Депозитна пастка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитна пастка

3316
Фінансова криза "докотилася" і до страхового ринку.
Правда, торкнулася його поки в меншому ступені відносно тих же банків. Час казати про те, що страховики страждають саме через кризу ліквідності в банківському секторі. А паніка, яка має місце в останні два тижні на банківському ринку, ще більше підлила масла у вогонь.
З одного боку, банки, які втратили 6 млрд. грн. коштів, які вкладники в терміновому порядку зняли з депозитів, опинилися в патовій ситуації. І в цьому зв'язку цілком зрозумілі заходи, вжиті НБУ щодо введення обмеження на достроковий розрив депозитних договорів. З іншого, ці заходи торкнулися як фізичних, так і юросіб, включаючи страхові компанії. Багато хто з них в умовах кризи вже почали відчувати зниження обсягу платежів, у цьому зв'язку у декількох СК почав відчуватися дефіцит коштів для поточних виплат за страховими подіями.
Якщо НБУ не вживе кроків щодо зняття обмежень на достроковий розрив депозитів між банком і СК для цільового здійснення виплат, вважають учасники ринку, це може привести до проблем для страхової галузі. Самі ж компанії в цій ситуації мають намір подавати масові судові позови до комерційних банків, з депозитів яких вони не можуть достроково зняти гроші, а також безпосередньо до Нацбанку.
Антикризові заходи
Щоб зрушити ситуацію з мертвої точки страховий ринок почав брати активну участь у роботі державних органів, метою яких є вироблення антикризових заходів. "Довгий час у країні ніхто серйозно не говорив про кризу, крім представників реального сектора, які почали відчувати на собі всі прояви кризи й курсоутворення, падіння продажів і так далі, - відзначає Олег Спілка, голова наглядацької ради НАСК "Оранта". - І після першого засідання РНБО, що відбулося кілька тижнів тому і не прийняло ніякого рішення, Арсеній Яценюк зібрав експертно-економічну раду, куди ввійшли представники фондового, банківського, страхового ринків і попросив обмінятися думками й знайти вирішення проблеми".
Пропозиції пролунали гранично конкретні. Зокрема мова йшла про зняття депозитних обмежень з боку НБУ. Тим більше, що в умовах зниження рейтингів надійності окремих банків нижче обговореного законом рівня, страховики не мають права тримати в таких банках свої кошти. Це, зокрема, підкреслюють і представники регулятора - Держфінпослуг. Лист Нацбанку, який повинен бути включений до комплексу антикризових заходів, обмовляє можливість зняття таких депозитних обмежень "в екстрених випадках", однак, на думку страхового ринку, подібні випадки прописані таким чином, що до них можна віднести хіба що "падіння метеорита". У цьому зв'язку, вважає ринок, необхідні чіткі приписання.
Також в умовах кризи страховики висувають пропозиції дозволити тримати до 100% коштів на поточних рахунках, що дасть можливість проводити оперативні виплати. І надасть держрегулятору розширені повноваження на період фінансової кризи з погляду контролю платоспроможності компаній. "Найближчим часом Держфінпослуг сформує команду санаційно-кризових управляючих і буде їх уводити в компанії з проблемами. Вони повинні будуть моніторити стан компаній, щоб не допускати банкрутства і проводити переговори з власниками про можливий продаж цих компаній. Тому що про рекапіталізацію або націоналізацію страхових компаній мови не йде", - розповідає Олег Спілка.
Ліга страхових організацій звернулася до профільного комітету Верховної Ради з пропозицією внести зміни до Закону України "Про страхування" щодо розширення переліку інвестиційних інструментів, які страховики могли б використати для розміщення коштів страхових резервів, у першу чергу довгострокових коштів компаній зі страхування життя. "Також ми пропонуємо вдосконалити систему нарахування отриманого інвестиційного доходу лайфовими компаніями і створити фонд гарантування страхових виплат за договорами страхування життя", - зауважує Олександр Філонюк, президент ЛСОУ.
Ліга пропонує затвердити й додаткові вимоги до норм достатності капіталу, диверсифікованості і якості активів страховика шляхом прийняття відповідної постанови Кабміну. До всього іншого ліквідувати норму про одержання індивідуальної ліцензії НБУ для покупки євробондів і цінних паперів іноземних емітентів.
А поки...
На сьогоднішній день СК намагаються вирішувати виникаючі проблеми власними силами. Правда, запасу фінансової міцності вистачить не в усіх. "Негативні тенденції в економіці позначаться, у першу чергу, на тих страхових компаніях, які робили ставку на банківський канал. Ті компанії, які розвивають різні канали й напрямки страхування, зможуть компенсувати втрати від фінансової кризи", - переконана Інна Бруль, заступник голови правління зі стратегічного розвитку бізнесу і комунікацій СК "ПРОВІДНА".
Великі СК поки що будуть обходитися поточними страховими надходженнями, з яких в умовах депозитних обмежень будуть здійснювати виплати. Що стосується середніх і дрібних компаній, на думку експертів ринку, вони постраждають більше, і при зниженні обсягів платежів (що вже відбувається) можуть прийти до необхідності згортання діяльності й продажу бізнесу. Як відзначає Олег Спілка, "нам активно пропонують купити компанії, але вони або фактичні банкрути, або потенційні. Частина компаній пропонується кептивних, а такі нам теж не потрібні".
У цілому, за прогнозами експертів, наступний рік буде відзначений великою кількістю угод M&A як у страховому, так й у банківському секторі. Що стосується очікувань страховиків щодо приросту ринку цього року, вони не особливо песимістичні. "Від прогнозованого раніше приросту в 35-40% на кінець року залишиться відсотків 20-25", - вважає Максим Удовиченко, голова правління СК "Галактика".
Катерина Щеглова
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас