Перестрахувальники відмовляються від нас — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перестрахувальники відмовляються від нас

974
Найбільші перестрахувальні компанії заявляють про збитки у зв'язку з фінансовою кризою. Для України це означає істотне скорочення перестрахувальних ємностей і подорожчання перестрахування в 2009 р. на 20-30%.
Рейтингове агентство Fitch погіршило прогноз по рейтингах 12 страхових і перестрахувальних ринків зі "стабільного" на "негативний". Причиною стало погіршення умов на міжнародному фінансовому ринку, що вплинуло на балансові показники і фінансову гнучкість страхових компаній. Раніше був знижений рейтинг ще шести ринків.
На думку аналітиків агентства, багато страховиків зазнають значні збитки за підсумками III кварталу. Так, за результатами дев'яти місяців перестрахувальні премії Swiss Re скоротилися на 20%, а чистий прибуток знизився більш ніж у чотири рази. Чистий збиток міжнародної перестрахувальної групи Hannover Re за дев'ять місяців, за попередніми оцінками, складе EUR140 млн.
Падіння доходів викликане в першу чергу проблемами фондового ринку. "Багато перестрахувальників тримали резерви в цінних паперах, вартість яких різко впала. Відповідно, зменшився й обсяг страхового покриття прийнятих ризиків, а виходить, і потенційні перестрахувальні ємності", - пояснює Дмитро Грицута, голова правління СГ "ТАС".
Для українських страховиків така ситуація небезпечна підвищенням вартості перестрахування. "Міжнародні перестрахувальники будуть переглядати перестрахувальні програми, які вони надавали ринкам, що розвиваються. Для глобального перестрахувальника надання перестрахування для компаній середнього рівня затратно, і такі програми стануть для них менш цікаві. Що стосується програм на цей рік, вони поки не переглядаються. Але при укладанні договорів на новий період перестрахувальники будуть ще більш ретельно ставитися до надання захисту", - прогнозує Алла Волошина, голова правління СК "ВіЕйБі РЕ".
Згодний з нею і пан Грицута. За його словами, вартість перестрахування для всіх компаній, не тільки українських, підвищиться на 20-30%. "Перестрахувальні ємності західних компаній різко зменшуються. Це однозначний крок для подорожчання перестрахування, що спричинить підвищення внутрішніх тарифів страхування. Невідомо поки, як ситуація відіб'ється на перестрахувальниках нетрадиційних ринків - з Південно-Східної Азії, Туреччини. На зустрічах перестрахувальників у Баден-Бадені було помітно скорочення кількості компаній-учасників. Деякі перестрахувальні компанії скорочують кількість ринків, що їх цікавлять, частина компаній відмовляються від перестрахування ризиків з України, Росії, Білорусії, Молдови", - розповів він.
Великі перестрахувальники в умовах кризи будуть концентруватися на більш стійких ринках, де вони можуть одержати більші обсяги платежів. "Перестрахувальникам цікаві великі обсяги, оскільки вони скорочують витрати на ведення справи і зобов'язані обходитися меншою кількістю ресурсів. А великі обсяги їм можуть дати західноєвропейські країни. Тому невеликим українським компаніям доведеться потрудитися, щоб самостійно перестрахувати свої ризики за кордоном", - прогнозує Грицута.
Компаніям, що давно налагодили роботу з перестрахувальниками, буде простіше домогтися зниження вартості перестрахування, говорить директор департаменту перестрахування НАСК "Оранта" Юрій Радіонов. "Для багатьох компаній із Західної, Східної Європи і країн СНД вартість облігаторних перестрахувальних захистів дійсно підвищиться, для деяких навіть значно. Але якщо страхова компанія надає стабільний бізнес, без істотних змін, з гарною збитковістю для перестрахувальника, маючи довгострокові з ним відносини, вона може розраховувати, якщо не на зниження ставок, то принаймні на збереження існуючих. А щоб мати можливість виправдати підвищення цін, деякі перестрахувальні компанії змінюють осіб, відповідальні за країни СНД, щоб уникнути можливості лобіювання інтересів", - розповів він.
Але існує й інший ризик. Розпорядженням Держфінпослуг про вимоги до рейтингів фінансової надійності страховиків і перестрахувальників-нерезидентів визначені рейтинги, які повинні мати компанії, у яких допускається перестрахування ризиків українських СК. Зокрема, не допускається розміщення ризиків у компаніях з негативним прогнозом. Страховики наполягають, що Держфінпослуг варто переглянути положення, адже багато перестрахувальників уже заявили про збитки.
З іншого боку, обмеження перестрахування на західних ринках викличе більш активне використання внутрішніх ємностей перестрахування. "Ми більш активно приймаємо ризики по вхідному перестрахуванню, особливо від невеликих компаній, що не мають виходу на великих перестрахувальників", - запевняє Грицута.
Розвитку внутрішнього перестрахування заважає податковий тягар. ДПАУ активно бореться з компаніями, що застосовують внутрішнє перестрахування для оптимізації оподатковування. "ДПАУ пропонує заборонити зменшувати суму валових страхових платежів на суму оплачених договорів перестрахування страховикам-резидентам. Виходить, що якщо страховик перестраховує ризики на внутрішньому ринку, то сума премій до оподатковування не зменшується на суму перестрахування і 3% від платежів доведеться заплатити. Звичайно, повинні бути інструменти, щоб боротися з фіктивним перестрахуванням, але не на шкоду ж реальному перестрахуванню", - ремствує Волошина.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас