою банківського кредитування. Відповідно до пропозиції, вони передають нам більшу частину портфеля за плату, що розраховується як перестрахування цих ризиків на основі кількості днів, що залишилися до кінця договору", - розповів Олександр Сосіс, голова правління СК "АСКА".
Суть подібної угоди в передачі портфеля, а сама компанія потім може вийти з ринку або займатися обслуговуванням поточних договорів, маючи за спиною перестрахувальників. Фактично страховик, який купує портфель, оформлює облігаторний договір, за яким одержує платежі за перестрахування. "Купувати нікого ми не будемо, готові розглядати тільки покупку портфелів. Покупки компаній зараз недоцільні. Якщо компанія чогось варта, то сьогодні немає рації продавати, необхідно почекати, поки економіка вийде з кризи і її можна буде продати дорожче, а якщо вона нічого не варта, то ніхто її не купить", - впевнений пан Сосіс.
Подібні угоди можуть стати масовими, адже більшість дрібних компаній, які залежали від корпоративного або банківського каналу продажів, будуть зазнавати труднощів. "Зараз близько 60 компаній шукають страховика, який купив би їхній портфель. Адже коштів для капіталізації не вистачає, а курс євро постійно росте, і доводиться перераховувати вартість резервів, статутного фонду", - розповів голова правління однієї зі СК.
Страховики сподіваються, що локомотивом процесу стане Держфінпослуг. "Найближчим часом комісія сформує команду санаційно-кризових управляючих, буде їх вводити в компанії з проблемами. Вони повинні будуть моніторити стан компаній, щоб не допускати банкрутства, і проводити переговори з власниками про можливий продаж цих компаній. Тому що про рекапіталізацію або націоналізацію страхових компаній мова не йде", - розповів Спілка. Згодний з ним і пан Сосіс. "У тимчасової адміністрації повинне бути право передати портфель з резервами (або майно, якщо таке є) за плату іншому страховикові", - відзначив він.
Але як буде проходити передача портфеля, не знають й у Держфінпослуг. "Швидше за все, це буде здійснюватися за допомогою укладання облігаторного договору перестрахування. При цьому компанія, що продала портфель, не може піти з ринку, адже вона по суті несе відповідальність перед клієнтом. Цивільний кодекс передбачає можливість заміни боржника, але тоді до кожного договору необхідно підписати додаткову угоду", - відзначив Вадим Коломієць, директор департаменту страхового нагляду Держфінпослуг.
Він вважає, що такими операціями будуть займатися СК, в яких недостатньо резервів для виконання зобов'язання. Якщо ж компанія сформувала резерви, покриті реальними активами, їй нема чого продавати портфель.
Реґіна Дацюк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас