Вкладники довірились Національному банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладники довірились Національному банку

Кредит&Депозит
4040
Учора набула чинності постанова Нацбанку, якою вводиться заборона на дострокове розірвання депозитних договорів та обмежується видача кредитів у всіх вітчизняних банках
Такими методами регулятор вирішив підтримати українські фінустанови та убезпечити їх від стривожених вкладників. Населення введення обмежень сприйняло відносно спокійно - у понеділок у відділеннях більшості столичних банків величезних черг і паніки не спостерігалося. Крім того, окремі фінустанови, чи то не одержавши ще відповідних вказівок з Нацбанку, чи то проігнорувавши їх, готові були і кредит видати, і депозитний договір достроково розірвати.
На введення Нацбанком обмежень на кредитні і депозитні операції населення відреагувало спокійно
Однією з небагатьох фінустанов у центрі Києва, де вдень у понеділок спостерігався ажіотаж, було відділення ПриватБанку на вулиці Пирогова, 9. Черга невелика, усього кілька людей, в основному люди похилого віку. На питання: "Чи можна достроково зняти гроші з депозиту" співробітниця відповіла ухильно: "Потрібно дивитися ваш договір".
Втім, вона була дуже зайнята - намагалася пояснити парубкові (судячи з акценту, "західного походження"), чому він не може забрати свій вклад сьогодні і повинен чекати як мінімум ще день-два. "Але ж термін мого договору минув ще в неділю", - дивувався клієнт. "Звичайно, - погоджувалася дівчина. - Просто охочих зняти депозит так багато, що утворилася черга".
"Окей, - кип'ятився клієнт. - Виходить, ваш банк - банкрут?" Співробітниця банку негативно хитала головою: "Ні, не банкрут. Але ви ж бачите, що діється навколо! У всіх банках люди хочуть забрати свої гроші. І в нас теж. Тому і черга утворилася. Ви в мене вже 20-й або 30-й сьогодні, кому терміново подавай депозит. Раніше таких були одиниці". У підсумку втихомирений "іноземець" все-таки почав писати заяву на одержання депозиту "післязавтра".
А жінки похилого віку, що стояли у черзі, активно обговорювали ситуацію в банківській системі України. Самі вони, як з'ясувалося, прийшли знімати тільки відсотки по депозитах. "Навіщо достроково розривати договір? Тільки відсотки втратиш. Краще класти в кожен банк не більше 10 тисяч доларів, які у випадку банкрутства держава обіцяє повернути", - демонструвала свою фінансову грамотність одна із вкладниць. "Ага, - погоджувалася друга. - Відсотки точно не одержиш! Моя сусідка сьогодні вранці побігла (достроково. - ред.) забирати вклад у банку "Надра", так їй пообіцяли віддати тільки через тиждень і то з 0,1% річних".
Депозит для форс-мажору
Правда, уже в обід у відділенні банку "Надра" (на вулиці Пушкінській, 21) зняти завчасно терміновий депозит не вийшло б. Перед співробітницею фінустанови, до якої звернувся кореспондент "Дела" з подібним проханням, лежала роздрукована постанова Нацбанку, якою вводилася заборона на подібні дії. Посилаючись на цей документ, дівчина повідомила, що в найближчі півроку достроково зняти депозит у якому б то не було українському банку не вийде. Навіть якщо сильно "припече".
"У постанові не сказано, як діяти у випадку, якщо людині потрібні гроші, приміром, на лікування. Думаю, на цей рахунок будуть окремі рекомендації", - припустила дівчина. За її словами, гроші віддадуть, тільки якщо дія депозитного договору минула або це був вклад "до запитання".
У деяких фінустановах були не такі категоричні. Наприклад, у Райффайзен Банку Аваль, банку "Форум" і Банку ВТБ повідомили, що у випадку "життєвого форс-мажору" потрібно звертатися із заявою в банк, керівництво якого буде розглядати кожен випадок індивідуально. "Вам видадуть необхідну суму, а решта грошей переведуть на новий депозитний рахунок", - пояснили у відділенні Райффайзен Банку Аваль (на вулиці Богдана Хмельницького, 26).
У західних "дочок" проблем із грішми немає
У той же час знайшлися банки, у яких до обіду понеділка про якісь обмеження активно-пасивних операцій нічого не знали, хоча з 9.00 учорашнього дня відповідна постанова Нацбанку вже набула чинності. Так, в Укрсиббанку (на вулиці Володимирській, 49), у відділенні Універсал Банку (вулиця Богдана Хмельницького, 17/52а) і Правекс-Банку (ріг вулиць Богдана Хмельницького і Пушкінської) учора ще можна було і депозитний договір розірвати, і заявку на кредит оформити.
Співробітники цих фінустанов ні на які постанови регулятора не посилалися і запевняли, що з ресурсами проблем нема, тому що ці банки - "дочки" великих іноземних фінансових груп.
Особливо здивували в Правекс-Банку, де на боязке згадування про постанову НБУ впевнено парирували: "Вона стосується тільки українських банків, у яких проблеми із грішми. А наш банк недавно купили італійці, тому грошей для того, щоб повернути депозит, у нас вистачає". Можливо, така впевненість співробітників фінустанови була пов'язана із залізними нервами їхніх вкладників: як з'ясувалося, журналіст був першим клієнтом за день, що поцікавився можливістю дострокового зняття грошей з депозиту.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас