Як "розморозити" свій депозит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як "розморозити" свій депозит

Кредит&Депозит
3719
Не дивлячись на введення Національним банком мораторію на дочасне розірвання депозитів, забрати кошти з "замороженого" вкладу все-таки можна.
"Якщо людина прийшла в банк і показує за документами, що їй терміново потрібні гроші, керівник банку може як виняток прийняти таке рішення. Адже всі ми люди", - пояснює такі дії банків перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.
"Дело" з'ясувало, які банки і на яких умовах ідуть назустріч своїм вкладникам. У більшість фінустанов, для того щоб дочасно розірвати депозитний договір, доведеться принести довідку про те, що ви "найбільш хвора у світі людина", або - ще гірше - що у вас помер хтось із близьких родичів. Є більш гуманні банки, де готові ролучитися із грішми вкладника, якщо той доведе, що кошти йому необхідні для оплати освіти. Однак є в Києві і банкіри, які не готові "зважати на становище" клієнта ні за яких умов.
У найбільших фінустановах країни - ПриватБанку і Райффайзен Банку Аваль - дочасно забрати депозит можна тільки при форс-мажорних обставинах, пов'язаних зі здоров'ям. "Ми можемо видати гроші вам на лікування або у випадку смерті близького родича", - пояснила співробітниця ПриватБанку.
Немає довідки - немає і грошей
Для підтвердження "поважної причини" у банк потрібно принести довідку з медустанови за підписом головного лікаря і завірену печаткою (у випадку кончини когось із рідних - свідоцтво про смерть), а також заяву клієнта із проханням дочасно розірвати депозитний договір. Всі ці документи, зі слів банківського фахівця, передаються на розгляд до головного офісу установи. "Можливо, вони навіть будуть якось перевіряти вірогідність інформації", - попередила дівчина. Весь процес - від подачі документів до видачі коштів - займає близько тижня.
Схожа ситуація і в Райффайзен Банку Аваль - зняти гроші з депозиту завчасно можна у випадку хвороби або смерті рідних. Але от як повинні виглядати підтверджуючі документи, співробітник банку чітко відповісти не зміг. "Це ніде не прописано", - зам'яв він.
Більш лояльним виявився Укрексімбанк, в якому для дочасного зняття депозиту хворіти або вмирати необов'язково. Гроші видадуть, навіть якщо клієнтові потрібно оплатити навчання або просто зробити велику покупку. Для цього в банк потрібно буде надати рахунок-фактуру і написати заяву. Надалі звітувати перед банками про витрату грошей не потрібно.
А от у випадку хвороби однієї тільки довідки з медичної установи недостатньо. Необхідно буде надати документ із вказівкою вартості лікування. Заковика вся в тому, що державна медицина в Україні безкоштовна, але... тільки на словах політиків і чиновників, а звичайному громадянинові дати лікареві "на лапу" однаково доведеться. "Зрозумійте, у нинішній ситуації, коли діє мораторій Нацбанку на видачу депозитів, ми не можемо віддавати гроші на нелегальні операції", - пояснила співробітниця Укрексімбанку.
Кредити під заставу депозитів
У менш вигідному становищі опинилися вкладники Правекс-Банку - тут дочасно розривати депозитний договір не погоджувалися ні під яким приводом. "Ви телевізор дивитеся? Знаєте, що НБУ заборонив дочасно видавати гроші?" - питанням на питання відповіла одна зі співробітниць відділення "Правекса" (на вул. Червоноармійській).
Схожа ситуація склалася в Діамантбанку, Індекс-Банку, Універсал Банку, Родовід Банку і банку "Надра". "У нас не було додаткових розпоряджень щодо спеціальних випадків. Але, думаю, через 2-3 тижні все стабілізується і ви зможете забрати свої гроші", - заспокоював вкладника співробітник Індекс-Банку.
Можливим виходом із ситуації, коли гроші потрібні, а дочасно забрати їх не виходить, міг би стати кредит під заставу вже діючого депозиту. Таку послугу пропонують багато українських фінустанов - Діамантбанк, Індекс-Банк, банк "Надра", Правекс-Банк, ПриватБанк, Родовід Банк, Райффайзен Банк Аваль, Укрсиббанк, Укрексімбанк. Але і тут є неприємний нюанс - у всіх перерахованих вище установах, крім "Родовіду", ці програми зараз заморожені.
У Родовід Банку таку позику можна одержати тільки в гривні. Вартість кредиту буде на 5 процентних пунктів вищою, ніж ставки в гривневому депозиті позичальника. Якщо ж вклад був номінований у доларах або євро, кредит обійдеться в 21% річних. Розмір позики не повинен перевищувати 50% від суми депозиту. Погасити кредит треба буде на 2 дні раніше, ніж закінчиться термін дії депозитного договору.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас