ДАІ не підкорила поліс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДАІ не підкорила поліс

16500
Із сьогоднішнього дня співробітники Державтоінспекції не почнуть штрафувати автовласників за відсутність поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Новою редакцією закону про безпеку дорожнього руху не передбачено, що їхня наявність повинна контролюватися. Страховку будуть перевіряти лише під час проходження техогляду, при перетинанні державного кордону і складанні протоколів про ДТП. Така ситуація, на думку страховиків, приведе до падіння ринку автострахування.
Учора набув чинності закон №586-VI "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо вдосконалювання регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху". Відповідно до документа, експлуатація транспортних засобів без поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ) офіційно заборонена, а за його відсутність накладається штраф у розмірі 25-50 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (425-850 грн).
Дотепер розмір штрафу становив від 0,5 до 1 мінімуму (8,5-17 грн). Змінено і ст. 21 закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів". Раніше контролювати наявність поліса повинні були співробітники Державтоінспекції під час експлуатації автомобіля на дорозі. Тепер же закон зобов'язує ДАІ перевіряти наявність ОСЦПВ тільки під час проведення державного технічного огляду, при складанні протоколів про порушення правил дорожнього руху та оформленні матеріалів по ДТП. При перетинанні кордону, як і раніше, наявність в автовласника поліса ОСЦПВ буде перевіряти Державна прикордонна служба.
За даними Моторного (транспортного) страхового бюро, в Україні зареєстровано близько 11 млн автомобілів, з них застраховано приблизно 35%. За дев'ять місяців поточного року страховики продали 4,537 млн полісів на суму 844,849 млн грн (середня ціна 186 грн), відшкодували - 314,046 млн грн.
Страховики пояснюють вилучення пункту про обов'язкові перевірки наявності полісів надмірною завантаженістю співробітників ДАІ. "Зупиняти автомобіль у зв'язку з відсутністю стікера на лобовому склі не будуть, хоча відсутність страховки може викликати такі ж санкції, як і відсутність прав або техпаспорта, - говорить віце-президент СК 'Аска' Олена Машаро. - Це аргументується тим, що в міліції немає ресурсів, щоб усіх зупиняти. Якщо один водій порушує правила дорожнього руху, а в іншого немає стікера, то кого зупиняти? Звичайно, було б добре, якби інспектори ДАІ дивилися наявність поліса, але страховики згодні навіть на таку редакцію закону, тому що зараз поліси взагалі ніхто не перевіряє".
"В указі Юрія Луценка (міністр внутрішніх справ) був цей пункт, але в законі його не виявилося. Штраф може бути виписаний за відсутності документів, у тому числі поліса, але зупиняти автомобіль співробітники ДАІ мають право тільки при порушенні правил дорожнього руху", - відзначає голова одного зі страховиків. 29 листопада 2007 року в. о. голови МВС Михайло Корнієнко затвердив наказ №451, яким зобов'язав співробітників ДАІ, підконтрольного начальникові департаменту ДАІ МВС Сергію Коломійцу, під час спостереження за дорожнім рухом контролювати наявність у водіїв полісів ОСЦПВ і страхових сертифікатів "Зелена карта". Співробітники ДАІ повинні були зупиняти автомобілі, на яких відсутній спецзнак про наявність страхового поліса.
Учасники ринку сподівалися на закріплення обов'язкових перевірок ОСЦПВ, тому що, за їхніми неофіційними прогнозами, в 2009 році у зв'язку з фінансовою кризою обсяги премій знизяться на третину. "Через три-чотири місяці 60% класичних страхових компаній будуть на грані банкрутства. До кінця 2010 року на ринку ОСЦПВ залишиться 15 компаній, - говорить голова наглядової ради НАСК 'Оранта' Олег Спілка. - Я стримую своїх колег, які вже зараз хочуть підвищувати тарифи ОСЦПВ. Це повинно відбутися не раніше 2010 року. Не можна проводити перегляд, поки цей вид страхування не запрацює повномасштабно, оскільки ми знову налякаємо клієнтів і, крім того, почнуться політичні спекуляції".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас