МВС України відзначає зростання зловживань у зв'язку з кризою у банківській сфері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВС України відзначає зростання зловживань у зв'язку з кризою у банківській сфері

Кримінал
1652
Міністерство внутрішніх справ України відзначає збільшення кількості випадків зловживань у зв'язку із кризою в банківській сфері.
Як повідомив начальник департаменту з питань боротьби з економічною злочинністю МВС України Леонід Скалозуб на прес-конференції в Києві у вівторок, у порівнянні з минулим роком кількість порушень і зловживань у банківській сфері зросла на 22%.
У цьому контексті Л.Скалозуб підкреслив необхідність удосконалення контролю над діяльністю банків. На його думку, такий контроль повинен підсилити Національний банк України
Начальник департаменту підкреслив, що фінансова криза також спричиняє збільшення кількості злочинів у кредитно-фінансовій сфері. Так, за його словами, у цій сфері цього року було виявлено 68 злочинних угруповань.
"Незважаючи на всі заходи зі стабілізації банківської системи, очевидно, що вжиті заходи ще не привели до бажаного результату", - сказав він. Л.Скалозуб підкреслив, що кілька банків не йдуть назустріч правоохоронним органам, приховують свої проблеми.
Говорячи про порушення в банківській сфері, він згадав про шахрайство при оформленні кредитів. Л.Скалозуб навів приклад Красноперекопського відділення Ощадбанку і Донецького регіонального відділення ПриватБанку, які викрито в такому шахрайстві.
Начальник департаменту повідомив, що виявлено більше 50 фактів хабарництва з боку банківських службовців за видачу кредитів.
Крім того, за його словами, поширене проникнення в мережу банківських даних.
Говорячи про сферу небанківських фінансових установ, Л.Скалозуб розповів, що в Україні зареєстровано більше 800 кредитних спілок. Він відзначив, що інтерес громадян до кредитних спілок останнім часом значно виріс.
За словами начальника департаменту, діяльність кредитних спілок направлена на максимальне залучення коштів громадян. За три останні місяці МВС установило низку фінансових шахрайств за участі керівників кредитних спілок. У цілому ж за 2008 рік зареєстровано 338 таких злочинів.
Говорячи про поширені схеми дії кредитних спілок, Л.Скалозуб відзначив, що це вилучення коштів з каси на підставі фіктивних договорів.
"Криміногенна ситуація загострилася в цій сфері", - відзначив начальник департаменту.
Наводячи конкретні приклади виявлених махінацій, так званих фінансових пірамід, Л.Скалозуб розповів, що була припинена діяльність кредитної спілки "Слов'янська" (Донецька обл.), що залучила коштів 1,5 тис. громадян у сумі близько 16 млн грн.
За його словами, дев'ять керівників цієї кредитної спілки причетні до шахрайської схеми.
У Донецькій області, за словами Л.Скалозуба, у шахрайстві була викрита фінансово-кредитна компанія "Капітал-сервіс", у яку було залучено більше 10 млн грн. Фактично ці гроші, відзначив він, використовувалися на власні потреби організаторів фінансової компанії.
Л.Скалозуб повідомив, що в Харківській області припинена діяльність кредитної спілки "Воля-кредит". Правоохоронці встановили кілька фактів, коли керівництво цієї кредитної спілки оформляло фіктивні угоди про надання кредитів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас