Страхова залежність від Заходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страхова залежність від Заходу

761
Чи може постраждати молодий український страховий ринок від світової фінансової кризи? Виявляється, може. І навіть дуже істотно.
Віддамо ризик. Недорого
Справа в тому, що, за законодавством, вітчизняні страхові компанії не можуть "утримувати" у себе ризики на дуже великі суми і повинні передавати їх (перестраховувати) іншим компаніям, у тому числі і закордонним. "Якщо страхова сума по окремому об'єкту страхування перевищує 10% від статутного капіталу і страхових резервів, то компанія зобов'язана укласти договір перестрахування, - пояснює директор департаменту перестрахування компанії "Оранта" Юрій Радіонов. - До того ж компанії передають частину ризиків, коли хочуть збалансувати або диверсифікувати свій портфель".
Про масштаби перестрахованих ризиків можна судити за останніми даними Держфінпослуг: за перший квартал нинішнього року за кордоном було перестраховано ризиків на 380 мільйонів гривень. Найбільш часто українські страховики передають частину ризику таким іноземним компаніям, як Swiss Re, Munich Re, SCOR, Hannover Re, Polish Re. З російських компаній - Russian Re, "Інгосстрах", "Росгосстрах", "Юнітіє Ре", "Ренесанс", "Транссиб Ре". Банкрутство кожного із цих перестрахувальників створить значні труднощі як для української компанії, так і для її клієнтів.
І тяжка суперечка на довгі роки
Самі учасники ринку і не заперечують, що у випадку банкрутства іноземного перестрахувальника одержати назад застраховані ним кошти буде проблематично. "Жодна українська компанія не має досвіду врегулювання в суді за кордоном подібного роду розбіжностей", - зізнається віце-президент СК "Лема" Ігор Васильченко.
За словами директора департаменту андеррайтингу і перестрахування СК "Провідна" Дмитра Маруженка, теоретично може бути використаний наступний механізм повернення коштів: між нашою компанією і збанкрутілим перестрахувальником відбувається звірення взаємних розрахунків, після чого виставляються рахунки із взаємними вимогами, і ліквідаційна комісія перестрахувальника повертає борги після продажу його активів.
При цьому витрати української компанії тільки на адвокатів можуть досягти декількох сотень тисяч доларів (від 100 до тисячі доларів за годину роботи одного юриста), а вся процедура "вибивання" грошей займе роки. "Зрозуміло, що це розтягнеться на довгий і непростий період. Ніхто просто так не віддасть нам гроші, якщо компанія-партнер стане банкрутом", - зізнається керівник перестрахувальної компанії VAB-Re Алла Волошина.
"Якби в нашого перестрахувальника були передумови до банкрутства, то ми б готувалися до найгіршого сценарію, тому що розуміємо, що Україна була б далеко не першою в списку одержання компенсацій за зобов'язаннями перестрахувальника-банкрута", - резюмує Ігор Васильченко.
Крах закордонного перестрахувальника - це не тільки сильний "головний біль" для його партнерів. Клієнтам компанії, що невдало перестрахувала ризики, теж не позаздриш. Якщо наступить страховий випадок, то виплату клієнтові повинна здійснювати вітчизняна страхова компанія, з якою він уклав договір. І від того, що страховик невдало перестрахував ризики, клієнтові не легше.
За словами експертів, якщо виплати будуть обчислюватися декількома мільйонами доларів, то вітчизняна страхова компанія ще зможе сама, без участі перестрахувальника, розрахуватися із клієнтом. Якщо ж відшкодування потягне на десятки мільйонів доларів, то самостійно вітчизняній компанії не впоратися. "Безумовно, у такому випадку компанія збанкрутує", - погоджується голова комісії зі страхування українського товариства фінансових аналітиків В'ячеслав Черняховський.
У такому випадку клієнт повинен буде чекати своєї черги на одержання виплат від страховика-банкрута, а от прямо - від перестрахувальника - зажадати свої гроші він не зможе. "Клієнти не мають ніякого відношення до взаємин української компанії та перестрахувальників, тому і вимагати від них компенсацій вони не зможуть", - пояснює Ігор Васильченко.
Удар по "дочках"
Крім можливих проблем через невиконання своїх зобов'язань закордонними партнерами, світова фінансова криза несе українському ринку ще кілька неприємних сюрпризів. На даний момент в Україні працюють дочірні компанії більшості страхових гігантів: AIG, Fortis, Allianz, Generali, AXA, PPF, Wiener Stadtische, UNIQA, Vienna Insurance Group, "Тураналем", "Росгосстрах". І у випадку збільшення проблем у материнських компаній українські "дочки" можуть першими на українському ринку зазнати всі "принадності" фінансових катаклізмів.
"Дані компанії сьогодні досить потужні та займають передові позиції в рейтингу українських страховиків. Але витримати такий напір кризи навряд чи зможуть", - стверджує начальник відділу страхування компанії "Нафтогазстрах" Олександр Приймак. На його думку, можуть відбутися перестановки в когорті лідерів ринку, і деякі компанії, які сьогодні очолюють рейтинги не без допомоги материнських структур, будуть змушені поступитися місцем тим, хто не одержував у попередні роки стабільної фінансової підтримки з-за кордону. "Можливо, деякі із ці компанії сповільнять темпи розвитку", - більш обережний у прогнозах директор СК "Віді-страхування" Дмитро Радіонов.
Так, експерти вважають, що вже незабаром через проблеми материнської структури українська страхова компанія "Аліко Аіг Життя" (AIG) може уступити своє лідерство іншим лайфовим компаніям. Не виключається і варіант продажу компанії конкурентам. Уповільнення темпів розвитку очікують і від "дочки" фінансової групи Fortis - "Фортіс страхування життя Україна".
Втім, на даний момент далеко не всі світові гіганти страхового бізнесу зазнають серйозні фінансові проблеми. "Партнер французької АХА - група BNP Paribas - заявив про готовність купити частку в компанії Fortis, а німецький страховик Allianz - американської компанії AIG. Так що проблем з фінансуванням українських "дочок" у цих компаній (AXA й Allianz), по ідеї, бути не повинно. Що стосується інших, то за підсумками року, швидше за все, ми побачимо зміни в списках лідерів ринку", - вважає президент групи "Дедал" Ібрагім Габідулін.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас