Приватне розміщення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватне розміщення

Фондовий ринок
1093
Учора стало відомо, що компанія Ralcon Commercial (входить у групу "Приват") удвічі збільшила свій пакет акцій у гірничо-металургійній компанії Ferrexpo, довівши його до 6,89% акцій.
Представники "Привата" планують збільшити частку до 10%, а після цього ввійти в раду директорів підприємства. Учасники ринку відзначають, що мажоритарний акціонер Ferrexpo Костянтин Жеваго, одержавши в партнери групу "Приват", заручиться допомогою потужного лобіста, але в майбутньому це може коштувати підприємцеві контролю над компанією.
Ferrexpo володіє найбільшим в Україні виробником та експортером залізорудних окатишів - Полтавським ГЗК (87,84% акцій). За I квартал EBITDA компанії подвоїлася до $228 млн, чистий прибуток виріс майже в три рази - до $158 млн. Зараз кінцевим бенефіціаром 51% акцій Ferrexpo є Костянтин Жеваго, 20,8% перебувають в RPG, 6,89% - в Ralcon Commercial підприємця Ігоря Коломойського, 17,21% - free float, ще 4,1% Ferrexpo сконцентрувала шляхом зворотного викупу акцій з біржі.
Ralcon Commercial, контрольована співвласником ПриватБанку Ігорем Коломойським, учора оголосила про покупку 29 вересня 3,59% акцій Ferrexpo. У такий спосіб у власності Ralcon виявилося 6,89% акцій гірничорудної компанії. У липні 2007 року під час IPO Ferrexpo вона придбала 3,3% акцій. "Ми викупили ці акції на вільному ринку. Зараз розглядаємо можливість доведення пакета до 10%, для того щоб одержати місце в раді директорів, - розповів заступник голови правління ПриватБанку Тимур Новиков. - Цінова ситуація цьому сприяє - зараз 4% акцій коштують $40 млн, тоді як раніше - $180 млн". У прес-службі Ferrexpo коментувати угоду відмовилися.
Нагадаємо, раніше падіння котирувань компаній гірничорудного сектора на світових біржах змусило основного власника Ferrexpo Костянтина Жеваго продати 20,79% своїх акцій компанії. Вони перейшли вуглевидобувній компанії NWR, підконтрольній чеському мільярдерові Зденеку Бакалі. Акції були продані практично за безцінь, відзначали тоді експерти: вартість угоди склала $177,5 млн, що на 30% нижче від їхньої ринкової ціни і майже вдвічі - справедливої. Але пан Жеваго змушений був погодитися і на цю ціну - акції були запорукою при одержанні кредиту в розмірі $2,2 млрд у банку JP Morgan навесні цього року, і після падіння котирувань із початку року на 55% Ferrexpo не могла обслуговувати цей борг.
Заступник генерального директора Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Сергій Матвієнков вважає, що, якщо представники групи "Приват" увійдуть до складу ради директорів компанії, це тільки підсилить її позиції на ринку. "Насправді група 'Приват' - це потужні лобісти, які можуть вирішувати питання з державними органами і мають серйозний юридичний досвід. Коли група володіла металургійними компаніями, її компанії успішно перемагали в судах ФДМ, ДПАУ і відображали претензії інших держорганів", - розповідає директор Союзу доменників Володимир Терещенко.
Втім, аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн відзначає, що для Костянтина Жеваго мати такого партнера, як група "Приват", ризиковано. "Ігор Коломойський дуже талановитий підприємець, але в нього є одна особливість - він скрізь намагається довести свій пакет до 100%, - говорить директор Міжнародного інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко. - Не виключено, що згодом він постарається викупити всі акції, що перебувають у вільному обігу, а також частку вже самого Костянтина Жеваго".
На думку пана Рябченка, якщо в результаті виходу на біржу бізнес Костянтина Жеваго потрапить під контроль групи "Приват", це може негативно вплинути на плани інших українських компаній щодо проведення IPO. "Раніше в більшості компаній була впевненість у тому, що на світових фінансових біржах вони одержать собі акціонерів на зразок Deutsche Bank або Morgan Stanley, які дадуть гроші і будуть заступатися за тебе перед державою. Але на практиці виходить так, що найсильніше ти цікавиш український бізнес, що прагне одержати можливість приймати якомога більш активну участь у керуванні твоїми активами", - підкреслює незалежний експерт Кирило Чуйко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас