З доларами - напруга — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З доларами - напруга

Валюта
13103
У минулу п'ятницю кореспондент "Дела" обійшов близько 20 відділень банків Києва. Достатня кількість доларів знайшлася лише в дочірньому банку Сбербанку Росії. Там в одні руки продавали до 10 тисяч "зелених".
З кас усіх інших установ у сумі не вдалося б нашкрябати і двох тисяч доларів.
При цьому тиждень тому (10 листопада) заступник голови Нацбанку Олександр Савченко в інтерв'ю заявив, що проблеми з дефіцитом готівкової валюти будуть вирішені. Менеджер запевняв, що для цього центробанку буде потрібно лише пара днів.
Співробітники столичних відділень банків відсутність інвалюти пояснюють по-різному. Приміром, у Фольксбанку (на вул. Дегтярівській, 4-а) свою відмову продати долари касир обґрунтував досить туманно: "Ми - комерційний банк і працюємо тільки на клієнтській валюті. Такий указ Нацбанку". Подібне пояснення кореспондент "Дела" почула і у Банку регіонального розвитку (вул. Дегтярівська, 8-а), Укрсоцбанку (вул. Білоруська, 11), ПриватБанку (вул. Білоруська, 32).
В ING Банку (ріг вулиць Якіра і Мельникова) запропонували замовити валюту в понеділок з поставкою у вівторок. У відділенні Правекс-банку (вул. Якіра, 6) спілкуватися не захотіли. "Не продаємо!" - відрізала касир і відвернулася, даючи зрозуміти, що "аудієнція" закінчена.
Банки почали вводити комісію
У Сведбанку (вул. Білоруська, 32-а) відсутність готівкової валюти пояснили вимогою регулятора, що набула чинності на початку листопада. Мовляв, сказано продавати тільки валюту, яка була куплена протягом дня в населення. "От у нас є зараз у касі 250 доларів. Так що купуйте, а то й цих не буде", - сказав касир. Приблизно таку ж "терапію" проводили і в ПУМБі (ріг вулиць Якіра і Мельникова). Щоправда, у касі установи було цілих 900 доларів. При цьому співробітниця порадила поквапитися, поки в них не ввели комісію за продаж готівкової валюти, як в інших банках. "Швидше за все, її введуть скрізь", - спрогнозувала вона.
Дійсно, в Укрсоцбанку і ПриватБанку таку комісію вже встигли ввести. Але в "Приваті" назвати точний розмір комісії не змогли. "Чи то 0,7%, чи то 1,5%. Точно будемо знати ближче до вечора (п'ятниці)", - пояснив касир.
В Укрсоцбанку спрацювали оперативніше - у них таку комісію ввели ще тиждень тому. Її розмір установлюється банком щодня. У минулу п'ятницю на касі красувалася табличка: з 11 години з усіх операцій із продажу інвалюти беруться комісійні в розмірі 1,5%. При цьому валюти в касі однаково не було.
Щоб роз'яснити ситуацію, "Дело" звернулося до керівництва вищевказаних банків. Щоправда, одержати пояснення вдалося далеко не у всіх банкірів. Так, у прес-службах ПУМБа і ПриватБанку від коментарів відмовилися. Багато банкірів послалися на свою зайнятість, а ті, з якими вдалося поспілкуватися, ремствували на Нацбанк. "НБУ нас обмежує в обсязі. Ми в нього просимо продати 5 мільйонів, а він говорить, що може продати один. Так було в середу та у четвер", - говорить директор казначейства Сведбанку Дмитро Дребот.
Торгувати інвалютою банкам невигідно
У той же час у дочірнього банку Сбербанку Росії подібних проблем не виникло. "НБУ наші заявки задовольняє повністю, дефіциту ми не відчули. Готівкову валюту, ми, як і всі, купуємо в тих, хто її завозить - у Банку ВТБ, "Фінанси та Кредит" та інших гравців, які на цьому спеціалізуються. У материнської структури ми валюту не беремо - везти в Україну через Росію готівковий долар нерозумно", - пояснює перший заступник голови правління дочірнього банку Сбербанку Росії Владислав Кравець.
Ще одна причина дефіциту долара - торгувати валютою банкам стало невигідно. "Сам процес покупки безготівкової валюти і переведення її в готівку - дуже витратний. З урахуванням того, що НБУ обмежив розмір комісії 1,5% від вартості, за якою він продає її банкам, ефективність операції і її прибутковість сильно знизилася. Банки бачать, що вона безглузда і навіть збиткова", - розповідає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас