Пропонуються євробонди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пропонуються євробонди

Валюта
1487
За останній місяць кілька інвестиційних компаній запропонували населенню новий продукт - вкладення в єврооблігації і закордонні акції.
Поки відомі сім компаній, які таємно або явно заявили, що знають, як вкласти в такі інструменти, - "Драгон Капітал", "Сократ", "Конкорд Капітал", Foyil Securities, а також два молоді агресивні банки - "Фенікс Капітал" та Astrum Investment Management.
"На користь вкладення грошей в євробонди говорять декілька факторів: вкладаючи кошти в суверенні єврооблігації, інвестор не несе ризики національної валюти; у випадку дефолту зовнішній борг погашається завжди в першу чергу; ОВДП не дають такої прибутковості, як папери, випущені в доларах", - сказав директор "Драгон Капітал" Дмитро Тарабакін.
Голова департаменту управління активами Astrum Investment Management Андрій Смолін відзначив, що новий напрямок вони пропонують близько місяця та звернення вже є. Це підтвердив інвеступравляючий ІК Phoenix Capital Владислав Перевозчиков. "Через зовсім зрозумілу стриману інвестиційну політику найбільш популярні суверенні єврооблігації (випущені урядом України) і єврооблігації Укрексімбанку", - відзначив Перевозчиков.
Foyil Securities пропонує вкладення в єврооблігації і закордонні акції з 1996 р., повідомив гендиректор Foyil Securities Олександр Сандул: "В Україні дані послуги ми активно не просували через існуючі обмеження щодо інвестицій за кордон. Але до нас постійно звертаються інвестори, зацікавлені у вкладеннях у закордонні активи. За останнє півріччя їхнє число виросло вдвічі. Як правило, ці інвестори контролюють іноземні компанії і мають банківські рахунки за кордоном".
Голосно заявити про послугу заважає один факт - для покупки євробондів і закордонних акцій доводиться винаходити особливі фінансові схеми, тому що НБУ не дозволяє виводити капітал за кордон. "Вкладення в суверенні єврооблігації ми пропонуємо клієнтам як альтернативу вкладенням в акції. І хоча це папери, номіновані у валюті, Нацбанк дозволяє торгувати ними за гривню. Ми очікуємо роз'яснень щодо цього питання від ДКЦПФР", - прокоментував Дмитро Тарабакін.
На його думку, найбільш перспективні з погляду співвідношення прибутковість - ризик п'ятирічні суверенні єврооблігації з погашенням в 2013 р., номіновані в доларах (прибутковість по них - 25-28%). Привабливі суверенні єврооблігації Україна-2015, номіновані в євро. "Інвестори, які шукають більш високу прибутковість, можуть звернути увагу на суверенні єврооблігації Україна-2011 та Україна-2012, але ризики по цих паперах будуть вищими, хоча прибутковість по них становить 27-32%", - вважає експерт.
Astrum рекомендує купувати борги України з найбільшою ліквідністю і єврооблігації Укрексімбанку, банку "Форум", ПриватБанку, Миронівського хлібопродукту, "Азовсталі". "Недавно ефективна прибутковість у доларах по єврооблігаціях банків "Форум" та "Родовiд" перевищувала 50%. На наш погляд, така висока прибутковість українських єврооблігацій скоріше пов'язана з панічними розпродажами на світових фондових ринках, ніж з очікуваннями дефолтів їхніх емітентів. Зі збільшенням попиту на єврооблігації росте і їхня ціна, знижуючи тим самим їхню ефективну прибутковість. Але навіть при 30-40%-вій прибутковості українські єврооблігації є одним із кращих інструментів з фіксованою прибутковістю для інвестування на сьогоднішній день", - вважає Олександр Сандул.
Оптимальним підходом є формування портфеля. "Збалансованим виглядає портфель із розподілом частки активів між сімома-вісьмома інструментами різних емітентів і різною дюрацією. Максимальна концентрація емітентів у портфелі не повинна перевищувати 25-30%. Зважена прибутковість диверсифікованого портфеля може скласти 40%. Термін інвестування - не менше двох років", - підкреслив Андрій Смолін. Але, за його оцінкою, незабаром вигідна можливість може закритися: "Ми очікуємо істотного зниження спредів по українських євробондах у першому кварталі 2009 р. Тому частина інвесторів зможе одержати до 10% спекулятивного прибутку в короткостроковому періоді".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас