НБУ: Банки мають право брати комісію при продажу валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Банки мають право брати комісію при продажу валюти

Валюта
11552
Введення банками комісійного збору при продажі валюти в обмінних пунктах може стати одним із заходів для зняття напруги на готівковому валютному ринку.
Таку думку РБК-Україна висловив керівник групи радників Нацбанку Валерій Литвицький, коментуючи дії комерційних банків.
"Це право банків і НБУ це не забороняв. Я сподіваюся, що при цьому відсотки будуть помірні, щоб, з одного боку, стимулювати банки до такого роду діяльності, а з іншого боку - не відображатися на бажанні населення обмінювати валюту", - сказав Литвицький. При цьому він припустив, що надалі розмір комісійного збору може бути зменшений комерційними банками - при зміні ситуації на ринку.
За даними ЗМІ, деякі банки, зокрема "Уксоцбанк" і "ПриватБанк" уже ввели комісію в розмірі від 1 до 3% на продажі готівкової валюти.
У свою чергу парламентський комітет з питань фінансів і банківської діяльності вважає, що комерційні банки, уводячи комісійний збір з операцій продажу валюти, роблять це абсолютно незаконно і необґрунтовано.
Зокрема в комітеті відзначають, що витрати банків на зазначені операції не змінилися, а встановлена НБУ курсова маржа на операції з покупки-продажу валюти повністю забезпечує їх прибутковість. Отже, впровадження банками комісійних є нічим іншим, як вимагання у важкий для людей час. "Комітет Верховної Ради наполягає на тому, що Національний банк України повинен негайно припинити незаконні дії комерційних банків. Інакше профільний комітет парламенту буде ініціювати збільшення, відповідно до ситуації, обов'язкового збору в Пенсійний фонд по операціях продажу іноземної валюти", - говориться в заяві.
Відзначимо, що вчора торги на міжбанківському валютному ринку завершилися в діапазоні 5,95-6,10 грн/дол. Національний банк вперше вийшов на міжбанківський ринок із пропозицією продажу долара через проведення валютного аукціону. Продаж долара здійснювався за курсом, що становить плюс/мінус 2% від його офіційного значення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас