S&P знизило рейтинги України до "В" з "В+", прогноз - негативний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знизило рейтинги України до "В" з "В+", прогноз - негативний

838
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило суверенні рейтинги України, прогноз по них перебуває на рівні "негативний".
Як повідомляється в прес-релізі агентства, довгостроковий рейтинг країни по зобов'язаннях в іноземній валюті був знижений до "В" з "В+" і по зобов'язаннях у національній валюті до "В+" з "ВВ-".
Рейтинг за національною шкалою знижений до "ua+" з "uaAA".
Короткострокові суверенні кредитні рейтинги підтверджені на рівні "В". Суверенний рейтинг імовірності повернення боргу після дефолту залишається на рівні "4". Крім того, знижена оцінка ризику переказу і конвертації валюти для українських несуверенних позичальників - до "В+" з "ВВ-" (ця оцінка вимірює можливість суверенного уряду обмежувати доступ до валюти несуверенним позичальникам). Одночасно рейтинги по зобов'язаннях в іноземній і національній валюті, а також рейтинг за національною шкалою були виведені зі списку CreditWatch ("рейтинг на перегляді") з негативним прогнозом, куди вони були поміщені 15 жовтня 2008 року.
"Зниження рейтингів обумовлене зростаючими витратами уряду у зв'язку з необхідністю рекапіталізації банківської системи в умовах зниження економічного зростання та посилення валютних ризиків", - підкреслив кредитний аналітик S&P Френклін Гілл.
"Досить скоро Міжнародний валютний фонд (МВФ), імовірно, схвалить одержання урядом України значного кредиту. Крім того, що великий кредит збільшить резерви Національного банку України в іноземній валюті, він може сприяти одержанню додаткових коштів від міжнародних банків розвитку та дружніх урядів. Це може стати основою для проведення важливих бюджетних та економічних реформ", - відзначається в повідомленні.
"Проте, досягнення політичного консенсусу, настільки необхідного для одержання підтримки від МВФ та інших потенційних кредиторів, може відбутися недостатньо швидко для того, щоб знизити зростаючий тиск на обмінний курс і фінансовий сектор. Більше того, тендітний політичний консенсус, імовірно, виявиться перевіркою ефективності зусиль уряду зі стабілізації - навіть після досягнення домовленості із МВФ", - говориться в прес-релізі.
"Слабка довіра до фінансових і монетарних інститутів України збільшує ризики з погляду реальної економіки та інфляції. Різке знецінювання національної валюти (гривні) також може збільшити витрати уряду на рекапіталізацію фінансової системи, не в останню чергу - внаслідок високого рівня кредитів в іноземній валюті (35% ВВП) корпораціям і домовласникам, які не захищені від можливих ризиків. Подальше загострення ситуації приведе до зниження бюджетних показників", - вважають експерти агентства.
"Протягом першої половини 2008 р. дефіцит уряду України по рахунку поточних операцій у середньому становив 8% ВВП, але, цілком ймовірно, він буде скорочуватися протягом 2009 р. внаслідок скорочення обсягів фінансування. Потреби країни в короткостроковому фінансуванні залишаються: потреби в зовнішньому фінансуванні (баланс рахунку поточних операцій, платежі зовнішнього боргу) складуть 147% міжнародних резервів у наступні дванадцять місяців. Умови зовнішньої торгівлі, що погіршуються, ускладнюють прогнози зростання напередодні парламентських виборів", - говориться в прес-релізі S&P.
"Прогноз "негативний" по суверенних кредитних рейтингах України відображає ймовірність ще одного зниження рейтингів у випадку значних затримок укладання угоди із МВФ або недостатнього політичного консенсусу, що буде негативно впливати на здатність уряду виконати програму МВФ, - підкреслив Гілл. - І, навпаки, прогноз може бути переглянутий на "стабільний" у випадку успішної реалізації заходів зі стабілізації фінансової системи, які будуть створювати умови для відродження економіки в найближчі два роки".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас