НБУ ввів обмеження на дострокове вилучення депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ ввів обмеження на дострокове вилучення депозитів

Кредит&Депозит
16361
Національний банк України з 13 жовтня частково обмежив активні операції банків, заборонив дострокове виконання договорів з внесків і запровадив 5-процентний коридор коливань курсу на готівковому ринку.
Про це йдеться в постанові НБУ №319. Обмеження вводяться "з метою нейтралізації впливу зовнішньої фінансової кризи".
"З 13 жовтня 2008 р. (банки) зобов'язані обмежити здійснення активних операцій в обсягах, досягнутих кожним з них на цю дату", - вказано в ухвалі. При цьому обмеження не стосується вкладень в державні облігації, депозитні сертифікати НБУ і операцій на міжбанківському ринку.
НБУ також наказав банкам уникати повернення коштів раніше терміну, позначених в договорах з контрагентами. "Виконувати зобов'язання за всіма видами договорів із залучення коштів в будь-якій валюті тільки у разі настання терміну завершення зобов'язань", - вказав НБУ. У разі завершення терміну гроші повинні повертатись негайно.
Крім того, Нацбанк обмежив маржу між курсом покупки та продажу готівкової валюти 5-ма відсотками. При цьому НБУ попередив, що каратиме за покупку валюти на імпорт, який не завозиться на територію України, а також у разі авансових платежів за імпорт, окрім критичного. У той же час, регулятор дозволив банкам здійснювати власні операції з покупки іноземної валюти за гривні в межах встановлених лімітів відкритої валютної позиції, якщо у банку є зобов'язання, термін виконання з яких настав. НБУ також скасував 20-відсоткове обов'язкове резервування з коштів в іноземній валюті, привернутих банками на короткий термін.
Як повідомлялось, можливість введення мораторію на дострокове розірвання депозитних договорів обговорювалась на засіданні правління НБУ 11 жовтня. У НБУ вважають, що така міра дозволить боротися з панічними настроями населення. Окрім того, НБУ підтримав фінустанови, рефінансувавши їх з початку місяця на суму 7,05 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас